Grote schoonmaak voor uw computer
Stof en vuil zijn geen al te beste maatjes van uw computer. Maar hoe houdt u die schoon? Waarmee? En hoe vaak moet dat gebeuren? We leggen het u allemaal haarfijn uit!
Het grote probleem bij een computer is dat die stof aantrekt, maar daar eigenlijk helemaal niet tegen kan. Statische elektriciteit werkt als een magneet op rondvliegende stofdeeltjes. Maar dat is niet alles. De ventilatoren die er in de systeemkast van uw computer voor zorgen dat alle onderdelen afgekoeld worden, zuigen daartoe lucht aan. Maar die lucht bevat helaas ook stof dat na verloop van tijd in uw computer een lekker warm dekentje vormt op de onderdelen. Daardoor kunnen die hun warmte onvoldoende kwijt en dat is dan weer nefast voor hun werking.
Bovendien kan stof ook stroomgeleidende deeltjes bevatten dat ongewild twee punten met elkaar verbinden en op die manier kortsluiting kunnen geven.
Maar niet alleen de systeemkast, ook het beeldscherm, het toetsenbord en de muis vergaren na verloop van tijd heel wat stof en vuil. Dus net zoals de rest van het huis, is ook de computer op geregelde tijdstippen toe aan een grote schoonmaak.
Grijp nu niet meteen naar het eerste het beste schoonmaakmiddel dat u in huis hebt. De meeste van deze producten bevatten een oplosmiddel dat kunststofonderdelen kan beschadigen of in het beste geval het beschermlaagje ervan oplost zodat ze achteraf nog meer stof aantrekken.
De veiligste oplossing bestaat erin producten te gebruiken die daartoe bestemd zijn en die u kunt kopen in computerzaken of winkels voor kantoorbenodigdheden. Omdat vocht en computers vijanden zijn, worden voor het schoonmaken van computers liever geen vloeistoffen gebruikt, maar eerder producten op schuimbasis.
Het beeldscherm
- Stof, vingerafdrukken,... beeldschermen zien er vaak niet uit. Het eerste wat u kunt doen is het stof verwijderen met een niet-pluizend zacht doek zoals de microvezeldoeken die zowat overal te koop zijn. Gebruik geen keukenrol om een beeldscherm te reinigen, dit kan krassen maken op het scherm.
- De openingen in de achterzijde van het beeldscherm kan u schoonzuigen met een stofzuiger.
- Gebruik geen gewone glasreinigingsmiddelen. Die bevatten soms producten die schadelijk zijn voor de moderne lcd-beeldschermen die geen glasplaat hebben, maar bestaan uit kunststof.
- In de handel vindt u ook reinigingsdoekjes voor beeldschermen en specifieke reinigingsmiddelen met een antistatische werking. Voor alle producten geldt: laat ze nooit te lang inwerken. Wrijf het beeldscherm na maximaal één minuut droog met een microvezeldoek.
- Spuit de producten die u gebruikt ook nooit rechtstreeks op het beeldscherm, maar wel op het doekje dat u gebruikt.
- Duw niet te hard, daar zijn lcd-schermen niet tegen bestand
Het toetsenbord
Schrik niet! Onderzoek heeft uitgewezen dat een toetsenbord gemiddeld 400 maal meer bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril.
- Het eerste wat u kunt doen om uw toetsenbord schoon te maken is het omdraaien en er enkele keren zachtjes op kloppen. U zal verrast zijn wat er uit valt!
- De toetsen één voor één losmaken door er bijvoorbeeld het uiteinde van een lepeltje onder te steken, kan maar is geen goed idee. De kans dat u ze allemaal weer naar behoren vast krijgt, is klein. Doe dit enkel als u voelt dat een bepaalde toets blijft haperen en er misschien onder die ene toets hardnekkig vuil zit.
- Vuil tussen de toetsen kan u ook verwijderen met een klein borsteltje. Of u kan een (liefst antistatische) stofzuiger met een borsteltje als opzetstuk gebruiken, die u niet al te krachtig laat zuigen.
- Het oppervlak van de toetsen maakt u schoon met een daartoe bestemd (schuim-)product dat u aanbrengt op een microvezeldoek. In de handel worden ook speciale sponsjes verkocht om deze klus te klaren.
De muis
- De buitenzijde reinigt u met een reinigingsmiddel voor kunststof. Voor een optische muis volstaat dat meestal . Tenzij er vul zit in het gaatje van het optische oog. Dat kunt u eventueel verwijderen met een spuitbus met perslucht. Die vindt u in elke computerzaak.
- Bij een mechanische muis kan de muisbal binnenin beginnen haperen door opgehoopt stof. Maak daarom het dekseltje dat de muisbal op zijn plaats houdt los en haal het balletje eruit. Bevochtig een stuk keukenrol met isopropylalcohol 80 % (te koop in de apotheek) en wrijf daarmee het balletje goed schoon.
- De binnenkant van de muis blaast u stofvrij met perslucht. Daarna moeten ook de wieltjes of rolletjes waarlangs de muisbal beweegt schoongemaakt worden met een wattenstokje of een pincet. Eventueel doet u op het wattenstokje ook een klein beetje isopropylalcohol 80%. Zorg ervoor dat alle onderdelen zeer goed droog zijn vooraleer u de muisbal weer op zijnplaats zet en de muis sluit.
- Onderaan de muis zitten zogenaamde glidepads, zeg maar pootjes waarmee de muis over de muismat glijdt. Ook die maakt u schoon met een wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol.
De systeemkast
- Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is en dat de computer volledig is afgekoeld.
- De onderdelen binnenin de systeemkast werken onder zeer lage spanning en zijn bijgevolg erg gevoelig voor statische elektriciteit. Daarom is het raadzaam wanneer u de systeemkast gaat schoonmaken om een polsband te dragen waarmee u zichzelf aardt. Deze zijn te koop in computerwinkels.
- Met een (kleine) antistatische stofzuiger met borsteltje zuigt u de ventilatiegaten aan de buitenzijde van de kast schoon. Let op dat u de ventilator eerst blokkeert, bijvoorbeeld met een houten spiesje zodat de stofzuiger de ventilator zeker niet tegen de richting in doet draaien.
- Binnenin de computerkast blaast u het stof weg met spuitbussen met perslucht. Let ook dan op de draairichting van de ventilatoren!
- Vastzittend vuil op de ventilatoren kunt u verwijderen met zachte tandenborstel.
- Voor het overige gebruikt u een kwastje met echt haar (geen kunststof haar omwille van statische elektriciteit). Ook een blower brush (een borstel met peertje) die eveneens gebruik wordt voor cameralenzen kan nuttig zijn.
- Blaas nooit zelf. Uw adem bevat vocht en daar houdt uw computer t niet van!
En wilt u deze klus de volgende keer een stuk eenvoudiger maken, gebruik dan hoezen om de verschillende computeronderdelen af te dekken.
Wie het echt niet ziet zitten om zelf zijn computer schoon te maken, kan dit steeds in een computerzaak laten doen. Zowat alle computerzaken reinigen pc’s tegen betaling. Denk erom dat dit werkje één tot tweemaal per jaar moet gebeuren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier