Kijk uit voor bedrog!
U hebt een alarmerende e-mail ontvangen waarin wordt beweerd dat deodorant borstkanker veroorzaakt, dat aspartaam giftig is of dat gsm-gebruik de kans op een hersentumor verhoogt. Maar klopt die bewering wel? Of gaat het om puur bedrog?
Al wie over een e-mailadres beschikt, krijgt wel eens een mail die waarschuwt tegen de gevaren van bepaalde producten of substanties. Al te vaak gaat het om een nepwaarschuwing, een hoax in het moderne internettaaltje. Aan de hand van enkele concrete voorbeelden vertellen we u waarop u kunt letten om het kaf van het koren te scheiden.
“Dames, wees op uw hoede!”
“Een tijdje geleden woonde ik een seminarie over borstkanker van Terry Birk en Dan Sullivan bij. Ik kwam er te weten dat de hoofdoorzaak van deze ziekte het gebruik van deodorants is die aluminiumzouten bevatten. Sommige delen van het lichaam, zoals de knieholte, de achterkant van de oren, de lies en de oksels, voeren immers toxines af in de vorm van zweet. Wanneer je daar deo-dorant aanbrengt, kan het lichaam de toxines niet meer goed afvoeren, wat de verkankering bevordert. Stuur deze e-mail door want hij kan levens redden.
K. Scott, Universiteit van Maryland”
Op het eerste gezicht lijkt dit een serieuze e-mail die uitgaat van een prestigieuze universiteit. Surf echter even op het internet en u zult vaststellen dat dit zeer verontrustende onderzoek op slechts twintig gevallen betrekking heeft! Als u nog wat verder graaft, zult u eveneens merken dat de bronnen variëren. De afzender is nu eens een arts, dan weer een onderzoeker of bioloog, de ene keer woont hij in Spanje, daarna in Canada of de Verenigde Staten.
“Blijf in groep wanneer u naar... reist!”
“Een man en zijn vrouw wandelen op een markt in India, waar ze op vakantie zijn. Op een bepaald moment worden ze gescheiden door de massa en vindt de vrouw haar man niet meer terug. Enkele uren later duikt hij helemaal versuft terug op, in hun hotelkamer. Hij heeft een groot litteken op zijn rug. De vrouw laat onmiddellijk een dokter komen, die haar vertelt dat ze een nier van haar man gestolen hebben!”
Je zou van minder kippenvel krijgen! Toch is dit bericht niets anders dan een hoax, en dan nog een slechte ook! Dat in landen waar de orgaanhandel toegestaan is wellicht wel eens misbruik wordt gemaakt, is mogelijk. Maar een orgaan wegnemen moet in een ziekenhuis gebeuren. Er is niet alleen een steriele operatiekamer nodig, maar ook geavanceerd materiaal om de transplantaten in goede staat te bewaren, plus ervaren en deskundige artsen,...
“Let op voor dit gif!”
“Net nadat aspartaam in 1974 op de markt werd gebracht, is uit onderzoek gebleken dat blaastumoren waren vastgesteld bij ratten die het hadden ingenomen. Bedrijven die aspartaam produ- ceren, maken de alzheimer- en parkin-sonpatiënten van morgen!”
Dit onderzoek op ratten, waarbij een blaastumor werd vastgesteld na een massale inname van zoetstoffen, werd inderdaad uitgevoerd. Geen enkele andere test is er echter in geslaagd dit fenomeen te bevestigen. Bijgevolg heeft de wetenschap geconcludeerd dat zoetstoffen deze ziekte niet veroorzaken, noch het zenuwstelsel aantasten. De toegelaten dagelijkse hoeveelheid die op etiketten wordt vermeld, duidt niet aan wanneer het gebruik van een product giftig wordt maar wanneer eventueel een gevaar zou kunnen optreden!
Michèle Rager
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier