Met een vol hoofd
Ik moet en wil mijn Nederlands perfectioneren”, aldus Elio Di Rupo, onze kersverse premier. Een zinnetje dat veel pennen in beweging bracht, dagbladen vulde, de blogwereld in rep en roer zette, een inspiratiebron was voor humoristische filmpjes en karikaturen, en politieke commentatoren in binnen- en buitenland spraakzamer maakte dan ooit tevoren. Maar één vraag werd niet gesteld. Een vraag die wij wel stellen en die het verdient om gesteld te worden. Een vraag die nauw aanleunt bij de essentie van dit blad: is het nog altijd even gemakkelijk om een taal, of wat dan ook, te leren wanneer je 60 jaar bent? Want onze montere premier is wel degelijk 60!
Even tussen haakjes. (Ik, die me regelmatig uitlaat over 50-plussers, vind dat Elio Di Rupo alle clichés over ouder worden het nakijken geeft. Op 60-jarige leeftijd heeft hij het hoogtepunt van zijn carrière bereikt, kan hij nachtenlang doorbrengen aan de onderhandelingstafel en de ochtend erna interviews geven alsof hij acht uur aan een stuk geslapen heeft. Hij is superdynamisch – zie met welke soepelheid hij uit zijn wagen stapt -, hij is slank, elegant, heeft glanzend haar, eet gezond, doet aan sport,... En het resultaat? Dat konden we onlangs zien toen hij in zwembroek aan het zwembad poseerde. Eerlijk gezegd, heel wat twintigers zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen. Respect!
Zoals u wel gemerkt zult hebben, oordeel ik – in tegenstelling tot de jury van The Voice – alleen op wat ik zie. Zoek hier geen teken van sympathie of antipathie achter, of het nu op politiek of persoonlijk vlak is.)
Terug naar ons onderwerp. Kunnen we nog dingen leren, een taal bijvoorbeeld, wanneer we 60 jaar zijn? Om kort te gaan, het antwoord is eerder ja. In onze gezondheidsrubriek geeft een neuroloog meer uitleg over het hoe en het waar-om. Hij geeft ook enkele waardevolle tips om ons geestelijke vermogen te verbeteren. Want de meesten onder ons willen nog altijd bijleren, meer weten, zich inschrijven voor een cursus Spaans, informatica of kunstgeschiedenis. We willen lezen, ons met alle middelen informeren, onze geest ontwikkelen en verrijken. Alle getuigenissen gaan in die richting: we willen vooral niet dat onze neuronen het rustiger aan doen. Of dat ze ter plaatse blijven trappelen! De wereld draait voort en wij evolueren mee. Dat is ‘jong zijn’! En daarvoor hoef je geen premier te zijn (en dat is maar beter ook)!
Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is overname van tekst en foto’s verboden
Anne Vanderdonckt, Hoofdredacteur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier