Kabels voor beeld
Deel twee in ons kabelverhaal. Na de kabels voor data en audio, komen nu de videokabels aan bod. Pc aansluiten op tv, video of dvd-speler op HD-tv... elk heeft zo zijn eigen kabeltje!
We komen tegenwoordig heel veel verschillende kabels tegen waarmee een videorecorder, een dvd-speler of een ander apparaat op een televisie aangesloten kan worden. Om de verschillen tussen deze kabels te kunnen begrijpen is een beetje kennis van TV techniek nodig.
Scart
Het signaal dat uw kabelmaatschappij levert bestaat enerzijds uit geluid en anderzijds uit beeld. Het beeldsignaal is een zogenaamd composietsignaal. Dit is een complex signaal dat zowel informatie bevat over de kleuren, als over de helderheid van iedere afzonderlijke beeldpunt. Zo’n composietsignaal wordt aan een ouder televisietoestel doorgegeven vanaf een video- of dvd-speler via een scart-kabel. Een scart-kabel is makkelijk in gebruik omdat hij zowel het beeld als het geluidssignaal transporteert. Er kunnen ook geen vergissingen worden gemaakt met aansluiten omdat de stekker maar op één manier past.
Een scart-kabel |
S-video
Het composietsignaal wordt in opgesplitst in twee afzonderlijke signalen. Eén signaal bevat de kleurinformatie en een ander signaal bevat de helderheidsinformatie. Deze twee signalen vormen samen het S-videosignaal. Indien uw tv voorzien is van een S-Videoingang (S-VHS) dan wordt dit signaal hier aangevoerd via een S-videokabel. Let wel: in dit geval zijn afzonderlijke audiokabels nodig voor het geluid. Een S-videokabel wordtook gebruikt om bijvoorbeeld het beeld van een laptop of pc aan te sluiten op een televisie.
Hoe minder bewerkingen een signaal hoeft te ondergaan, hoe beter de beeldkwaliteit. Een S-videosignaal geeft een betere beeldkwaliteit dan een composietsignaal.
Een S-videokabel |
Component
Nog betere beeldkwaliteit geeft een zogenaamde component video kabel. Hierbij wordt het signaal bijna direct aan de beeldbuis aangeboden. Component video kabels hebben aan elke zijde een rode, een groene en een blauwe tulpstekker.
Een componentaansluiting |
HDMI
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is de eerste digitale audio/video interface die breed ondersteund wordt door de fabrikanten. HDMI biedt de mogelijkheid om een audio/videobron, zoals een satelliettuner, een digibox, videorecorder of DVD-speler in de hoogste kwaliteit aan te sluiten op een monitor zoals een digitale televisie (DTV) met maar één enkele kabel.
Een HDMI-kabel |
DVI
DVI staat voor “Digital Visual Interface” en wordt gebruikt om moderne beeldschermen te verbinden met een PC of met een ander weergaveapparaat.
Er zijn verschillende soorten DVI kabels:
- DVI-A: voor analoge signalen
- DVI-D Single Link: voor digitale signalen met lage resolutie
- DVI-D Dual Link: voor digitale signalen met hoge resolutie
- DVI-I Single Link: voor digitale én analoge signalen met lage resolutie
- DVI-I Dual Link: voor digitale én analoge signalen met hoge resolutie
- DVI-D HDCP: verschillend van DVI-A, DVI-I en DVI-D draagt dit type interface de codering HDCP met zich mee om illegaal gebruik tegen te gaan.
Een DVI-kabel |
Goed om weten
Kabels zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Standaard (lees goedkope) kabels voldoen prima in combinatie met goedkopere apparatuur. Toch hebben duurdere kabels heel wat voordelen. Normale, goedkope stekkers hebben een oppervlakte van normaal metaal, dit kan na verloop van tijd gaan oxyderen en hierdoor kunnen storingen ontstaan omdat de pluggen dan geen goed contact meer maken.
Duurdere kabels hebben vergulde connectoren, deze zijn van een dun goudlaagje voorzien. Goud oxydeert niet, waardoor deze connectoren ook na vele jaren gebruik nog goed contact maken.
Duurdere kabels hebben ook een betere kwaliteit kabel. Een betere kabel is beter afgeschermd, waardoor deze kabels minder gevoelig zijn voor stoorsignalen van buitenaf. Omdat wij tegenwoordig steeds meer elektronische apparaten gebruiken in een soms kleine ruimte is dit niet onbelangrijk. Computers, magnetrons, spaarlampen, stroomkabels en nog veel meer zaken veroorzaken stoorvelden. De kans dat deze stoorvelden niet opgepikt worden door de kabel is uiteraard het kleinst bij een beter afgeschermde kabel. Ook het signaalverlies is kleiner in een duurdere kabel, wat van belang kan zijn wanneer u een langere kabel gebruikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier