Maak kennis met Facebook

Sociale netwerken zijn een hype op het internet. Ruim 2 miljoen Belgen zijn actief op Facebook. We begeleiden u bij uw eerste stappen op deze sociale netwerksite en stellen u de pagina van Plus Magazine voor.

Inhoud:

Wat is Facebook?

Aanvankelijk werd Facebook ontwikkeld om de studenten van de Amerikaanse Harvard-universiteit in staat te stellen met elkaar te communiceren, cursussen uit te wisselen en allerhande studentenactiviteiten te organiseren. Sinds 2006 is Facebook voor iedereen toegankelijk en eind vorig jaar maakten al meer dan 140 miljoen mensen gebruik van deze sociale netwerksite. Facebook is overigens lang niet het enige sociale netwerk op het internet (zie artikel Het succes van netwerksites).

Via Facebook kan men ‘vrienden’ opsporen aan de hand van hun e-mailadres of hun naam en voornaam en hen uitnodigen om zich te registreren op Facebook en deel uit te maken van uw lijst van ‘vrienden’. Zodra de persoon in kwestie uw verzoek aanvaard heeft, hebben u en uw vriend toegang tot elkaars profielpagina’s, waarop de persoonlijke gegevens staan waarvan u hebt aangegeven dat u ze met uw vrienden wil delen zoals uw beroepsloopbaan, uw foto’s enz.

Facebook stelt u ook voor om lid te worden van vetwerken (bijvoorbeeld het netwerk ‘Belgium’ of een netwerk van mensen die aan dezelfde middelbare school als uzelf gestudeerd hebben) of van groepen (bijvoorbeeld de groep van het bedrijf waar u werkt, van uw sportclub enz.) Via een groep kunnen alle leden van deze groep gemakkelijk op de hoogte worden gehouden van nieuwtjes, evenementen die op de agenda staan, kunnen foto’s gepubliceerd worden of kunnen de leden onderling met elkaar in contact komen via discussieforums.

Facebook kunt u een beetje vergelijken met een persoonlijke mini-website die in verbinding staat met de mini-websites van uw vrienden of familie. Dit houdt in dat het eerst en vooral een website is en blijft en dat heeft zijn consequenties: het is openbaar terrein. Een beetje zoals wanneer u ergens met vrienden een koffie gaat drinken. De hele wereld is niet op de hoogte van wat u elkaar daar vertelt, maar rondom u kunnen wel mensen zitten die u niet kent en die u zien, ook al volgen zij uw gesprek niet. U kunt wel zelf bepalen wie welke informatie kan en mag zien, maar vergeet toch nooit dat u op het internet bent. Spring dus toch steeds met de nodige voorzichtigheid om met de gegevens die u prijs geeft en aan wie u ze prijs geeft (zie verder).

Wie zijn mijn ‘vrienden’?

Heel wat mensen hebben op Facebook meer ‘vrienden’ dan in het echte leven. De benaming ‘vrienden’ is misschien niet zo goed gekozen. Het gaat in de meeste gevallen eerder over kenissen en relaties. Maar het staat u volkomen vrij zelf te bepalen hoe beperkt of hoe uitgebreid u uw vriendenkring op Facebook wilt houden. Sommigen beperken dit echt tot een select groepje van echte vrienden, anderen zijn bijvoorbeeld ook ‘bevriend’ met al hun collega’s, zakenrelaties enz. Alles hangt ervan af waarvoor u Facebook precies wilt gebruiken. Toch een goede raad: wees consequent. Als u een vriendschapsverzoek aanvaardt van iemand van het koor waarin u zingt, dan is het logisch dat u ook de vriendschapsverzoeken van andere koorleden accepteert.

Een profiel aanmaken op Facebook

Klaar voor het echte werk? Afspraak op de website van Facebook: http://www.facebook.com.
Onder ‘Registreren’ vult u de gevraagde gegevens in: uw naam, voornaam, e-mailadres, een vrij te kiezen wachtwoord, uw geslacht en geboortedatum. Deze gegevens moet u invullen om een profiel aan te kunnen maken, maar u beslist achteraf zelf welke van deze gegevens zichtbaar zijn voor anderen (zie verder ‘Privacy’)

In het volgende venster wordt u gevraagd om twee woorden die u ziet over te typen, wat vaak het geval is wanneer u zich op een website registreert. Deze zogenaamde ‘captcha’ gebruikt Facebook (en talloze andere sites) om er zeker van te zijn dat het om een menselijke gebruiker gaat die zich wil regsitreren en niet om een automatische registratie door één of andere computerprogramma.

