Laat uw huid herademen
Chemische of medische peelings bestaan al decennia maar de technieken en producten worden almaar verfijnder en doeltreffender. Tenminste, als u er het geschikte huidtype voor heeft en aanklopt bij een specialist. Dé ideale peeling voor iedereen bestaat (nog) niet. En baat het niet, dan kan het wel degelijk schaden.
Vergeet ogen, haar of handen. Wat onze uitstraling echt bepaalt, is de conditie van onze huid, en dan vooral van het gelaat. Een rozige, strakkere huid, zonder oneffenheden of vlekken, doet ons er jonger en gezonder uitzien. Een gezonde voeding en een aangepaste hydratatie zijn de sleutelwoorden om te houden wat we hebben. Maar soms heeft de huid behoefte aan een intensere onderhoudsbeurt. Dan kunnen peelings een uitkomst bieden.
“Er wordt een al dan niet krachtig product op de huid aangebracht om de bovenste huidlagen te verwijderen”, legt dermatologe Sandra Swimberghe van de Antwerpse Skin & Laserclinic uit. Zij is al jaren een expert in peelings en cosmetische huidbehandelingen.
“De ene peeling is echter de andere niet. We onderscheiden chemische peelings en mechanische. Die laatste zijn eigenlijk een soort scrub, een reiniging die je thuis ook kan doen en dode huidcellen losweekt, maar in niets te vergelijken is met een chemische peeling. Dat chemische slaat op het product dat gebruikt wordt om de huid te exfoliëren of eraf te halen.”
Je hebt drie grote groepen peelings: oppervlakkige, matig diepe en diepe. “Verwacht van peelings niet dat ze je rimpels weer strak trekken. Om rimpels via een peeling te beïnvloeden, moet je diep gaan, tot in de risicozone. En dat raden we af. Peelings zijn in de eerste plaats een textuurverbetering van de huid. Zo kan een peeling soelaas bieden om zonneschade te herstellen, wanneer de huid verdund is of vlekken vertoont.”
1. De oppervlakkige peeling
De meest courante en veilige pee-lings zijn de oppervlakkige. In de VS worden ze wel eens lunchbreak pee-lings genoemd, omdat je meteen weer toonbaar bent.
Voor dit peelingtype worden verschillende producten gebruikt maar meestal verkiezen dermatologen glycolzuur, een soort fruitzuur. “Fruitzuren zoals citroen- en wijnsteenzuur worden van oudsher gebruikt voor huidverbetering. Cleopatra nam niet toevallig wijnbaden. Later werd ook wetenschappelijk aangetoond dat fruitzuren een heilzaam effect hebben op de huid. Daarbij kwam aan het licht dat de meeste fruitzuren één deeltje gemeenschappelijk hebben, glycolzuur, dat klein genoeg is om rechtstreeks in de huid te dringen. Tegenwoordig wordt het nagemaakt en ingezet bij oppervlakkige peelings. Fruitzuur klinkt gezond, maar met fruit zelf heeft het dus niets te maken.” Ook bij oppervlakkige peelings bestaan er gradaties. De concentratie glycolzuur kan variëren van laag (15-20 %) tot heel hoog (70 %).
Best als een kuur
Oppervlakkige peelings zijn zacht en huidvriendelijk. Eén oppervlakkige peeling zorgt dan ook niet voor een wauw-effect. “Klopt. Deze peelings maken deel uit van een kuur waarbij we de concentratie glycolzuur langzaam opdrijven. Hoe sterk de dosis stijgt, hangt af van je huidtype. Mensen met een dikke, vette huid verdragen beter een hogere concentratie dan wie een fijnere huid heeft. Meestal wordt de peeling om de twee weken herhaald. Bij de ene volstaan drie beurten; bij de andere zijn er tot tien nodig om resultaat te boeken.”
Tal van redenen
“Mensen kiezen voor peelings om uiteenlopende redenen. Neem nu relatief kleine problemen zoals een vale, doffe teint, een onzuivere huid of verwijde poriën. Na enkele peelings boek je hier al resultaat. Ook bij actieve acne of resten van acne, zoals onderhuidse talg, kan een peeling helpen. Een derde groep huidproblemen zijn de pigmentstoornissen zoals melasma of zwangerschapsmasker, dat kan ontstaan tijdens de zwangerschap en nadien blijvende bruine vlekken geeft in het gelaat. Maar ook andere hormoonschommelingen kunnen de pigmentatie in de war sturen.” Glycolzuur heeft een regulerend effect op de pigmentatie en zorgt ervoor dat die weer gelijkmatiger verloopt.
Oppervlakkige peelings zijn niet erg zongevoelig. Je kan ze het hele jaar door uitvoeren. Zelfs in de zomer, als je je goed beschermt tegen de zon. “Na een peeling zie je even wat roder en kan de huid enkele dagen droger aanvoelen. Het liftende effect is beperkt in de tijd. Iemand met grove poriën zal geholpen zijn maar krijgt na een tijdje wel weer terug grovere poriën.”
Herstimulatie van collageen
Wordt de huid van opeenvolgende peelings niet erg dun? “Toch niet. Onderzoek heeft aangetoond dat een peeling op termijn een herstimulatie geeft van het collageen dat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Regelmatig peelen zorgt er ook voor dat de huid beter vocht vasthoudt en dus beter gehydrateerd wordt.” Behalve couperosehuid, komt elke normale en vette huid in aanmerking voor een lichte peeling. “Peelen gebeurt vooral in het gelaat. Voor een peeling op de hals, de handen, het decolleté of de rug geldt het principe: hoe verder verwijderd van het gelaat, hoe voorzichtiger je moet zijn voor wonden omdat die minder vlug genezen.”
Richtprijzen
Een oppervlakkige peeling kost tussen euro50 en euro80 per keer.
2. De matig diepe peeling
Matig diepe peelings worden onder meer bij anti-aging behandelingen toegepast. “Ook hier heb je verschillende niveaus: de lichtste sluiten aan bij de sterkste oppervlakkige peelings”, verduidelijkt Sandra Swimberghe. Dermatologen werken bij dit type met een sterker basisproduct: trichloorazijnzuur (TCA), dat in verschillende concentraties kan worden aangebracht.
“Deze peelings zijn eveneens weinig risicovol, op voorwaarde dat ze vakkundig worden uitgevoerd en patiënten vooraf correct werden geselecteerd. Wettelijk gezien moeten deze peelings door een arts gebeuren. Het is een medische handeling die ingrijpt in de diepere lederhuid.” Toch gebeuren ze soms ook in schoonheidsinstituten. “De techniek zelf is niet zo ingewikkeld, maar de correcte keuze maken van de patiënten is dat wel.”
Klassieke indicaties
Pigmentstoornissen of een gerimpeld rokersgelaat zijn klassieke indicaties voor deze peelings. “Ze kunnen grosso modo zowat dezelfde problemen aanpakken als lichte peelings maar ze werken krachtiger. Daarnaast is dit type peelings doeltreffender bij zware zonneschade. Voor een dame van 60 jaar van wie het gezicht door de zon is getekend, brengt een lichte peeling weinig soelaas. Zij is meer gebaat bij een matig diepe peeling; tenminste als haar huid ervoor in aanmerking komt.”
De groep mensen bij wie deze behandeling kan worden toegepast, is beduidend kleiner dan bij lichte pee-lings. Een aantal gevallen zijn sowieso uitgesloten. “Mensen die net van vakantie terugkomen met een mooie bruine teint mogen niet gepeeld worden. Die moeten wachten tot hun huid weer zijn normale kleur heeft.” Hij is evenmin geschikt voor wie een gevoelige of dunne huid heeft of voor mensen met couperose of aanleg voor bruine vlekken. Met name bruine vlekken vormen de grootste complicatie bij een TCA-behandeling.
Winterpeeling
Je mag dit soort peelings niet te vaak herhalen. Ze moeten bij voorkeur in het najaar of de winter plaatsvinden. “Je moet na een matig diepe peeling minstens enkele maanden uit de zon blijven. Anders loop je een risico op pigmentvlekken. En je moet rekenen dat je een aantal dagen niet echt toonbaar bent. De meesten calculeren dat in en nemen enkele dagen vrij op het werk”.
“Je ziet er na zo’n peeling uit alsof je te lang aan de zon werd blootgesteld: je huid is erg rood en gaat langzaam vervellen. Soms komen er grotere stukken huid los, maar dat leidt niet tot wonden en eens de huid zich herstelt, oogt ze een stuk frisser en egaler, met een betere doorbloeding en een roziger teint.” De meeste mensen laten dit soort peeling hooguit één tot twee keer per winter uitvoeren. Teveel matig diep peelen kan leiden tot overgevoeligheid van de huid.
Richtprijzen
Een matig diepe peeling kost tussen euro 150 en euro 300 per keer.
3. De diepe peeling
“Diepe peelings passen wij niet toe en we bevelen ze patiënten evenmin aan omdat de risico’s niet opwegen tegen het resultaat. Deze peelings werken heel diep in op de huid, wat soms een goed effect oplevert. Sommigen vergelijken het met een facelift. Maar hoe dieper de peeling, hoe dichter je de risicozone nadert. Op die diepte kan je blijvende, onherstelbare schade veroorzaken, vooral aan de pigmentcellen”.
Diepe peelings gebeuren met fenol, een product dat in de huid brandt en onder anesthesie moet gebeuren. Ook het hart en de nieren moeten gemonitord omdat het product de werking van de organen kan beïnvloeden. “We krijgen soms mensen over de vloer die ooit een diepe peeling ondergingen en daar huidzones zonder pigmentcellen aan overhielden. Dat geeft witte vlekken die je alleen onder een dikke laag make-up kan verbergen. Twintig jaar geleden was de techniek in zwang, waardoor je vandaag nog wel dames op leeftijd ziet met die typische huidvlekken. Andere mogelijke complicaties zijn hyperpigmentatie of bruine vlekken, en blijvende roodheid omdat bepaalde bloedvat-structuren werden geraakt”.
Dermatologen hebben vandaag de diepe peelings de rug toegekeerd, al passen sommige plastische chirurgen of schoonheidsinstituten ze hier en daar nog toe. “Tegenwoordig beschikken we over een beter en veiliger alternatief om bij ernstige huidaandoeningen zo diep in de huid in te grijpen. Lasertherapie is verfijnder en minder risicovol.”
Kari Van Hoorick
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier