De activity tracker waakt over je
Terwijl je hem als een armband of een horloge om de pols draagt, meet hij voortdurend je fysieke activiteit. Nuttig instrument of een gadget?
Nog geen vijf jaar geleden verschenen de eerste activity trackers op de markt. Vandaag zijn ze één van de populairste, op het internet aangesloten objecten. Het bewijs van hun succes? Het groot aantal fabrikanten en het enorme aanbod aan modellen. Ze verschillen in stijl, in functies, in fysieke en technische kenmerken, in kleur en in prijs. Maar wat is een activity tracker eigenlijk? Een erg compact toestelletje, tjokvol technologie, dat meestal om de pols wordt gedragen en de hele dag lang je bewegingen registreert. Ander kenmerk: hij kan draadloos met je smartphone worden verbonden. Want dankzij de apps die fabrikanten hebben ontwikkeld krijg je elke dag een update van je meetgegevens op je telefoonscherm. Die lijken gelukkig in niets op het schoolrapport van vroeger: geen rode inkt, geen pijnlijke commentaren, niets negatieve opmerkingen. De activity tracker meet, moedigt aan en geeft soms goede raad. Maar nooit kritiek!
Wat is het nut?
Volgens een legende, die door de media gretig werd opgepikt, zou de Wereldgezondheidsorganisatie 10.000 stappen per dag aanbevelen om in vorm te blijven. Maar dat klopt niet. Wel raadt de WHO 75 minuten intensief bewegen per week aan – bijvoorbeeld in de fitness – of 150 minuten matig bewegen. Tot dat laatste hoort ook stappen. Maar hoe weet je hoe lang je in het weekend hebt gewandeld? En hoeveel stappen heb je overdag thuis, in de supermarkt, op straat afgelegd? Dat en nog een aantal zaken houdt de activity tracker voor je bij.
De meeste modellen berekenen het aantal stappen, de afstand die je hebt afgelegd, hoe lang je hebt gewandeld of gelopen, hoeveel calorieën je hebt verbrand. Sommige modellen tellen ook het aantal treden dat je hebt beklommen, registreren je hartslag, waarschuwen je als te lang blijft zitten, analyseren je slaap... Op het einde van de dag, of wanneer het je uitkomt, laat je de activity tracker verbinding maken met je smartphone, waarop je dan kan aflezen hoe je prestaties evolueren. En daar komt de menselijke factor weer bovendrijven, want we reageren niet allemaal op dezelfde manier. De ene bekijkt zijn bilan zoals het weerbericht op tv, de andere analyseert zijn gegevens en put er moed uit om zijn levensstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door vaker de trap te nemen dan de lift. Of door te trachten de eigen records te breken. ‘Vandaag probeer ik het beter te doen dan vorig weekend en wil ik meer dan 12.000 stappen halen’. Vooral in het tweede geval is de activity tracker echt nuttig.
De jungle van de trackers
De modellen kunnen erg van elkaar verschillen. De meeste hebben een klein zwartwit- of kleurenscherm dat informatie verstrekt over de tijd, het aantal stappen dat je sinds het begin van de dag hebt gezet.... Die gegevens verschijnen niet permanent op het schermpje. Bij sommige toestelletjes moet je op een knop drukken om iets te zien, kwestie van de ingebouwde batterij te sparen. Er zijn modellen die mee onder de douche mogen of een duik mogen nemen in het zwembad. Weer andere hebben een hartslagmeter. Sommige trackers geven je zelfs een seintje als je wordt opgebeld op je smartphone. De prijzen beginnen net iets onder de ? 100 en eindigen soms een pak hoger. Vandaag zijn ook veel sporthorloges en smartwatches met een activity tracker uitgerust en ze kijken daarbij niet op een functie meer of minder.
Welk model?
Basis, Fitbit, Garmin, iHealth, Jawbone, Mio, Misfit, Nike, Polar, Runtastic, Samsung, Sony, Terraillon, Withings, Xiaomi, ... ook zonder de sporthorloges en smartwatches is er een enorm aanbod aan activity trackers. De meeste fabrikanten beperken zich bovendien niet tot één model, wat het aanbod nog vergroot. Te veel om alles te kunnen testen. We hebben er een aantal uitgeprobeerd. En hoewel er tegen de tijd dat je dit leest alweer een boel nieuwe activity trackers zullen bijgekomen zijn, blijft de Vivosmart HR van Garmin wellicht één van de beste keuzes (niet te verwarren met de Vivosmart HR+, ook erg interessant maar een stuk duurder). Hij bestaat in zwart, zachtpaars en nachtblauw, kost iets minder dan ? 150 en is opvallend gebruiksvriendelijk. Hij beschikt over alle basisfuncties plus een hartslagmeter. Door zijn permanente display kan hij een gewoon horloge vervangen, terwijl hij maar om de drie tot vier dagen moet worden opgeladen. Hij is niet te groot of te zwaar, zodat je al snel vergeet dat je hem om je pols hebt. Wat niet belet dat hij al je activiteiten keurig bijhoudt. Bewegen maar!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier