Wat bij chemotherapie?
Chemotherapie voor de bestrijding van kanker kan gepaard gaan met een bijna volledig haarverlies. Deze geneesmiddelen (waarvan sommige giftiger zijn voor het haar dan andere) vallen immers alle cellen aan, of ze nu goed- of kwaadaardig zijn. De antitumorale stoffen blokkeren ter hoogte van het haarzakje het delingsproces van de haren, waardoor deze niet langer ontkiemen. Bijgevolg valt het haar in de eerste weken van de behandeling uit. Dit esthetische ongemak wordt door de patiënt als een groot nadeel ervaren, ook al is het tijdelijk.
Een helm tegen haaruitval
Er werden al vele oplossingen voorgesteld om het haarverlies tegen te gaan, maar de resultaten waren niet altijd overtuigend. Zo zou een koelhelm het haarverlies iets verminderen maar het blijft een vrij onaangenaam systeem. Door de koude worden de bloedvaten vernauwd en wordt de hoeveelheid giftige geneesmiddelen die in contact komen met de haarzakjes van de hoofdhuid beperkt. De helm moet tien minuten voor de inspuiting van het chemotherapeutische product op het hoofd geplaatst worden en pas een halfuur na het einde van de behandeling verwijderd worden. De stevig aangespannen helm mag niet in aanraking komen met de oren, de nek en het voorhoofd om pijn te vermijden. Het intense koudegevoel dat zich over het hele lichaam verspreidt, veroorzaakt soms hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Maar deze neveneffecten nemen normaal gezien af naarmate de tijd verstrijkt.
Schaar en pruik
Specialisten raden aan om het haar kort te knippen en eventueel een pruik uit te kiezen vóór de eerste chemobehandeling. Ze adviseren ook om tegelijk een afspraak met de kapper en met de pruikenmaker te maken zodat de pruik lijkt op het oorspronkelijke kapsel. Op die manier wordt deze mentaal pijnlijke fase zo zachtjes mogelijk doorlopen. Anderzijds is het makkelijker om de koelhelm te dragen op kort haar.
Behalve met een pruik kan de kale schedel ook verborgen worden met een hoofddoek, een tulband, een hoed,... Het kan zeer goed zijn voor het moreel om de creativiteit de vrije loop te laten gaan in de keuze van een hoofddeksel.
Groeit het haar nog terug?
Ja! Ongeveer een maand na de chemotherapie verschijnt er alweer wat donshaar afhankelijk van de opeengestapelde stoffen, aangezien de moedercellen van de haarzakjes niet aangetast werden. Het haar heeft wel niet altijd precies dezelfde textuur (fijner, steiler, meer gekruld) of kleur (soms grijsachtig). Deze kenmerken zijn eveneens tijdelijk en in de meeste gevallen wordt het haar weer dikker en voller van kleur zodra het zijn vitaliteit teruggevonden heeft. Gewoonlijk groeit het haar één centimeter per maand. Het dragen van een pruik heeft geen negatieve invloed op de haargroei en vele patiënten voelen zich ook goed bij hoofdhuidmassages en andere prettige manipulaties, hoewel (nog) niet wetenschappelijk bewezen is dat ze effectief helpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier