Je wifi-signaal verbeteren
De meeste mensen hebben intussen thuis een draadloze toegang tot het internet via een wifi-netwerk. Soms valt de snelheid daarvan wel eens tegen. Enkele tips om je wifi-netwerk te verbeteren.
Voor een draadloze internetverbinding heb je naast een modem ook een router nodig, ook al zitten beide soms in één doosje verwerkt. De modem zorgt voor de verbinding met uw internetprovider (Telenet, Belgacom,...), de router zorgt ervoor dat verschillende toestellen (pc, tablet, televisie...) draadloos gebruik kunnen maken van het netwerk. Soms is het signaal van de draadloze wifi-router echter te zwak of het bereik te beperkt om een vlotte draadloze verbinding tot stand te brengen. Deze tips kunnen u helpen om een snellere en stabielere verbinding te bekomen.
Software update
Een router maakt gebruik van software (ook firmware genoemd omdat ze specifiek is voor het toestel in kwestie en er door de fabrikant bij geleverd wordt). Af en toe zorgt de fabrikant voor een update van die software. Heb je regelmatig problemen met je verbinding, controleer dan op de website van de fabrikant of er geen recentere versie bestaat en je dus een update moet uitvoeren.
Verouderde router
Als u gebruikmaakt van een router die meer dan tien jaar oud is, is het verstandig een nieuw apparaat aan te schaffen of aan te vragen bij uw internetprovider. Meestal ontvangt u dan een modem en router ineen.
Drukke kanalen vermijden
WiFi werkt met radiosignalen die door de lucht kunnen worden verzonden en ontvangen. Bij een 2.4 GHz-router (de meest voorkomende) heb je keuze uit 13 kanalen. Per kanaal is er een bandbreedte (maximale hoeveelheid data die kan worden ontvangen/verzonden) beschikbaar. Deze bandbreedte wordt gedeeld met alle netwerken binnen één kanaal.
Wanneer te veel WiFi-netwerken één kanaal (en dus één bandbreedte) moeten delen of verschillende kanalen elkaar overlappen (‘interferentie’), kan je als gebruiker een trage internetverbinding ervaren.
De meeste routers gebruiken een standaardkanaal om gegevens te verzenden. Als er veel routers in de buurt (bij je buren bijvoorbeeld) op hetzelfde kanaal zitten, wordt de internetverbinding trager. Je kan dan proberen om een ander wifi-kanaal in te stellen. Ook al weet je niet zeker of dit de oorzaak is van jouw zwakke signaal, het wordt aangeraden dit als eerste te proberen. Dit werkt voor elke router anders. In de handleiding van het apparaat of op de website van jouw provider wordt uitgelegd hoe je via de computer een ander wifi-kanaal kiest. Mocht je er niet uitkomen, kan je best contact opnemen met jouw provider.
Slecht bereik in huis
In sommige huizen is het wifi-bereik niet op alle plekken even sterk. Soms is het signaal zo zwak in bijvoorbeeld de slaapkamer, dat internetten daar niet lukt. Dit heeft onder andere te maken met de materialen die in het huis zijn verwerkt. Zo kan een wifi-signaal niet gemakkelijk door beton heen. Om dit probleem te verhelpen zijn er aantal mogelijkheden.
1. De router verplaatsen
De router staat in veel huishoudens op de plek waar de internetverbinding het huis binnenkomt, maar dat is niet noodzakelijk de beste plek en vaak ook helemaal geen centrale plek in huis. Verplaats de router naar een centrale plek in het huis. Denk eraan dat er een degelijke internetkabel gelegd moet worden van de plek waar internet binnenkomt, naar de router. Zet de router nooit te ver van de contactdoos want dan wordt het signaal minder sterk en krijg je een instabiele verbinding.
Soms volstaat het echter om de router een klein beetje te verplaatsen en hoef je niet meteen met kabels aan de slag. Het is zeker het proberen waard. De beste plaats is bijvoorbeeld 1 tot 1,5 meter van de grond op een vrije plek. Zorg dat er in de buurt geen andere toestellen staan die het signaal kunnen verstoren zoals een looptelefoon, een microgolfoven, een babyfoon, andere draadloze apparaten...
2. Wifi-versterker gebruiken
Daar waar het wifi-signaal slechter wordt, stop je een wifi-versterker of wifi-repeater in het stopcontact. Het apparaatje ontvangt het internetsignaal, versterkt het en stuurt het weer door. Er zijn wifi-versterkers in verschillende prijsklassen. Let bij aanschaf vooral op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht. Het nadeel van een wifi-versterker is echter dat de installatie lastig kan zijn en dat de internetverbinding misschien minder snel wegvalt, maar wel trager wordt.
3. Internet via stroomnet
Met een zogenoemde ‘powerline adapter’ is het mogelijk om het internet te laten lopen via het stopcontact. De standaard powerline-set is alleen geschikt voor desktops. Een adapter zit in een stopcontact naast de router en wordt met een netwerkkabel verbonden met de router. Een tweede adapter plaatst u in het stopcontact naast de computer en verbindt u ook met een netwerkkabel. Hierbij treedt geen snelheidverlies op, zoals bij de wifi-versterker. Naast de standaard powerline-set is er ook een versie verkrijgbaar waarin een wifi-versterker zit verwerkt. Dit combineert beide mogelijkheden, maar dan zonder de nadelen van de wifi-versterker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier