Muziek on demand het hele huis door
Zoonlief wil hiphop, de dochter valt voor Justin Bieber, ma zweert bij de sixties en pa vlucht weg in klassiek. Een fikse familierel lijkt onafwendbaar. Toch kan je de vrede bewaren, als iedereen zich opsluit in een andere kamer.
Met een multiroomsysteem kan je van de zolder tot de kelder en alles wat ertussen ligt hetzelfde deuntjes beluisteren of in elke kamer een ander. Op voorwaarde dat je het digitale muziektijdperk van wifi en streaming binnenstapt.
Startplatform
Afhankelijk van zijn intern of externe geheugencapaciteit: harde schijf, SSD... kan een computer duizenden, zelfs tienduizenden digitale tracks opslaan. Dat kan je eigen cd-verzameling zijn, muziek die je in de iTunes Store hebt gekocht, enz. Maar de pc vervangt ook de wereldradio van vroeger: via het internet luister je naar Vlaamse, Engelse en Amerikaanse zenders of die van meer exotische landen zoals Mongolië, Kenia of Peru. Zo wordt je pc met internetverbinding het ideale startplatform voor de multiroominstallaties van vandaag. Er zijn nog andere mogelijkheden, maar we houden het bij de computer, veruit de meest evidente, meest eenvoudige, meest toegankelijke en populairste oplossing.
Heb je je lievelingsmuziek op je computer bewaard en heb je thuis wifi? Dan bent u er bijna. Stel, je kiest voor twee luidsprekers van Sonos: de Play:1 zet je in de slaapkamer, de Play:5 siert de woonkamer. Allebei netjes aangesloten op een stopcontact. Intussen installeer je op je pc de Sonos Controllersoftware. Die helpt je stap voor stap om je twee luidsprekers via het draadloze netwerk te identificeren en te installeren. Moeilijk is het niet, maar het vraagt tijd, veel tijd. Gelukkig moet je dit maar één keer doen, want afhankelijk van de omvang van je muziekbibliotheek kan dit verschillende uren duren. Geduld dus!
Eens geïnstalleerd, zie je een gebruiksvriendelijk scherm met je twee luidsprekers. Nu kan je om het even welke speellijst naar het pictogram van de woonkamerluidspreker slepen en daar loslaten (drag & drop). Hetzelfde met de slaapkamer. Je kan via de computer ook het volume van elke luidspreker afzonderlijk regelen. Wil je in beide kamers dezelfde muziek horen, dan kies je voor de tab Group, waarmee je de twee luidsprekers koppelt. Iets wat je altijd ongedaan kan maken. Met de software kan je ook het Tunein-systeem beheren, waarmee je je favoriete Vlaamse of andere radiozenders in het geheugen kunt opslaan. Sonos is bovendien compatibel met streamingdiensten als Apple Music, Cobuz, Deezer en Spotify. Je kan al die opties op dezelfde manier gebruiken als je speellijsten: radio in de woonkamer, streaming in de slaapkamer, een afzonderlijke keuze voor elke kamer of overal dezelfde muziek.
De markt
Het Amerikaanse Sonos is pionier en een van de belangrijkste spelers in de branche. Maar ook andere merken – Bose, Sony, Panasonic, Philips, Samsung... – pikken in op dit succes en stellen eigen multiroomtoepassingen voor. Elke fabrikant heeft zijn eigen trekjes maar het principe blijft hetzelfde en allemaal zijn ze moduleerbaar. Meestal blijf je als consument trouw aan het merk dat je hebt gekozen, maar binnen dat merk kan je wel verschillende modellen combineren en het systeem beetje bij beetje uitbreiden. Begin bijvoorbeeld met een ontvanger in de woonkamer en een in de slaapkamer. Een jaartje later volgt de keuken, en dan de werkkamer... Je bent dus niet gebonden aan eenzelfde generatie toestellen (al kan dat in de toekomst natuurlijk altijd veranderen). Dat komt vooral omdat de essentie van een multiroominstallatie de software is, het basisprogramma op je computer en de apps voor smartphone en tablet (iOS of Android). Die programma’s kunnen worden geüpdatet, zodat de software van elke luidspreker regelmatig wordt verbeterd. Je bedient de installatie trouwens vanaf een apparaat naar keuze: je computer, tablet of smartphone.
Wat kost het?
Draadloze luidsprekers voor multiroomgebruik zijn meestal duurder dan andere. Bij Sonos en Bose beginnen de prijzen in de buurt van ? 230 per stuk. Voor een multiroominstallatie heb je er uiteraard ten minste twee nodig. Het startbedrag bedraagt dus algauw ? 500. Overal naar je eigen muziek luisteren of al je huisgenoten van hun eigen liedjes laten genieten heeft dus een prijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier