De strijd tussen blu-ray en dvd
De video is nog niet eens zo oud en toch is hij al helemaal in een hoekje gedrumd door de dvd. En met de komst van de high definition televisie doen nieuwe dragers voor beeldmateriaal hun intrede. De strijd tussen de HD dvd en blu-ray lijkt intussen beslecht in het voordeel van blu-ray.
Inhoud:
- Wat is een dvd?
- De regiocode
- De voordelen van een dvd ten opzichte van een video?
- De strijd tussen HD-dvd en Blu-ray
- Hoge definitie
- Blu-ray
Daar waar u nog niet zo lang geleden bij de aankoop van een nieuwe film de keuze had tussen een videocassette of een dvd, is de videocassette nu haast volledig uit de winkelrekken verdwenen. Hebt u een massa video’s in huis, waar u nog lang van wil genieten? Zorg er dan voor dat u een degelijke videospeler in huis hebt, want ook die zullen over niet al te lange tijd van het toneel verdwijnen. Nieuwe films en televisiereeksen worden tegenwoordig nog enkel uitgebracht op dvd of Blu-ray.
Wat is een dvd?
Een dvd is een optische schijf die er uiterlijk hetzelfde uitziet als een cd of een cd-rom, waarop digitale gegevens duurzaam kunnen worden opgeslagen. Waar dvd oorspronkelijk stond voor Digital Video Disc, bleek dit schijfje al gauw meer toepassingen te hebben en staat dvd nu voor Digital Versatile Disc. Ook computersoftware wordt tegenwoordig vaak aangeboden op dvd.
Dvd’s die u koopt met een film op worden op dezelfde manier geproduceerd als cd’s. Met een pers worden kleine putjes in een plastic schijf gedrukt, waardoor een patroon van minuscule putjes ontstaat aan de ene zijde en hobbeltjes aan de andere zijde. Het ‘lezen’ van deze hobbeltjes gebeurt met een laser.
Intussen zijn dvd’s volledig ingeburgerd, de dvd-spelers en -recorders zijn goed betaalbaar geworden.
Een klassieke single layer dvd heeft een opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte, wat betekent dat er ongeveer 120 minuten beeld en geluid op kunnen.
Films worden in Europa in het PAL-formaat op de dvd’s opgeslagen. Dit betekent dat de snelheid 25 beelden per seconden bedraagt en het beeldformaat 720 x 576 beeldlijnen heeft. In Amerika wordt het NTSC-formaat gebruikt.
De regiocode
Dvd-films kunnen een regiocode bevatten, die aangeeft op welk gebied de film gericht is. De standaard voor commerciële dvd-spelers schrijft voor dat de spelers alleen dvd’s met hun eigen regiocode mogen afspelen. Hierdoor kunnen de filmmaatschappijen de vrijgave en de prijzen van films op dvd in de verschillende delen van de wereld controleren.
De regiocode voor Europa is 2. Een regiocode 0 is afspeelbaar in alle regio’s. Veel dvd-spelers negeren echter de regiocode of kunnen worden aangepast. Er kwamen ook regio-0-spelers die alle schijfjes afspelen. De filmmaatschappijen reageerden hierop door dvd-schijven te maken die niet in regio-0-spelers kunnen worden afgespeeld.
De voordelen van een dvd ten opzichte van een video?
- De duurzaamheid. Een videocassette is veel onderheviger aan sleet.
- U hoeft niet terug te spoelen
- De beeldkwaliteit is beter
- U kunt kiezen voor ondertitels in vele talen
- De dvd heeft een grotere opslagcapaciteit
- Op een dvd kan Dolby digital surround sound worden opgeslagen, die veel dichter aansluit bij het geluid in een bioscoop indien afgespeeld met een homecinema installatie (5 luidsprekers en een subwoofer)
- Een dvd beschikt meestal over een index die u naar specifieke delen van de film leidt
De strijd tussen HD-dvd en Blu-ray
Herinnert u zich nog de ‘formatenoorlog’ tussen VHS, V2000 en Betamax in het begin van de jaren 80, die uiteindelijk beslecht werd in het voordeel van VHS? Welnu eenzelfde strijd heeft zich recent opnieuw voltrokken.
Kort na het vastleggen van de algemene standaarden voor de dvd begonnen Philips en Sony aan de ontwikkeling van een nieuwe gegevensdrager met een grotere opslagcapaciteit, nodig voor het opslaan van speelfilms in de nieuwe ‘hoge definitie’-norm. In 2003 werd de Blu-ray Disc door Sony op de markt gebracht. Toshiba van zijn kant was intussen begonnen met de ontwikkeling van de HD-dvd (of High Definition dvd). En opnieuw werd er in de sector uitgekeken welk systeem het uiteindelijk zou halen. De ene filmmaatschappij (Warner, Universal, Paramount,...) koos ervoor haar films uit te brengen op HD-dvd, de andere (o.a. Disney, 20th Century Fox, MGM,...) gaf de voorkeur aan Blu-ray. Die strijd heeft geduurd tot februari van dit jaar. Nadat in januari ook Warner Bros en iets later Paramount beslisten om hun films nog enkel op Blu-ray uit te brengen, wierp Toshiba op 18 februari de handdoek in de ring en stopte de productie van HD-dvd’s.
Hoge definitie
Waar het dus allemaal om ging was de nieuwe standaard voor ‘high definition’. Hogedefinitiebeelden bevatten meer informatie dan het geval is bij de gewone dvd’s en geven bijgevolg een betere beeldkwaliteit. Vergelijk het met kijken naar een haarscherpe foto. Daar waar klassieke televisiebeelden 576 lijnen tellen, bevatten de HD-televisiebeelden 720 of 1080 lijnen. Ervan uitgaand dat uw installatie geschikt is voor hogedefinitiebeelden, ervaart u het verschil in feite het best als uw scherm groot genoeg is en de kijkafstand voldoende klein. Concreet? Daar waar u naar een gewone televisie met een 32 inch scherm het best kan kijken op een afstand van 3 meter, zou u om naar hogedefinitiebeelden (met 1080 lijnen) te kijken op eenzelfde afstand van 3 meter een scherm van 50 inch moeten hebben.
Blu-ray
Blu-ray is bedoeld als opslagmedium voor speelfilms in hoge definitie (720 of 1080 lijnen). Daar waar gewone dvd’s en cd’s gelezen worden met een rode laser, wordt voor het lezen van de informatie op een Blu-ray disc gebruik gemaakt van violet laserlicht met een kortere golflengte (405 nm). Een Blu-rayschijf heeft een capaciteit van ongeveer 27 GB of twee uur hogedefinitiebeeld en -geluid. Het is echter mogelijk om verscheidene lagen boven op elkaar te zetten waardoor de capaciteit nog groter wordt.
Blu-rayfilms bevatten net als dvd’s regiocodes. Anders dan bij dvd’s zijn dat er voor Blu-ray slechts 3. Europa heeft de regiocode B/2.
Om te kunnen genieten van een film op een Blu-rayschijf moet u niet enkel een Blu-rayspeler hebben, maar moet uw televisie natuurlijk ook HD-ready zijn. Zoniet kunt u de film wel bekijken, maar dan zonder de HD-beeldkwaliteit.
Betekent dit nu dat we onze dvd-speler en alle bijbehorende schijfjes binnenkort moeten buitengooien en op Blu-ray moeten overschakelen? Neen, zo ver is het nog lang niet. Dvd’s zullen heus nog wel wat jaren meegaan. Bovendien mogen we verwachten dat de prijs van de Blu-rayspelers, zoals steeds wanneer een nieuwe technologie aan populariteit wint, nog een flink stuk zal dalen. En specialisten verwachten dat ook de technische, lees interactieve mogelijkheden van de Blu-rayspelers nog serieus zullen uitbreiden.
Maar als u wilt genieten van een film met een kwaliteit die beter is dan in menige Belgische bioscoop, dan is Blu-ray toch wel een leuke ervaring.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier