Gebruiksvriendelijke mobiele telefoons
Gsm’s kunnen steeds meer, maar worden er daardoor niet eenvoudiger op. Dat vindt niet iedereen even handig. Daarom hebben een aantal producenten een reeks eenvoudige mobile telefoons ontwikkeld.
We kunnen ons nauwelijks nog voorstellen hoede eerste generatie mobiele telefoons eruit zag: zo groot dat je ze nauwelijks of niet in je zak kon steken en ze konden één ding: bellen. Maar de evolutie ging razendsnel. De toestellen werden steeds kleiner en lichter en ze kregen tal van nieuwe mogelijkheden en toepassingen. De smartphones zijn zelfs echte minicomputers geworden.
Maar niet iedereen heeft daar een boodschap aan. Voor sommigen zijn de toestellen veel te ingewikkeld, anderen vinden het zonde om veel geld uit te geven aan een toestel met talloze snufjes en gadgets, waarvan ze geen gebruik maken, nog anderen hebben de grootste moeite met de kleine lettertjes op de schermpjes of de minuscule toetsjes om het toestel te bedienen of het zwakke belgeluid waardoor ze hun gsm niet horen...
Ook daar hebben de producten intussen oor voor gehad. Een aantal fabrikanten ging zich in het bijzonder toeleggen toestellen zonder poespas die aan een aantal basisvoorwaarden voldoen.
Eenvoudig
Een gebruiksvriendelijk toestel is een toestel dat enkel een aantal basisfuncties biedt en dat eenvoudig te bedienen is. Dat betekent:
- grote, liefst van elkaar gescheiden toetsen zodat u niet telkens meteen twee toetsen tegelijk indrukt;
- een ruim scherm waarop de nummers en eventueel ook de namen van mensen in uw adresboek duidelijk leesbaar worden weergegeven. Een scherm met een hoge resolutie zodat de tekens haarscherp worden weergegeven, liefst op een heldere achtergrond. Bij sommige modellen worden naam en nummer ook luidop door een duidelijke stem gezegd.
- een beperkt aantal functies die rechtstreeks of via een zeer logisch, eenvoudig menu te bedienen zijn.
Hoorbaar
Ieder van ons heeft het regelmatig voor: gsm niet gehoord! Zelfs wanneer we het geluidsvolume van een klassieke mobiele telefoon op maximum zetten, is dat niet altijd goed hoorbaar zodra deze in een handtas of een broekzak zit.
Daarom zijn er in de reeks gebruiksvriendelijke mobiele telefoons een aantal modellen voorzien met een belgeluid dat kan opgevoerd worden tot 60-65 dB.
Andere modellen zijn speciaal aangepast voor gebruik met een hoorapparaat, aangegeven met de afkorting H.A.C (Hearing Aid Compability) gevolgd door de standaard bijv. T3/M3. Belangrijk om niet telkens te moeten sukkelen met de instellingen van het hoorapparaat of het gewoon uit te moeten doen om comfortabel meteen gsm te kunnen bellen.
Naast de duidelijke beltoon, beschikken de meeste toestellen eveneens over een goed voelbare trilfunctie en sommige hebben ook een oplichtend lampje bij een inkomende oproep.
Met oog voor veiligheid
De meeste van de toestellen in deze reeksen beschikken over een alarmtoets: één toets waarmee rechtstreeks een alarmoproep of een alarm sms-bericht wordt verzonden in geval van nood. Dit bericht of deze oproep gaat rechtstreeks naar vooraf geprogrammeerde noodnummers. Een oproep naar een noodnummer blijft bellen tot er iemand opneemt.
Er bestaan ook heel eenvoudige toestellen, die echt grotendeels bedoeld zijn om iemands veiligheid te verhogen. Een voorbeeld daarvan is de Doro HandlePlus 334gsm. Deze beschikt over 4 toetsen om vier voorgeprogrammeerde nummers rechtstreeks op te bellen en een alarmtoets om een alarmoproep en sms-bericht te verzenden. Eenvoud kan soms levensreddend zijn.
Doro HandlePlus 334gsm
Enkele voorbeelden
Intussen bestaat er al een uitgebreid gamma aan gebruiksvriendelijke mobiele telefoons. Drie fabrikanten, waarvan de toestellen in ons land verkrijgbaar zijn, hebben zich in het bi jzonder op deze markt toegelegd: het Zweedse Doro (www.dorobelgium.be), het Oostenrijkse Emporia (www.emporia.eu/nl) en Bea-fon (www.beafon.com).
Wij stellen u bij wijze van voorbeeld enkele toestellen voor. Ook de lijst met functies voor elk toestel is slechts een selectie uit de hele waaier van mogelijkheden. Op de websites van de diverse fabrikanten vindt u het volledige gamma met informatie en verkoopadressen.
Bea-fon S10:
|
|
Doro PhoneEasy 332gsm:
|
|
Emporia Talk:
|
|
Doro PhoneEasy 410gsm:
|
|
Emporia Elegance:
|
|
Bea-fon S210:
|
|
Emporia Lifeplus:
|
|
Doro EasyPhone 615:
|
|
Bea-fon S700:
|
Een doordachte keuze
Bedenk vooraleer u een toestel koopt goed welke functies voor u belangrijk zijn. Laat u goed adviseren.
Houd er ook rekening mee dat u naast de aankoopprijs van het toestel natuurlijk ook nog een telecomoperator moet kiezen. De keuze tussen een abonnement en een prepaid-belkaart is een volgende keuze die zich opdringt. Het aanbod is bijzonder groot.
Let wel op: sommige prepaid tegoeden zijn niet onbeperkt geldig. Belminuten waarvan de geldigheidstermijn verstreken is, bent u kwijt. Het kan dan dus gebeuren dat u na lange tijd weer eens wilt bellen (misschien wel om een dringende reden!), maar u plots merkt dat u geen geldig tegoed meer hebt. Deze voorwaarden verschillen echter per telecomaanbieder, dus let daarop bij het maken van uw keuze.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier