Veilig online cadeautjes kopen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Elke maand komen er in ons land een kleine 80 onlinewinkels bij. Kerstcadeautjes kopen zonder door de vrieskou te moeten. Superpraktisch! En het kan echt veilig, mits u enkele tips volgt.

Online shoppen zit duidelijk in de lift. Maandelijks komen er in ons land zo’n 40 tot 80 e-commercewebsites (een website waarop een aankoop volledig kan worden afgehandeld: bekijken – bestellen – betalen) bij. Zeker met het barre weer van de voorbije dagen is een pure luxe om kerst- en eindejaarsinkopen te kunnen doen vanuit uw eigen warme woonkamer.

Zaakjes doen

In ons land bestaan er relatief weinig prijsvergelijkende websites waarop u als consument op zoek kunt gaan naar de beste deals. Toch zijn er een aantal die u op weg kunnen helpen om niet meer te betalen dan noodzakelijk. Enkele voorbeelden zijn: www.vergelijk.be, www.kieskeurig.be,...

Maar niets belet u natuurlijk om ook eens een kijkje te nemen op een Nederlandse website die prijzen vergelijkt, om een goed idee te hebben welke prijzen gangbaar zijn en bij welke prijzen u echt een koopje doet. En waarom ook geen koopjes doen over de grens als dat kan vanuit uw eigen woonkamer? Vanzelfsprekend moet u wel altijd goed uitkijken voor de leveringskosten die bij het aankoopbedrag komen, anders zou uw ‘koopje’ wel eens een stuk duurder kunnen zijn dan u verwacht. Maar neem nu de Duitse Amazon-website (www.amazon.de). Die levert sinds maart van dit jaar een groot deel van zijn producten gratis in België en Nederland van zodra de bestelling meer dan 20 euro bedraagt. Deze regeling geldt niet voor alle producten!

Ook op eBay (www.ebay.be) kunt u vaak zaakjes doen. Op deze website vindt u heel wat meer dan alleen tweedehandsartikelen waarop u moet bieden en wachten tot ze toegewezen worden. Heel wat kleine handelaars bieden er gloednieuwe spullen aan voor een prijsje. Die prijs staat meteen bij het artikel vermeld. Let ook hier echter wel op voor de verzendingskosten die u eventueel moet betalen. Zo voorkomt u dat uw ‘goeden zaakje’ achteraf duurder uitvalt dan u had verwacht.

Veiligheid en privacy

Microsoft voerde een onderzoek uit in 11 Europese landen, waaronder België, waarbij het ongeveer 40.000 consumenten bevroeg naar hun online shoppinggewoonten. Daaruit blijkt dat 66 % van de ondervraagde Belgen bezorgd is over zijn online veiligheid en 81 % zich zorgen maakt over zijn privacy bij aankopen op het internet.

Steeds de laatste versie van uw internetbrowser!

Gelukkig hebben tweederden van de ondervraagden hun internetbrowser de laatste zes maanden ge-upgraded. Maar dat betekent dat een derde er zich nog steeds niet van bewust is dat recente browsers veiliger zijn voor online gevaren dan oude versies. Net zoals dat moet bij anti-virusprogramma’s, moet een browser (het programma waarmee u op het internet surft: Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome,...) regelmatig worden geupdated, wilt u goed beschermd zijn tegen phishing en malware (zie ook artikel ‘Kijk uit voor phishing’).

Voor antivirusprogramma’s zijn de meeste mensen zich daarvan bewust, voor browsers is dat duidelijk nog niet bij iedereen doorgedrongen. Nochtans is het downloaden van een recentere versie van uw internetbrowser gratis, daar waar dat voor de meeste antivirusprogramma’s niet het geval is.

Sommige mensen denken ook verkeerdelijk dat het volstaat een goed antivirusprogramma te hebben. Neen dus, beiden vullen elkaar aan waar het uw online veiligheid betreft. Surft u dus nog niet met de recentste versie van uw browser, dan is het nu tijd om daar iets aan te doen, als u in maximale veiligheid wilt surfen én shoppen.

Veilig betalen

Dat sites waar u veilig kunt betalen o.a. te herkennen zijn aan een hangslotje in de adresbalk, blijkt 10 % van de surfers niet te weten. Er bestaan meerdere manieren om veilig online te betalen. meer daarover leest u in het artikel ‘Veilig kopen op internet’.

8 tips voor veiliger online kerstshoppen

1. Hou de software op uw computer up to date. Gebruik de laatste versies van uw computersoftware, en ook uw browser via de automatische updates. Gebruikt u bijvoorbeeld nog geen Intenret Explorer 8, de jongste versie van Internet Explorer, die door NSS Labs als de veiligste op de markt werd gerangschikt, download hem dan gratis op www.microsoft.com/belux/nl/windows/internet-explorer

2. Verdedig uw computer. Gebruik firewalls, antispam en antispyware software.

3. Vermijd phishing en malware.

Veilig online cadeautjes kopen

Internet Explorer 8 heeft standaard een zogenaamde SmartScreen filter die waarschuwt tegen kwaadaardige software en phishing bedreigingen en deze ook blokkeert. De SmartScreen filter waarschuwt de gebruiker wanneer hij een site probeert te openen die als onveilig gerapporteerd werd en biedt ook de mogelijkheid om dergelijke sites zelf te rapporteren.

4. Bescherm uzelf tegen nieuwe bedreigingen. Cross-site scripting aanvallen zijn een van de meer gesofitikeerde methodes die online criminelen gebruiken om achter privégegevens te komen. Standaard beveiligt Internet Explorer 8 de gebruiker tegen dergelijke aanvallen via een ingebouwde Cross Site Scripting (XSS) filter die steeds werkt.

5. Herken valse webadressen.

Veilig online cadeautjes kopen

Internet Explorer 8 helpt bij het vermijden van misleidende websites. De domeinnaam in de adresbalk wordt in het zwart gemarkeerd om de echte identiteit van de site gemakkelijker te herkennen.

6. Surf meer privé. Bij gebruik van een openbare computer om email te checken, of om een verrassingsgeschenk te kopen op de familie-pc is het een goed idee om om InPrivate Browsing te gebruiken: een instelling die je ervoor zorgt dat uw surfgeschidenis, cookies en andere informatie niet op uw pc wordt opgeslagen.

Veilig online cadeautjes kopen



7. Zorg dat u online betalingen verricht op een site encryptie gebruikt. Om zeker te zijn dat encryptie gebruikt wordt kijk je best naar

Veilig online cadeautjes kopen

a. Het hangslotje in de adresbalk of in de rechter benedenhoek
b. De groene adresbalk die Internet Explorer 8 gebruikt om een veilige site aan te duiden

Veilig online cadeautjes kopen

8. Ga nooit in op ongevraagde verzoeken om uw accountinformatie te updaten. Dergelijke emails kunnen bedrog zijn om uw identiteitsgegevens te stelen. De meeste legitieme bedrijven zenden nooit ongevraagde mails of instant messages met het verzoek uw paswoord of andere persoonlijke informatie door te suren. Onthoud: wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook het geval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content