Zodra u dit hebt gedaan, ontvangt u van Facebook een bevestigingse-mail op het opgegeven adres. Om uw profiel werkelijk te activeren moet u klikken op de link die in deze e-mail staat. Zo weet Facebook dat u wel degelijk de persoon bent die de aanvraag tot registratie heeft gedaan. Daarna ontvangt u een tweede en laatste e-mail die uw registratie bevestigt en u een woordje uitleg geeft.

Vrienden toevoegen

U bent nu geregistreerd, maar nog behoorlijk eenzaam op uw eigen profielpagina. Dus gaat u op zoek naar ‘vrienden’. Facebook stelt meteen een aantal mensen voor die uw ‘vrienden’ zouden kunnen worden. Hoe dat in zijn werk gaat? Facebook onthoudt bijvoorbeeld wie er al met u bevriend is willen worden, nog voor u geregistreerd was op de netwerksite. Facebook analyseert ook de relaties tussen mensen om te bepalen welke mensen elkaar zouden kunnen kennen. Hij stelt u bijvoorbeeld naamgenoten voor of mensen die naar dezelfde school geweest zijn (zodra u dit gegeven hebt ingevuld – zie verder). Aan u de keuze of u deze mensen een vriendschapsverzoek zendt of niet.

Vrienden zoeken

In een volgende stap stelt Facebook u voor zelf (maar wel automatisch) op zoek te gaan naar de mensen die voorkomen in het adresboekje van uw e-mailaccount. Dit systeem werkt zeer goed, zeker met bepaalde e-mailaccounts zoals Hotmail, maar u moet wel uw e-mailwachtwoord ingeven opdat Facebook daar tijdens deze zoekopdracht toegang toe zou hebben.
Indien u geen belangstelling heeft in het opsnorren van alle mensen die in uw e-mailadresboek voorkomen, slaat u deze stap gewoon over.

Indien u Outlook gebruikt, komt er nog een extra stap aan te pas. Facebook zal in eerste instantie weigeren om uw contacten te importeren maar stelt wel een hulpmiddel voor om dit te doen. U moet daar gewoon op klikken om uw Outlook-contacten automatisch te importeren. Let op: als u gebruik maakt van een computer van uw bedrijf gebeurt het vaak dat u niet over voldoende rechten beschikt om uw e-mailcontacten in te voeren in Facebook.
Klik tenslotte op ‘vrienden zoeken’.

Profielinformatie

Na het opzoeken van de vrienden uit wu adresboek, wordt u voorgesteld om drie velden in te vullen met gegevens die u zullen helpen om gemakkelijk in contact te komen met mensen die u kent: school, universiteit, bedrijf. Ook hier vult u slechts in wat u zelf wilt. Hebt u bijvoorbeeld noch steeds nachtmerries over uw vroegere schooltijd, sla dat veld danover.

In het volgende scherm stelt Facebook u opnieuw verschillende personen voor die mogelijk tot uw kennissenkring behoren en dus uw ‘vrienden’ zouden kunnen worden.

Door te klikken op ‘vrienden selecteren’, kunt u uw vrienden ‘filteren’ in functie van de netwerken waar ze deel van uitmaken.

Klik op de personen die u herkent en waarmee u graag via Facebook in contact wil zijn. Indien u zich bedenkt, volstaat het een tweede maal op deze personen te klikken.

Eenmaal de selectie gemaakt is, klikt u op ‘registreren en doorgaan’.

Een profielfoto toevoegen

Het is nu tijd om de foto toe te voegen die u zal voorstellen op Facebook. Let op, deze foto kan ook in het klein gezien worden door mensen die u niet kent. Kies ze dus met zorg. Een foto itoevoegen is echter wel belangrijk opdat anderen zouden weten dat het wel degelijk om de persoon gaat die ze kennen en niet om een toevallige naamgenoot.

Maak een foto met uw webcam of kies een foto die reeds op uw harde schijf staat.

U kunt er echter ook voor kiezen geen prfielfoto toe te voegen. Op de plaats van de profielfoto verschijnt dan gewoon een silhouet. Klik tot slot op ‘Registreren en valideren’.

Een geleid bezoek

Ziezo, uw registratie op Facebook zit erop. Tijd om kennis te maken met deze nieuwe wereld. In het begin zal facebook u helpen door u uit te leggen waartoe de verschillende zones dienen met behulp van kleine boodschappen (op een gele achtergrond).

Overlopen we nu even de verschillende tabbladen en links op uw Facebookpagina.

Startpagina: op eze pagina vint u alle actualiteit over uw Facebooknetwerk, dit wil zeggen alles wat uw vrienden recent op Facebook gepost hebben. Zo leest u daar bijvoorbeeld dat uw zus nieuwe foto’s gepubliceerd heeft van het trouwfeest van haar dochter of ziet u dat uw beste schoolvrienden fan is geworden van de Facebookpagina van Plus Magazine (zie verder). Rechts bovenaan worden u nog nieuwe vrienden voorgesteld of wordt u aangezet om lid te worden van bepaalde groepen waarbij een aantal van uw vrienden bijvoorbeeld aangesloten zijn.

Profiel: dit is uw persoonlijke pagina, de pagina die voorstelt wie u bent. Onder uw foto kan u klikken op de link ‘Wijzig mijn profiel’ om deze pagina verder aan te vullen. Klik daartoe vervolgens op het tabblad ‘Info’. U krijgt nu een informatiefiche voorgeschoteld om in te vullen. U bepaalt hier ook welke informatie precies zichtbaar is voor wie. Aan u de keuze!

Hier post u ook wat u wilt dat zichtbaar wordt op uw ‘prikbord’. Ook op het prikbord van uw vrienden kunt u boodschappen achterlaten. Heel eenvoudig om iemand snel een gelukkige verjaardag te wensen bijvoorbeeld.

Bovenaan uw startpagina staat een venstertje dat u kunt invullen. Om u aan te zetten daar iets te schrijven, staat er ‘Wat bent u aan het doen’. Dit verdwijnt zodra u iets in het venster begint te typen. Heel wat mensen zetten daar één of meerder malen per dag wat ze aan het doen zijn of wat hen bezighoudt. Dit zinnetje verschijnt achter uw naam. U moet dus de gewoonte aankweken om over uzelf te praten in de derde persoon. Een voorbeeld: u wil snel aan uw vrienden laten weten dat uw dochter net bevallen is, dan schrijft u bijvoorbeeld ‘is een gelukkige grootmoeder geworden’. Uw vrienden zullen dan lezen “Marie Dupont is een gelukkige grootmoeder geworden”. Let ook hier op wat u schrijft, want ook mensen die niet uw ‘vrienden’ zijn kunnen deze boodschapjes lezen.

Net daaronder staan drie icoontjes: foto’s, video,links.
Hebt u bijvoorbeeld ergens op het internet iets interessants gelezen en wilt u dat delen met uw vrienden, dan klikt u op het icoontje ‘Links’ en vult u in het venstertje de link (de url) in van het betreffende artikel. Vervolgens klikt u op ‘Delen’. Facebook doet de rest en stelt u zelfs voor er een illustratie aan toe te voegen die voorkomt op de pagina van het artikel in kwestie.

Op uw persoonlijke pagina kunt u ook foto’s opladen om die te delen met anderen. U bepaalt ook weer weerom zelf wie u foto’s mag zien en wie niet. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk foto’s toevoegen die slechts door één bepaalde vriend kunnen gezien worden.

Maar Facebook biedt nog talloze andere mogelijkheden bijvoorbeeld notities maken, YouTube-filmpjes delen, uw persoonlijke video’s delen enz. U zal al gauw merken dat u in de loop der tijd stilaan meer functionaliteiten aan uw pagina gaat toevoegen.

Onder het kopje ‘Vrienden’ vindt u de lijst van al uw vrienden en kunt u op zoek gaan naar nog meer vrienden. Alle dagen komen er immers mensen bij op Facebook, daarom is het zinvol af en toe opnieuw op zoek te gaan naar vrienden.

Bovenaan in de blauwe balk vindt u ook uw ‘Postvak IN’. Dit werkt in feite net zoals een e-mail.

Rechts bovenaan de pagina staat uw naam. Deze linkt eveneens rechtstreeks naar uw profiel.

Daarnaast staat de link ‘Instellingen’. Deze laat toe uw instellingen aan te passen. Hier kunt u bijvoorbeeld uw wachtwoord aanpassen of uw prfiel desactiveren de dag dat u Facebook wilt verlaten. Bovendien bepaalt u hier welke gegevens voor wie zichtbaar zijn.

Naast instellingen staat de link ‘Afmelden’. Als u Facebook wilt verlaten, doet u er goed aan u af te melden, zeker wanneer uw computer door meerdere personen wordt gebruikt.

Met een klein zoekvenstertje rechts bovenaan kunt u op zoek gaan naar vrienden, maar ook naar groepen of pagina’s. Typt u hier bijvoorbeeld ‘Plus Magazine’, dan zult u merken dat zowel de Nederlandstalige als de Franstalige editie van Plus Magazine een eigen pagina heeft op Facebook. Verderop leggen we u uit hoe u hier fan van wordt.

Privacy

Uw privacyinstellingen beheert u via de link ‘Instellingen’ rechts bovenaan in de blauwe balk, of via de link ‘Privacy’ onderaan rechts van uw profiel. Deze stap is belangrijk om de controle te bewaren over uw informatie.

Klik naast Privacy op ‘Beheren’ en vervolgens op ‘Profiel’ en kies welke mensen wat van u mogen zien. Voor elke informatie die u op uw Facebookpagina plaatst kunt u bepalen wie deze mag zien. U kiest of het informatie is die alleen uzelf kunt zien, enkel uw vrienden, ook de vrienden van uw vrienden of iedereen. Voor bepaalde velden kunt u ook beslissen specifiek de één of andere persoon uit te sluiten.

Configureer eerst het tabblad ‘Algemeen’. Bepaal daarna via het tabblad ‘Contactgegevens’ wie toegang krijgt tot uw e-mail, uw telefonnummer enz.

Keer terug naar de Privacypagina en klik op ‘Zoeken’. Hier kunt u bepalen wat de mensen mogen zien die geen vrienden van u zijn. U ziet het: het hangt haast volledig van uzelf af wat u al dan niet wil prijsgeven. Maak daarom eerst voor uzelf uit welk gebruik u wilt maken van Facebook, vooral voor beroepsdoeleinden of gewoon om op een leuke manier in contact te blijven met kennissen. En belangrijk ook: wilt u al dan niet dat anderen u gemakkelijk vinden op Facebook, of neemt u liever zelf het initiatief om anderen te benaderen.

Zoekmachtiging: hier bepaalt u wie u mag vinden of anders gezegd van wie u bereid bent een verzoek te ontvangen om vrienden te worden. Meestal wordt deze functie niet geblokkeerd, maar dat hebt u zelf in handen.

Inhoud van de zoekopdracht: hier bepaalt u hoe de fiche eruit ziet waarop de mensen terecht komen die u zoeken en de verschillende elementen waaruit deze bestaat (foto, lijst van uw vrienden enz)

Openbare zoekpagina: Facebook stelt u ook voor om een openbare zoekpagina te maken die voor iedereen zichtbaar is. Dit is een soort tussenstap voor mensen die een zekere zichtbaarheid willen op Facebook maar zich toch een beetje willen afschermen ook. Let op: Facebook maakt dit profiel standaard aan. U doet er dus goed aan het even na te kijken en indien gewenst te desactiveren.

Ga terug naar de privacypagina en klik nu op ‘Nieuwsoverzicht en prikbord’. Hier kiest u de elementen die zichtbaar zullen zijn op uw prikbord en voor wie ze zichtbaar zullen zijn.

Hetzelfde doet u voor ‘Toepassingen’.

Op de privacypagina kunt u ook de naam ingeven van iemand die u wilt uitsluiten omdat u bijvoorbeeld weet dat die niet vertrouwelijk met uw informatie zal omspringen. Het volstaat de naam van die persoon in te geven in het grijze vlak.

Fan worden van Plus Magazine

Nu u uw weg gevonden hebt op Facebook, wordt het tijd om fan te worden van Plus Magazine. Wij hebben immers ook onze eigen pagina aangemaakt op Facebook. Als u daar fan van wordt, bent u meteen op de hoogtevan alle nieuwtjes van, over en op de website Plusmagazine.be en het maandblad Plus Magazine.
Hoe? Heel eenvoudig! Typ Plus Magazine in het kleine zoekvenster rechts bovenaan uw pagina en klik op het vergrootglas.
U krijgt nu een lijst met resultaten. Ga op zoek naar de Nederlandstalige cover van uw favoriete maandblad.
Om de resultaten van uw zoekopdracht te beperken kunt u het tabllad kiezen dat overeenkomt met de categorie waarnaar u op zoek bent: personen, pagina’s, groepen, evenementen, toepassingen. Naar Plus Magazine gaat u op zoek onder ‘Pagina’s’. Nu moet u nog enkel klikken op ‘Fan worden’ en voortaan weet u als eerste alle nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content