Opgepast, virussen!
Anders dan mensen kunnen computers zich niet laten vaccineren. Maar ze kunnen wel op elk moment besmet raken. De enige oplossing is een goede beveiliging.
Het gevaar ligt overal op de loer: een e-mail die je vraagt om op een link te klikken, een bestand dat je ontvangt van iemand die je vertrouwt en die niet weet dat het besmet is, een USB-stick die je op je computer aansluit. Dat het van een betrouwbare bron komt, maakt het niet noodzakelijk ongevaarlijk. En het ergste is dat je niets merkt. Je doet niets verkeerd, maar het kwaad is geschied: je computer is besmet, met ernstige, zelfs dramatische gevolgen.
We willen je niet cyberparanoïde maken, maar op de informatiesnelweg – zoals het internet vroeger heette – zijn de risico’s minstens even groot als in het echte leven. En talrijker. En vooral alomtegenwoordig. Ga er dus niet vanuit dat hackers het interessanter vinden om de computer van een staatshoofd of een miljardair aan te vallen. En dat jij dus geen gevaar loopt. Niemand is veilig!
Naast de klassieke voorzorgen – de herkomst van een e-mail nagaan, niet antwoorden op mensen die je als erfgenaam van hun kolossale fortuin hebben gekozen, nooit wachtwoorden of geheime codes prijsgeven... – is de installatie van een antivirusprogramma een must, al is die term achterhaald. Want de manier waarop we met computers omgaan is ingrijpend veranderd en nu bijna iedereen het internet en e-mail gebruikt, zijn de dreigingen zo divers geworden dat we vandaag beter van beveiligingssoftware of een beveiligingspakket spreken.
30 tot 130 euro per jaar
Laten we eerst twee misvattingen de wereld uit helpen. Ja, een Mac is beter beschermd dan een pc met Windows als besturingssysteem. Wat niet betekent dat je Mac niet besmet kan raken. En ja, Windows wordt vandaag met een antivirusprogramma geleverd, maar dat is lang niet het krachtigste op de markt. Dat begrip krachtig is trouwens wat achterhaald. Vandaag laat de efficiëntie van een beveiligingspakket zich onder meer meten aan de snelheid waarmee ontwikkelaars updates aanbieden wanneer weer een nieuwe dreiging wordt ontdekt. Daarnaast is er natuurlijk de functionaliteit van het product. Sommige programma’s beperken zich tot het opsporen van virussen, andere vullen dat aan met een firewall, de beveiliging van wifiverbindingen, een VPN-systeem, oudercontrole, het blokkeren van opdringerige reclame enzovoort. Die waaier van mogelijkheden grijpen sommige softwarehuizen aan om gratis beveiligingsprogramma’s aan te bieden. Het is een manier om een voet in huis te krijgen bij hun gebruikers. Eens geïnstalleerd, sturen de gratis programma’s je geregeld meldingen om je te overtuigen dat je pas echt veilig bent als je de gratis software met extra componenten aanvult – die niet gratis zijn. Uiteindelijk kost je beveiliging je 30 tot 130 euro per jaar, naargelang de gekozen formule en het aantal computers dat je wilt beschermen.
Warm aanbevolen
Wellicht denk je nu: ’t is toch wel veel geld, ook al ben ik geen interessant doelwit voor hackers en piraten. Of misschien zeg je: ik heb dat niet echt nodig, ik ben voorzichtig. Of ik heb vroeger nooit beveiligingssoftware gebruikt, waarom dan nu wel? Denk echter aan alle gegevens op je computer: foto’s, bankinformatie, contracten, een testament, betaalbewijzen enzovoort. Wil jij het risico lopen dat allemaal te verliezen? Of erger nog, dat iemand je gegevens op het internet zet? Laten we duidelijk zijn: geen enkel beveiligingsprogramma biedt een waterdichte bescherming. Maar géén programma is de voordeur openlaten omdat je geen slot wilt betalen. Want de vraag is niet of je het slachtoffer van een aanval wordt, dan wel wanneer.
Veel softwarehuizen bieden verschillende oplossingen aan, met telkens andere prijzen en andere functies. Programma’s die niet allemaal even snel worden geüpdatet. De concurrentie in de sector zet ontwikkelaars aan om hun producten continu met nieuwe diensten of functies uit te rusten. Het beste product vandaag, is dat morgen wellicht niet meer. Zeggen wat de meest efficiënte beveiliging is, is dus niet vanzelfsprekend. In het ideale geval probeer je twee of drie programma’s uit, tot je vindt wat bij je online gedrag past, vooral qua interface. Het goede nieuws is dat je de betaaloplossingen van softwa-rehuizen enkele weken gratis kan testen. Maak daar gebruik van.
Onze keuze
Uit de tientallen beveiligingsproducten hebben we een aantal pakketten geselecteerd. Het kan niet anders dan deze lijst is onvolledig, maar we hebben er wel de meest complete oplossingen uitgekozen.
- Avast Premium, 70 euro per jaar, voor Windows. www.avast.com/nl-be/premier
- Avast Security Pro, 60 euro per jaar, voor MacOS. www.avast.com/nl-be/free-mac-security
- Avira Internet Security Suite, 60 euro per jaar, voor MacOS en Windows. www.avira.com/nl/buy-antivirus
- Bitdefender Total Security, 80 euro per jaar, voor MacOS, Windows, iOS en Android, tot vijf toestellen. www.bitdefender.nl/solutions/total-security.html
- Kaspersky Total Security, 60 euro per jaar, voor MacOS, Windows, iOS en Android. www.kaspersky.nl/home-security# all
- Symantec Norton Security Premium, 90 euro per jaar, voor Mac OS, Windows, iOS en Android, tot tien toestellen. be-nl.norton.com/norton-security-with-backup? inid=nortoncom-av-norton-security-with-backup-products-services: norton-antivirus%20eoa
- Trend Micro Maximum Security, 70 euro per jaar, voor MacOS, Windows, iOS en Android, tot drie toestellen. www.trendmicro.com/nl-nl/forHome/products/maximum-security.html
De prijzen houden geen rekening met promoties. Surf dus wat rond, misschien word je aangenaam verrast. Kortingen tot 30% zijn geen uitzondering. En ook dit is mooi meegenomen: de meeste softwarehuizen hebben tariefformules voor meer dan een jaar en/of meer dan één toestel. Ook dat kan een flinke besparing opleveren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier