5 accessoires voor betere foto’s met je smartphone
De foto- en de videokwaliteit van de jongste smartphonegeneratie is er enorm op vooruitgegaan. Maar met enkele goed gekozen accessoires kan het nog beter!
Om foto’s van goede kwaliteit te maken, gaat er niets boven... een camera van goede kwaliteit. Een waarheid als een koe, wat niet belet dat we vandaag vooral onze smartphone gebruiken om de mooie momenten van ons dagelijkse leven te vereeuwigen. Want ons mobieltje heeft meer dan één troef als je het vergelijkt met een reflex- of zelfs een compact camera: het is klein, je hebt het altijd op zak en je kan je foto’s snel en handig delen via mail of sociale media. En het valt niet te ontkennen dat de nieuwste modellen meer dan behoorlijke beelden schieten. Dat geldt zeker voor de topper van het moment, de Huawei P20 Pro, die heel knappe foto’s en video’s maakt. Nog mooier: verschillende fabrikanten brengen accessoires op de markt die van je smartphone bijna een volwaardige camera maken.
1 De selfiestick
Als je vroeger een vakantiekiekje van jezelf wilde, moest je op zoek naar een goede ziel die bereid was om je te fotograferen. Dat was altijd een beetje spannend: stel je voor dat hij/zij aan de haal ging met je camera! De selfies hebben komaf gemaakt met die stress,, want je kan het nu allemaal zelf. Zet je smartphone vast tussen de klemmetjes van je selfiestick, schuif hem op de gewenste lengte uit en druk op de knop. Zo eenvoudig kan het zijn. Richtprijs: 8 tot 20 euro. Het voordeel? Omdat je de foto op meer dan je armlengte neemt, wordt je gezicht niet vervormd.
2 De videostabilisator
Is dit een stick om je fotobestanden op te slaan? Nee, het is een stabilisator voor video’s. Want deze stick zit boordevol technologie die ervoor zorgt dat tijdens het filmen de schokken en trillingen zoveel mogelijk worden beperkt, zelfs wanneer je wandelt, klimt of rent. Vroeger kon dat ook, maar enkel met zware en dure apparatuur. Vandaag liggen stabiele beelden binnen ieders bereik, voor de prijs van een goedkope smartphone. Een van de beste modellen van het moment, de DJI Osmo Mobile 2, kost +/- 150 euro.
3 Het statief(je)
Een kleine driepikkel is handig als je op je smartphone naar een film kijkt of foto’s maakt terwijl je aan je bureau zit. Hij moet wel stevig en flexibel zijn (in de hoogte aanpasbaar) maar ook licht. Zo niet is de kans klein dat je hem in je reistas stopt en dreig je hem nooit te gebruiken. Richtprijs: 8 tot 40 euro. De Joby Gorilla – ongeveer 25 euro – kan scharnieren en heeft antislippootjes, zodat zelfs op een oneffen oppervlak je smartphone veilig en stabiel blijft.
4 De externe lens
Een van de kenmerken van de reflexcamera is dat hij je de mogelijkheid biedt om voor elk type foto een andere lens te gebruiken. Dat principe duikt nu ook op in de wereld van de smartphones. Met een belangrijke nuance: de oorspronkelijke lens wordt niet vervangen maar krijgt een opzetstuk. Je klikt met andere woorden een lens met een specifiek effect (sterkere zoom, fish eye, groothoek, macro, enz.) op de lens van je smartphone vast. Maar opgelet: elk model smartphone is anders en de lens zit zelden op dezelfde plaats. Koop dus zeker een externe lens die compatibel is met jouw mobieltje. Het aanbod is uiteraard het grootst voor de populairste modellen (iPhone, Samsung Galaxy...), maar er zijn ook voorzetlenzen die beweren universeel te zijn. Zelfs dan is het echter aangewezen om in de winkel te controleren of de lens wel echt op je smartphone past, want goedkoop is dit accessoire niet. Al vind je al lenskits voor een tiental euro’s – we laten in het midden hoeveel kwaliteit je daarvoor koopt – de prijzen van de betere modellen kunnen hoog oplopen. Zo betaal je ongeveer 240 euro voor de Exolens Pro van Zeiss, een groothoeklens met houder.
5 De ledlamp
Met uitzondering van de Huawei P20 Pro, hebben alle smartphones het erg moeilijk om bij valavond, ’s nachts of op plekken met weinig licht mooie beelden te schieten. De oplossing? Een externe lamp. De Lumimuse 8 van Manfrotto (150 euro) werkt draadloos (via bluetooth) en heeft acht ledlampjes en vier lichtsterktes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier