Is werken in de cloud naast handig ook veilig?
Steeds vaker slaan we onze gegevens extern op, niet op onze eigen computer of externe hardware, maar in de cloud. Zijn onze gegevens daar echter wel veilig?
Tot voor kort bewaarden we bestanden (foto’s, documenten, programma’s) vooral op de harde schijf van onze pc. Maar je kan ze ook in de cloud bewaren, je weet wel, die mysterieuze wolk die ergens zweeft. In werkelijkheid worden ze gewoon bewaard op een andere harde schijf in een datacenter ergens ter wereld, waar je via het internet mee in verbinding staat. Dat is vooral handig als je meer dan één toestel gebruikt en vanop verschillende plekken toegang wilt hebben tot je bestanden. Of als je bestanden wilt delen met anderen.
De beveiliging in de cloud ligt gevoelig hoger dan wat je als doorsnee gebruiker kan realiseren.
Tegelijk zijn je bestanden beter beschermd tegen verlies, want die harde schijf thuis kan crashen, terwijl die datacenters automatisch back-ups aanleggen voor het geval er iets misloopt. Ook handig is de synchronisatie: clouddiensten zorgen ervoor dat een bestand dat je bijwerkt op één toestel automatisch overal wordt aangepast. De meeste diensten bieden gratis een beperkte opslagruimte aan, die je tegen betaling kan uitbreiden. Bekende clouddiensten zijn Dropbox, Google Drive, Microsoft One-Drive of iCloud van Apple.
Te vertrouwen?
Allemaal handig, maar kan je dat wel vertrouwen? Wat als dit datacenter gehackt wordt? “Dat is mogelijk”, zegt IT-specialist Hans Graux van advocatenkantoor Time.Lex, “maar dat neemt niet weg dat het beveiligingensniveau in de cloud toch gevoelig hoger ligt dan wat een doorsnee gebruiker zelf kan realiseren. Overigens gebeuren de meeste hacks door het kraken van zwakke wachtwoorden, eerder dan door het kraken van de beveiliging van de cloud zelf. Een goed wachtwoord helpt je dus al een stuk verder. Gebruik ook verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten.”
Privacy
“Gratis diensten scannen wel je data om gerichte advertenties te kunnen tonen”, vervolgt Graux. “En dat is soms vervelend, maar de meeste klanten lijken dat een redelijke ruil te vinden voor een gratis service. Wil je toch zeker zijn, lees dan even de gebruiksvoorwaarden en de privacy policy van de dienst. Bij datacenters die vanuit de VS opereren, kunnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten tamelijk makkelijk aan je gegevens geraken, maar voor de doorsnee gebruiker lijkt me dat niet het grootste risico waarmee je geconfronteerd wordt.”
Conclusie: ben je een doorsnee gebruiker met niet bijster gevoelige gegevens en ben je niet erg bezorgd over wat er met je data gebeurt, gebruik dan gerust een gratis clouddienst. “Zijn je gegevens gevoeliger of kostbaarder, of wil je zeker zijn dat ze niet ongepast zullen worden hergebruikt, dan kan je beter investeren in een betalende dienst. Ben je erg bezorgd over je privacy of zijn je data onderworpen aan wettelijke beschermingsvereisten, dan kan je ook opteren voor een gespecialiseerde, volledig versleutelde opslagdienst: in dat geval kan niemand aan je data behalve jij zelf.”
Op www.economie.fgov.be vind je meer info over cloud computing en consumentenbescherming.
Lees ook:Welkom in de cloud.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier