Uw computervragen beantwoord
Wie regelmatig met de computer werkt stuit wel eens op kleine problemen en vragen waarop hij niet meteen het antwoord weet. Wij zetten een aantal veelgestelde vragen op een rijtje en geven vanzelfsprekend ook het passende antwoord.
Inhoud:
- Tekengrootte aanpassen op internet
- Printer print niet naar behoren
- Wat doet een router?
- Wat is mijn IP-adres?
- Backup van uw e-mailaccountgegegevens
- Prullenbakicoon verwijderd?
- Windowsgeluiden uitschakelen
Tekengrootte aanpassen op internet
Soms kom ik websites die zo’n klein lettertype hanteren dat ik moeite heb om het te lezen. Kan ik dit vergroten?
Sommige websites voorzien een mogelijkheid om het lettertype te vergroten. Dat is bijvoorbeeld het geval op deze website. Door in de band bovenaan op het icoontje met de 3 letters A te klikken kunt u het lettertype vergroten. Het kan op sommige pagina’s wel gebeuren dat de lay-out er daardoor iets minder ordelijk uitziet, maar u zal alvast de tekst kunnen lezen.
Is deze mogelijkheid niet voorzien of wil u graag dat alle websites systematisch met een groter lettertype worden weergeven, ga dan naar het menu BEELD van uw internetbrowser (bijv. Internet Explorer) en selecteer TEKENGROOTTE. U kan dat 4groot’ of ‘Extra groot’ selecteren.
Er bestaaat nog een andere mogelijkheid wanneer u een muis hebt met een scrollwieltje. In dat geval drukt u de CTRL-toets van uw toetsenbord in en scrollt u tegelijkertij met het wieltje van uw muis terwijl uw muisaanwijzer op de website staat waarvan u de letters wilt vergroten. Op deze manier kant u de letters heel gemakkelijk vergroten en verkleinen.
Let op: wanneer een website gemaakt is in Flash, werkt deze tip niet. De tegengroote blijft dan helaas onveranderd.
Printer print niet naar behoren
Ik heb een inktjetprinter en die print sinds kort onregelmatig en met strepen. Wat kan ik daaraan doen?
Een inkjetprinter moet regelmatig worden gebruikt. Misschien is dat bij u niet altijd het geval. Als de printer langere tijd niet gebrukt is, kan de inkt in de printerkop uitdrogen. Op vrij korte tijd kan een verstopping ontstaan. Dit probleem is meestal wel vrij eenvoudig op te lossen.
Haast alle moderne inkjetprinters beschikken in hun programmatuur over een zelfreinigingsprogramma. Sommige modellen houden zelf bij hoe lang de printer niet in gebruik is geweest en starten automatisch het schoonmaakprogramma als de printer na langere tijd opnieuw gebruikt wordt. Is dat niet het geval ga dan naar het programma dat bij uw printer werd geleverd. Klik op ‘Start’en vervolgend op ‘Alle programma’s’ selecteer daar de software van uw printer. Hebt u bijvoorbeeld een HP-printer, dan vindt u, wanneer u uw cursor op Hewlett-Packard plaatst vervolgens de optie ‘Toolbox’. Klik vervolgens op ‘printerkoppen reinigen’. Soms moet u dit enkele malen herhalen en tussendoor een print maken voor het probleem volledig van de baan is.
Iets anders dat dit soort problemen bij het printen kan veroorzaken, is het verkeerd uitschakelen van de printer. Misschien heeft u een stekkerdoos met een schakelaar waarmee u in een keer alle apparatuur uitschakelt. Dat is geen goed idee. U doet er beter aan eerst elk toestel afzonderlijk uit te schakelen. Een inktjetprinter zal namelijk wanneer u de printer uitschakelt door op de aan-uitknop te drukken de printkop ‘parkeren’. Gebeurt dat niet, dan blijft de printkop misschien ergens in het midden van de printer staan en zal de printkop versneld uitdrogen.
Mocht dat niet lukken of beschikt u nog over een oudere printer die niet beschikt over een reinigingsprogramma dan kunt u de verstopping proberen op te heffen doormiddel een beetje reinigingsmiddel voor ramen en een papieren zakdoekje. Haal de inkjetcartridge uit de printer. Tik met het vochtige zakdoekje voorzichtig op de printkop. Het voorzichtige tikken en de oplosmiddelen in het product kunnen de verstopping verhelpen.
Wanneer dat allemaal niet helpt, zit er niets anders op dan een nieuwe inktcartridge in de printer te plaatsen om het probleem op te lossen.
Wat doet een router?
In veel artikels over internet heeft men het over een router. Wat is dit precies en waartoe dient het eigenlijk?
Een router is een apparaat dat gebruikt wordt in een computernetwerk. Zijn taak bestaat erin netwerken van elkaar te scheiden en het dataverkeer tussen computers binnen en buiten het eigen netwerk in goede banen te leiden.
In een thuissituatie scheidt de router uw computer of de verschillende computers in uw thuisnetwerk af van het internet (een wereldwijd netwerk) en zorgt het voor de verbinding met internet.
Een voorbeeld: U kopieert een aantal bestanden van de ene computer naar de andere computer in uw thuisnetwerk. Deze bestanden worden vanaf de computer waarop u de kopieeropdracht geeft over uw thuisnetwerk verzonden naar de computer waarvoor de bestanden bestemd zijn. De router zal de over het netwerk verzonden bestanden opvangen, bekijken voor welke computer ze bestemd zijn en de bestanden vervolgens verzenden naar die computer.
Een tweede voorbeeld: U verstuurt een e-mail. Zodra u op Verzenden klikt in uw e-mailprogramma, wordt de mail naar de router verzonden. De router ontdekt dat deze mail bestemd is voor een computer buiten uw netwerk, stuurt de mail vervolgens het internet op en even later arriveert de mail bij uw vriend op de computer.
