Opslaan op een externe harde schijf
Lange tijd werden gegevens buiten de computer opgeslagen op cd en dvd. Dat was vaak een hoop gedoe gezien de beperkte capaciteit. De externe harde schijf bracht daar verandering in. Want: snel, makkelijk te gebruiken en veel ruimte.
Externe harde schijf
Het is verstandig belangrijke gegevens buiten de computer te bewaren. U heeft dan altijd nog een back-up, mocht er iets misgaan met de harde schijf in uw pc of laptop. Daarnaast zult u soms bepaalde bestanden op een andere computer willen gebruiken: bijvoorbeeld op uw werk of bij vrienden. Een externe harddisk maakt dat mogelijk.
Er zijn verschillende media om bestanden buiten de computer op te bewaren, zoals een dvd of een usb-stick. Het voordeel van een externe harddisk is zijn grote hoeveelheid opslagruimte. Daar waar een dvd het moet doen met 4,7 GB (gigabyte) en een duur exemplaar usb-stick met maximaal 512 GB, zijn er inmiddels externe harde schijven met een inhoud van 10 TB (terabyte) of meer. Een terabyte is gelijk aan 1000 gigabyte. U kunt hier dus rustig een volledige back-up van u computer op opslaan, plus uw videoprojecten en al uw foto’s.
Soorten en maten
Er zijn verschillende typen externe harde schijven. In de eerste plaats onderscheiden ze zich door hun formaat: 2,5 inch (een inch is 2,5 cm) of 3,5 inch. Het gaat hier dan om de maat van de magnetische schijf in het apparaat. Externe harddisks van 3,5 inch hebben ongeveer het formaat van een baksteen en worden vooral gebruikt bij gewone pc’s en Mac’s. Schijven van 2,5 inch zijn compacter, makkelijker mee te nemen en daarom populair voor gebruik bij laptops en MacBooks.
Door het compacte formaat past er wel minder aan gegevens op een 2,5 inch schijf. De maximale capaciteit op dit moment is 6 TB. Bij 3,5 inch kunt u schijven kopen tot wel 12 TB. Deze extra grote schijven zijn wel aardig aan de prijs en daarom nu nog voornamelijk bedoeld voor gebruik in bedrijven.
Een bijzonder soort harde schijf is de solid state disk (SSD). Dit is een harde schijf zonder bewegende onderdelen: eigenlijk een groot uitgevallen geheugenkaart. Dit maakt dit type schijf veel sneller dan de gewone harde schijven, maar ook een stuk duurder. Ook hebben ze minder capaciteit: op dit moment maximaal 2 TB. SSD’s worden daarom voornamelijk gebruikt als interne harde schijf in pc’s en laptops, maar er zijn ook externe SSD schijven te koop. Om een vergelijking te maken: voor een SSD van 1 TB betaalt u rond de 400 euro, terwijl een 2,5 inch gewone externe schijf van 1 TB zo’n 70 euro kost. Een externe SSD koopt u dan ook meestal alleen bij een laptop: als de capaciteit van de interne schijf niet groot genoeg is.
Verbinding
Een belangrijk onderdeel van de externe harde schijf is de verbinding. Deze bepaalt onder andere hoe snel gegevens tussen de computer en schijf verzonden worden. Het meest populair is usb. Hierbij kunt u kiezen tussen usb 2.0 en usb 3.0 (herkenbaar aan de blauwe stekker en toegangspoort). Usb 3.0 is een stuk sneller maar niet altijd beschikbaar op oudere pc’s en laptops. Als er geen usb 3.0 aansluiting is, zal automatisch worden overgeschakeld naar usb 2.0. Er is ook nog een nieuwere, snellere usb versie -3.1- maar deze is nog in ontwikkeling.
Ook regelmatig gebruikt wordt FireWire: vooral populair bij Apple computers. U kunt kiezen tussen FireWire 400 en FireWire 800. De 800-versie is de snelste. Tot slot is er eSATA: met de hoogste snelheid. U heeft hiervoor een aparte eSATA-aansluiting op uw computer nodig. Alle pc’s en laptops zijn voorzien van usb-aansluitingen, maar niet allemaal hebben ze FireWire of eSATA. Dus let hier op bij de aankoop van een externe harde schijf.
Vrij nieuw zijn externe harde schijven die draadloos via Wi-Fi werken, zodat er geen kabelverbinding meer nodig is. Handig: overal in een netwerk te gebruiken en ook geschikt voor mobiele apparaten. Minder handig: niet zo snel en relatief duur.
Tot slot is er nog de stroomvoorziening. Sommige externe harddisks halen de stroom via de gegevensverbinding, zoals usb, uit de computer. Andere typen hebben een aparte adapter met een stekker voor in het stopcontact. Dat heeft als nadeel dat u een extra stopcontact nodig heeft. Het voordeel is dat er op dergelijke harde schijven soms een aan- en uitknop zit, zodat u de schijf los van de computer kunt uitschakelen. Daardoor slijt de schijf minder snel.
Schijfindeling
Vroeger waren er nog strikte grenzen tussen Windows en Mac pc’s. Specifieke randapparaten voor de Mac konden bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor een Windows computer. De situatie is tegenwoordig gelukkig meer ontspannen. Zo zijn bijna alle externe harde schijven bruikbaar voor Apple- en Windows computers, zolang ze maar een geschikte aansluiting, zoals usb, hebben.
Het grootste verschil zit nog steeds in de indeling van de harde schijf. Een harddisk moet eerst volgens een bepaald systeem ingedeeld zijn voordat er gegevens op kunnen worden gezet. Dat indelen wordt formatteren genoemd. Moderne schijven voor Windows gebruiken de NTFS indeling, voor de Mac is het HFS+. Er is ook nog een indeling die zowel door Windows als OS X (Mac) gebruikt kan worden: ExFAT. Het nadeel hiervan is een lagere snelheid en minder stabiliteit. Als u dus een externe harde schijf koopt, is het goed meteen op de indeling vanuit de fabriek te letten. Dat scheelt weer werk, omdat u anders de schijf eerst opnieuw moet formatteren.
De indeling van een harde schijf is aan te passen vanuit het besturingssysteem waarmee u werkt. Als u een harddisk wilt gaan gebruiken, zal gewoonlijk al automatisch gevraagd worden of u de schijf wilt aanpassen voor Windows of de Mac. Let wel op: bij formatteren worden alle bestaande gegevens op de schijf gewist.
Schijven voor de Mac
Er zijn een aantal externe harde schijven die specifiek gericht zijn op het werken met de Mac. Een goed voorbeeld is de Airport Time Capsule. Deze schijf heeft een naam die lijkt op het back-up programma Time Machine op de Mac en dat is niet voor niets. Hij is speciaal bedoeld voor het maken van back-ups van uw Apple-apparaten (ook de iPad en iPhone). Bijzonder aan de Airport Time Capsule is dat hij draadloos werkt via Wi-Fi, zodat u hem overal in huis kunt gebruiken.
Bron: Plusonline.nl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier