© iStock

Tips om je smartphone te beschermen

Een ongelukje met je kostbare smartphone is gauw gebeurd. In het beste geval kost hem laten repareren je een klein fortuin, als je al niet verplicht bent een nieuwe te kopen.

De eerste mobiele telefoons waren lomp en zwaar. Ze dienden bijna uitsluitend om mee te bellen en dus zaten ze het grootste deel van de tijd in je zak of tas. Het risico op een ongelukje bleef beperkt. Smartphones zijn dun, hebben een groot scherm en worden voor zowat alles gebruikt, om een selfie te nemen, naar muziek te luisteren, te sms’en, je e-mails te lezen, je Facebook-status bij te werken... zelfs om te bellen. Hoe meer we ze gebruiken, hoe groter de kans dat ons mobieltje ongelukkig ten val komt.

Voor vechtersbazen

Wil je echt geen risico nemen, ga dan voor een radicale oplossing: een versterkte smartphone. Vergeet slankheid en elegantie, dit zijn heavy duty toestellen van gespecialiseerde fabrikanten als CAT, Getnord, Kyocera en MTT. Wat maakt ze zo bijzonder? Ze zijn ontworpen om vocht, stof, schokken, valpartijen en zelfs een bad te overleven. Toch zijn ze niet allemaal even robuust. Met sommige modellen kan je het water induiken... Tenminste, als dat niet al te lang duurt. Of als het water niet te diep is. Hoe stevig deze spartphones zijn wordt uitgedrukt in een code van twee letters, IP (Ingress Protection) en twee cijfers. Op http://tinyurl.com/33zqum (Engelstalig) kom hier alles over te weten.

Schokbrekers op maat

Zie je zo’n bouwwerfproof smartphone niet echt zitten? Dan moet je je telefoon anders beschermen. Met een bumper, bijvoorbeeld: een dikke ring in soepel plastic die om de rand van je toestel past en voorzien is van openingen voor de aansluitingen (oortjes, lader). Een bumper biedt een goede bescherming tegen vallen. Voor nog meer veiligheid kan je voor een shell of back cover opteren, die niet alleen de rand maar ook de rug van de smartphone bedekt, opnieuw met de nodige openingen voor aansluitingen en ook voor de cameralens en de flitser. Beide formules hebben zo hun voordelen, maar beschermen allerminst het delicaatste onderdeel van je smartphone: het scherm.

Gepantserd glas

Veel fabrikanten werken vandaag met schermpjes van Gorilla Glass, een dun, sterk en erg krasbestendig glas. Maar zelfs de nieuwste generatie is niet geheel breekvrij. Gelukkig kan je een beschermlaag toevoegen. Via een film of een dun plaatje dat op het scherm wordt aangebracht. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Misschien moet je de grootte aanpassen of hopen dat er zich geen luchtbelletjes onder de film vormen. Het uiteindelijke resultaat kan dus ontgoochelen of zelfs storen: door de extra dikke en harde randen kan je smartphone minder goed in de hand ligt. Maar dat is de prijs die je betaalt voor meer veiligheid. En veiligheid gaat soms erg ver. Zo belooft het Poolse MyScreen Protector een model dat zelfs bestand is tegen... een elektrische boormachine!

Hoesje of tasje

Bumper, shell, film,... er is nog een vierde optie: het hoesje. Dat kan een doosje zijn waarvan je het deksel over het scherm klapt, of een tasje waarin je je smartphone opbergt. Beiden hebben twee nadelen: het belsignaal van je mobieltje is minder goed hoorbaar en het duurt wat langer voor je bij je oproep geraakt. Zeker als je smartphone ergens onderin je tas verzeild geraakt is. Conclusie: de ideale formule bestaat niet. Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat de beste oplossing is. Of helemaal geen bescherming gebruiken. Eenvoudig, goedkoop, maar een fractie van een seconde volstaat...

En wat als het scherm breekt?

Heb je een recent toestel, dan klop je best rechtstreeks bij de klantendienst van de fabrikant aan. Hij zal je schermpje niet gratis vervangen, maar je behoudt wel je garantie. Bij Apple, Samsung en de meeste andere fabrikanten vervalt de garantie namelijk als je smartphone door een andere dan hun eigen dienst wordt geopend. Is je mobieltje al enkele jaren oud, dan kan je aankloppen bij MisterGenius. Ze hebben gespecialiseerd personeel en zijn meestal sneller en efficiënter dan de grote ketens, supermarkten enz. Maar vraag altijd eerst een offerte. Je bent nooit voorzichtig genoeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content