Hoe dat allemaal precies gebeurt, is bijzonder technisch en waarschijnlijk interessert u dat ook veel minder. Maar mogen we nu uit dit tweede voorbeeld afleiden dat iedereen die het internet op wil, een router moet kopen. Neen. Vaak wordt een router gekocht om een draadloze verbinding met internet te kunnen maken terwijl daar vaak helemaal geen router voor nodig is. Integendeel, vaak worden hierdoor twee routers op elkaar aangesloten wat alleen maar tot problemen kan leiden.
De meeste breedband-modems zijn namelijk gecombineerde apparaten waarin modem- én routerfunctionaliteiten aanwezig zijn die voor een doorsnee computergebruiker ruim volstaan.
Informeer dus eerst over welke mogelijkheden uw modem beschikt vooraleer u een router aanschaft.
Wat is mijn IP-adres?
Onlangs vroeg ik iemand om raad in verband met een internetprobleempje dat ik had en die persoon vroeg me mijn IP-adres. Ik heb dit toen op zijn advies kunnen achterhalen, maar ben intussen alweer vergeten wat het was en hoe ik het te weten kon komen. Kunnen jullie dat nog eens uitleggen?
Een IP-adres, waarbij IP staat voor Internet Protocol, is het adres waarmee uw netwerkkaart op het internet eenduidig geadresseerd kan worden. Het gemakkelijkst kunt u dit vergelijken met uw telefoonnummer dat in de telefooncentrale regelt dat gesprekken die voor u bestemd zijn, uw telefoon doen rinkelen.
Elke computer die is aangesloten op het internet heeft een nummer waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. Deze nummers zijn de IP-adressen. Bijdragen op het internet zijn daardoor eigenlijk ook bijna nooit echt anoniem. Ook al lukt het u als privé-persoon misschien niet om te achterhalen wie de persoon achter een IP-adres is, justitie slaagt daar meestal wel in en kan zo bijvoorbeeld mensen opsporen die kinderprono verspreiden.
Te weten komen wat uw IP-adres is kan heel eenvoudig. Typ in de adresbalk van uw internetbrowser het webadres: www.watismijnip.nl. U kunt onmiddellijk aflezen wat uw externe IP-adres is voor internetverbindingen.
Backup van uw e-mailaccount gegegevens
Ik wil binnenkort een nieuwe computer aanschaffen, maar dan moet ik die ook weer helemaal instellen. Ik ben vooral bang dat ik mijn e-mailaccountgegevens niet meer op papier heb. Hoe kan ik dan mijn e-mailprogramma opnieuw juist instellen?
Wanneer u Windows opnieuw hebt geinstalleerd of een nieuwe computer hebt gekocht, zult u inderdaad opnieuw een e-mailaccount moeten aanmaken met de instellingen die u van uw internetprovider heeft gekregen. U bent zeker niet de enige die op dat moment vaststelt dat u deze niet meer kunt vinden. Er bestaat echter een oplossing om uw accountinstellingen over te zetten op uw nieuwe computer. Ze is misschien niet supereenvoudig, maar als u de instructies zorgvuldig volgt, moet het lukken.
Ga hiervoor naar ‘Start’ en sleecteer ‘Uitvoeren’. In het veldje dat opent typt u “regedit”. Hiermee start u de register editor op. Klik vervolgens op ‘HKEY_CURRENT_USER, daarna achtereenvolgens op ‘Software’, ‘Microsoft’, en ‘Internet Account Manager’.
Om de data uit deze registersleutel op te slaan, selecteert u de sleutel in het linker venster door er gewoon op te klikken. Klik dan op de rechtermuisknop en selecteer ‘Exporteren. Sla het bestand op op een drager die u gemakkelijk op uw nieuwe computer kan aanlsuiten, bijvoorbeeld op een memorystick en doe dat onder de naam outlook.reg.
Om deze opgeslagen registersleutel terug te zetten, sluit u de memorystick aan op uw nieuwe computer en selecteert u het bestand outlook.reg. U klikt opnieuw op de rechter muisknop en kiest ‘Samenvoegen’. Door deze actie wordt de sleutel weer toegevoegd aan het register en zijn uw accountinstellingen hersteld.
Prullenbakicoon verwijderd?
Eén van mijn kleinkinderen heeft mijn computer gebruikt en sindsdien is mijn prullenbakicoon verdwenen van mijn bureaublad. Kan ik dit terug installeren?
Uw prillenbak terugplaatsen is vrij aanvoudig. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies ‘Aan persoonlijke voorkeur aanpassen’. Aan de linkerzijde kiest u ‘Bureaubladpictogrammen wijzigen’. In het venster dat vervolgens verschijnt, vinkt u ‘Prullenbak’ terug aan. U hoeft nu nog enkel op ‘Toepassen ’n tenslotte op ‘OK’ te klikken en uw prillenbak staat weer op uw bureaublad.
Windows-geluiden uitschakelen
Ik ben nog niet zolang geleden met de computer beginnen werken en moet me nog goed concentreren bij alles wat ik doe. Ik raak echter voortdurend de draad kwijt door allerhande geluiden die de computer maakt. Is daar iets aan te doen?
Inderdaad. U kunt deze Windows-geluiden eenvoudigweg uitschakelen. Ga daarvoor naar ‘Start’ en vervolgens naar ‘Configuratiescherm.’ Selecteer daar ‘Geluiden en audioapparaten’ en klik op het tabblad ‘Geluiden’. Wilt u helemaal geen geluid meer, kies dan onder ‘Geluidsschema’ voor ‘Geen geluiden’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier