Antivirus programma: gratis of betalend?
Heb je als consument een dure virusscanner nodig? Of is het genoeg om één van de vele gratis anti-virusprogramma’s te installeren?
Om met de deur in huis te vallen: gratis versies doen niet direct onder voor betaalde versies als het gaat om bescherming. De uiteindelijke veiligheid ligt toch vooral in handen van de gebruiker zelf. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met verdachte e-mail openen. Er zijn echter wel wat verschillen te benoemen. In dit artikel gaat we daar wat dieper op in.
Bescherming en controle
Het eerste verschil zit hem in de automatische updates: bij gratis virusscanners zijn die vaak infrequent, terwijl een betaalde versie meestal elk uur automatisch een update uitvoert. Een betaalde scanner zit dus bovenop de nieuwste ontwikkelingen in virus-land en houdt nieuwe malware en adware sneller tegen.
Zowel gratis als betaalde virusscanner maken gebruik van ‘handtekening-gebaseerde detectie’ op basis van viruslijsten. Het programma analyseert applicaties, bestanden en scripts en maakt daarbij gebruik van een lijst van bekende virussen die door de ontwikkelaars van de oplossing is opgesteld. Als de antivirus oplossing in een bestand of applicatie een stuk code of script vindt dat overeen komt met een virus dat op de lijst staat, dan onderneemt de software actie. Antivirus software kan op basis van het gevonden virus een van de volgende acties uitvoeren:
- De virusscanner probeert het bestand dat is gevonden te repareren door het virus uit het bestand te verwijderen
- Het bestand dat is gevonden wordt door de oplossing in afgezonderd van het systeem. Hierdoor kan het virus zich niet meer verspreiden
Betaalde scanners bieden naast het standaard controleren op virussen middels ‘handtekeningen’ ook gedragscontrole (in de gaten houden of programma’s rare dingen proberen te doen) bestandcontrole (actief scannen van bestanden die u binnenhaalt) en ‘heuristiek’ (het vinden van nieuwe virussen op basis van kennis van al bestaande virussen). Virussen starten meestal met een enkele infectie waarna het virus wordt verfijnd door de makers of andere aanvallers. Deze mutatie van het virus kan het virus snel laten groeien. Daarnaast ontstaan er door de mutatie vele tientallen varianten van hetzelfde virus. De detectie op basis van de handtekening van het bekende virus werkt in het geval van mutaties niet.
Dit soort aanvullende beschermingsmethoden ontbreken vaak in gratis virusscanners.
Extra functionaliteiten
Betaalde virusscanner bieden vaak extra functionaliteiten aan met veel dure woorden, zoals anti-rootkit (programma dat uw hele PC wil overnemen) anti-spyware (propt uw systeem vol met reclame) surfbeveiliging (scant terwijl u websites bezoekt) phishing-filter (tegen verdachte mail) een ingebouwde firewall (tegen directe aanvallen) en dat soort zaken. Verder bieden betaalde scanners ook extra bescherming bij online bankieren en winkelen. Tenslotte bieden ze vaak ook de opties voor back-up, gegevensherstel, maar... daar zijn de nieuwste versies van Windows ook al van voorzien.
Hulp inroepen bij problemen
Het gebruik van gratis virusscanner is vaak alleen toegestaan voor particulier gebruik en niet voor commercieel gebruik. Dit is echter niet makkelijk te controleren, zeker bij kleinere ondernemingen. Bij gratis versies kunt u niet terugvallen op een helpdesk wanneer u in de problemen komt. Soms kunt u bij de gratis varianten wel terecht op een forum wanneer u met een probleem zit, maar dit geld niet voor allemaal. Er zijn echter ook een aantal onafhankelijke fora waar u vragen kunt stellen.
Gratis of betaald?
Om een lang verhaal kort te maken: er is dus wel degelijk verschil tussen betaalde en gratis virusscanners. De vraag rest: wat heb ik nodig? Eigenlijk hebben de meeste consumenten voldoende aan aan standaard gratis virusscanner. Het ontbreken van bepaalde functionaliteiten kan voor de liefhebber worden afgevangen door gebruik te maken van aanvullende gratis beveiligingssoftware, en daarvoor is ook diverse gratis software verkrijgbaar zoals anti-malware, firewalls, aanvullende spyware en adware programma’s, en e-mail & spamfilters.
Organisaties zoals AV-Test en AV-Comparatives (van Duitse en Oostenrijkse origine) voeren vaak onderzoeken uit om te zien hoe gratis virusscanners opboksen tegen betaalde varianten. Uit recente tests blijkt er weinig verschil te zijn tussen de effectiviteit van gratis en betaalde scanners.
De beste bescherming is echter nog altijd: zelf bewust en veilig internetten! Open bijvoorbeeld nooit zelf verdachte e-mail.
Gratis Virusscanners
Voor antivirusbescherming bij de Mac kunt u onder andere terecht bij software van de volgende producenten:
Gebruik in verband met mogelijke conflicten altijd maar een antivirusprogramma tegelijk.
Een andere gratis mogelijkheid is het scannen op malware op uw computer via internet. Deze online scanners worden aangeboden door bekende antivirussoftwarefabrikanten om op die manier reclame te maken voor hun software. Voorbeelden van online antivirusscanners zijn:
Tot slot: let wel op voor valse online antivirusscanners. Ga nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogenaamd virussen op uw computer gevonden zijn en u een gratis scan aangeboden wordt, meestal via een pop-up venster. Hierbij wordt vaak juist malware op uw computer geïnstalleerd!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier