Mijn nieuwe look verandert mijn leven!
Een modieuze bril, dat buikje weg, een nieuwe kledingstijl, een andere haarkleur... Bent u niet tevreden over uw uiterlijk? Durf er dan écht iets aan te doen. Liefst vandaag nog. Maar besef ook wat de gevolgen kunnen zijn.
Ik wil alles aan mezelf veranderen. ” Lezeres Chris Scheveneels reageerde nogal drastisch op de oproep in ons julinummer (” Wat zou u willen veranderen aan uw look?“). Overdrijft ze met het woordje alles? “Neen”, zegt Carolien Jongbloed, een psychotherapeute die ook werkt als stijl- en kleurconsulente: “Dat verlangen naar een grondig nieuwe look is helemaal niet abnormaal, wanneer de leeftijd rond de vijftig draait. We beleven een kantelmoment in ons leven. We merken de eerste lichamelijke verliezen. We krijgen vetophopingen in de buik en beginnen uit te zetten, we zien rimpels, grijze haren en oogwallen verschijnen en bij vrouwen razen de hormonen door het lijf. We voelen ons niet sexy meer!”
Dat alles maakt ons onzeker en tast ons zelfbeeld aan. “Sinds een paar jaar word ik ongenadigd geconfronteerd met alle symptomen van een vervroegde menopauze: gewichtstoename, vetophoping, stijve gewrichten, opvliegers, dunnere haren...”, schrijft lezeres Karina Vandenplas. “Van een mollige maar sexy en zelfverzekerde vrouw naar een matrone in vier jaar tijd, dat komt hard aan!”
Aan de andere kant schept dit kantelmoment in ons leven ook kansen: juist nu willen we dolgraag uit de sleur stappen. Carolien Jongbloed: “We hebben het gevoel dat we tot nu toe te veel geleefd werden. Qua kleur en stijl hebben we te vaak naar anderen geluisterd. Nu doen we onze eigen zin.”
Ah, dat eerste compliment!
Veranderen van look is daarom iets heel positiefs, vindt de specialiste. Leven is groeien. Wie stilstaat, gaat achteruit. Een modieuze bril, een andere garderobe, een paar kilo’s minder, een ander kapsel of een behandeling tegen rimpels of oogwallen, het kan ons allemaal meer zelfvertrouwen geven.
Hoewel: eerst moeten we door een fase van onzekerheid. We hebben immers de veilige stijl losgelaten die tot nu toe de onze was, maar hoe zullen we overkomen als we met iets nieuws beginnen? “Het komt er dan op aan door te zetten”, benadrukt Carolien Jongbloed. “De eerste complimenten van je partner of je vrienden (“Hé, wat zie je er goed uit”) zullen werken als een geruststelling. Je wordt bevestigd in je keuze en je wordt zekerder van jezelf. Die zelfverzekerdheid gaat dan ook van je uitstralen. Je voelt je weer aantrekkelijk en sexy. En op de duur wordt die nieuwe look een echte bevrijding uit de sleur van vroeger.”
Voor dat succes is er één voorwaarde: de nieuwe look moet bij onze persoonlijkheid passen. “Hij moet een uiting van zelfaanvaarding zijn”, formuleert de psychotherapeute het. “Je moet je stijl uit het verleden los kunnen laten en op zoek gaan naar een stijl en naar kleuren die beter harmoniëren met wat je als startkapitaal hebt meegekregen. Neem als voorbeeld de kleding en de accessoires. Iedereen van ons draagt in zich een aantal grondkleuren, gebaseerd op pigmenten. Neem bijvoorbeeld de kleding en accessoires. Een succesvolle nieuwe look bestaat erin, uit de mode die zaken te halen die het best bij je basiskleuren passen. Dat wil daarom niet zeggen dat we jonger willen lijken dan we zijn, wel dat we met gratie en zelfrespect ouder willen worden.”
Met een beetje durf....
Hoe graag we onze look ook willen veranderen, vaak blijft het bij dromen. Meestal omdat we uiteindelijk toch niet durven, maar dikwijls ook omdat de financiële middelen ontbreken. Dat laatste geldt dan vooral voor esthetische chirurgie of behandelingen tegen rimpels. We kunnen dan naar tussenoplossingen zoeken, zoals lezeres Jacqueline Vandersmissen dat doet. “Mijn uitgezakte onderkin stoort me behoorlijk. Ik voel me lelijk en zie er veel ouder uit dan ik ben. Ik droom van een lifting, maar dat kan ik niet betalen. Daarom doe ik nu elke ochtend voor de spiegel gelaatsoefeningen om verdere uitzakking te voorkomen.”
Het zal vast ook helpen als we wat minder emotioneel omgaan met ons uiterlijk. Carolien Jongbloed: “Een nieuwe look zoeken, is vooral een kwestie van techniek en praktische regeltjes. En die kun je makkelijk leren. Als je nogal tenger gebouwd bent bijvoorbeeld, zul je altijd sterker overkomen met kleding in neutrale kleuren (donkerblauw, grijs,...) dan in pastelkleuren. Maar dat moet je natuurlijk wel weten! Een bezoek aan een kleurconsulente is een investering voor de rest van je leven. Je leert welke kleuren je doen stralen en dat heb je nodig bij de keuze van je kleding, haarkleur, accessoires en zo meer. Eens je een look te pakken hebt die helemaal bij je past, ga je die regeltjes onbewust en complexloos toepassen. Heb dus geen schrik om meer over jezelf te weten te komen. Angst schept afhankelijkheid van anderen. Ga ervoor! Durf te veranderen! Het wordt het begin van een nieuw leven!”
De fouten die we het meest maken
Als we bewust van look veranderen, mogen we gegarandeerd reacties van onze omgeving verwachten. Positieve en negatieve reacties. Voor de hand liggende en meer verrassende. Lezeres Evelyne Marieux heeft een kaderfunctie in een multinational en wist niet wat haar overkwam toen ze haar blonde haar donker liet kleuren: “Het was echt een verschil van dag en nacht. Op vergaderingen werd er ineens beter naar mij geluisterd en werden mijn voorstellen ernstig genomen. Voordien zag ik in de ogen van de mannen altijd de reactie: waarmee komt dat blondje nu weer af?”
Van die reacties mogen we vooral geen schrik hebben, benadrukt onze consulente. We moeten terdege beseffen dat een groot deel van onze communicatie niet via woorden gaat, maar via ons uiterlijk en onze lichaamstaal. Daarom is het zo be-langrijk dat een nieuwe look bij onze persoonlijkheid past. Is dat niet het geval, dan komen we niet over zoals we dat zouden willen. En dan gaan anderen zich bevestigd zien in hun vooroordelen tegenover ons.
Zulk een foute look kunnen we proberen te voorkomen als we de klassieke valkuilen vermijden:
n Te veel willen verhullen. Wie overgewicht heeft, denkt vaak slanker over te komen door kleding in laagjes te dragen. Dit misverstand zie je ook bij vele vrouwen met een zware boezem. “Wat je wilt verhullen, ga je juist beklemtonen. Draag liever kleding die meegaat met je vormen, maar die niet spant. En kies voor soepel vallende, synthetische stoffen en niet voor zware stoffen zoals keperkatoen.”
n Overdressed zijn. We denken dat we jong overkomen als we een bloempjesbloes combineren met drie halskettingen, vijf armbanden en driekleurige schoenen. Fout, dus.
n Jezelf vergelijken met anderen. Bezwijk nooit voor de verleiding om iemand anders (je zus, een BV, een fotomodel...) te willen imiteren. Een nieuwe look begint altijd met zelf-aanvaarding.
n Een (veel) te jonge of een (veel) te oude garderobe. Beide komen nogal pijnlijk over bij de buitenwereld.
n Een bril die niet bij je past. Een modieuze bril kan veel doen om onze look te veranderen, maar dan kiezen we toch het best een montuur dat bij onze persoonlijkheid past. Heb je nogal een dramatische persoonlijk-heid, dan zul je wellicht goed staan met een extravagante bril. Ben je eerder romantisch, kies dan voor een rond montuur. Introverte of natuurlijke types gaan beter voor een neutraal montuur.
n Een kapsel dat niet bij je past. Een heel nieuw kapsel of een kleuring? Prima, idee. Maar ook hier geldt dat het kapsel en de kleur moeten passen bij onze persoonlijkheid én bovendien bij de structuur van ons haar en de vorm van ons gelaat. Extraverte en flamboyante mensen mogen best kiezen voor een gewaagde snit en dito kleur. Romantische types houden het beter bij lang en golvend haar. Meer klassieke types zullen zich het best voelen bij een neutrale kleur en een carrésnit. n
Ludo Hugaerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier