Safeonweb kreeg vorig jaar ruim 6 miljoen verdachte berichten via meldsysteem
Alerte burgers hebben vorig jaar massaal vermoedelijke phishingberichten aan het Centrum voor Cybersecurity (CCB) bezorgd. Via het e-mailadres verdacht@safeonweb.be kwamen er zo’n 6 miljoen binnen, anderhalf miljoen meer dan in 2021.
Het CCB detecteerde in de berichten 1,5 miljoen verdachte internetlinks. Zo konden er 664.250 unieke URL’s en 76.151 unieke domeinen geblokkeerd worden.
Terwijl 2021 voor de CCB-dienst Safeonweb in teken stond van de valse coronaberichten, bijvoorbeeld door aanbiedingen van mondmaskeraankopen of uitnodigingen voor vaccinaties, gingen de meeste berichten afgelopen jaar over de energiecrisis. Zo kwamen berichten die een energiepremie of -steun beloofden massaal binnen in Belgische mailboxen.
De dienst waarschuwt naast de vaak voorkomende links ook voor een nieuwe trend: QR-codes. Phishing is op die manier nog gevaarlijker, omdat het niet mogelijk is om de URL na te kijken en slachtoffers niet weten op welke website ze terecht komen.
In samenwerking met de Belgische internetproviders ontwikkelde het centrum een procedure en systeem om internetgebruikers snel te waarschuwen voor die onveilige websites: het zogenaamde ‘Belgium Anti-Phishing Shield’.
Als een internetgebruiker in België op een link klinkt die op de lijst van kwaadaardige websites staat, wordt hij of zij afgeleid naar een waarschuwingspagina. Zo zijn vorig jaar volgens het CCB 13 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden.
“Dit is een mooi voorbeeld van constructieve samenwerking tussen de bevolking en de overheid en is uniek in Europa”, zegt CCB-directeur Miguel De Bruycker. “Het toont aan dat ons land met beperkte middelen toch heel veel kan bereiken. Door samen de strijd aan te gaan tegen de cybercriminaliteit zullen we die de komende jaren stevig kunnen terugdringen.”