Vinyl gaat digitaal!
Haal je oude 33- en 45-toerenplaten vanonder het stof en geef ze een nieuw leven door ze in digitale bestanden om te zetten.
Met hun magische hoezen en gitzwarte schijven stralen 45- en 33-toerenplaten een charme uit die cd’s en digitale bestanden niet kunnen evenaren. Maar digitale muziek heeft wel een enorm voordeel: ze is onverwoestbaar. Eenmaal omgezet in rijen eentjes en nulletjes is je muziek letterlijk tijdloos. Vandaag streelt ze je oren, straks die van je kleinkinderen.
De populairste successen van de voorbije 50, 60 jaar zijn gemakkelijk op cd of op legale downloadsites te vinden. De heruitgave van Abbey Road van de Beatles, een halve eeuw na datum, is daar een mooi voorbeeld van. Maar daarnaast zijn er de min of meer vergeten pareltjes van artiesten die intussen van het toneel verdwenen zijn. Liedjes waar we van hielden maar die nooit in de Top 10 geraakt zijn. Hun platen liggen ergens achterin een kast of op zolder en dreigen zoek te raken of domweg te worden weggegooid. Tijd om ze te digitaliseren. En dat kan op verschillende manieren.
Heb je slechts een handvol 45- en 33-toerenplaten, dan is de makkelijkste oplossing ze aan een gespecialiseerde firma toe te vertrouwen (lees ook: Zij doen het voor jou). Maar wil je tientallen en tientallen platen digitaliseren, dan doe je dat beter zelf. Toegegeven: daar kruipt flink wat tijd in. Is tijd geen probleem? Ga dan aan de slag!
Grote schoonmaak
De eerste stap is al die platen schoonmaken. Elk stofje, hoe onzichtbaar ook, kan de opname immers voorgoed aantasten. De Duitsers van Audio-DeskSysteme Gläss hebben de Vinyl Cleaner Pro ontwikkeld, een toestel dat met microvezelrollers en ultrasone golven je platen schoner dan schoon maakt. Kenners zijn enthousiast over het resultaat. Maar niet over de prijs: om en bij de 2.800euro. De gewone sterveling zal tevreden moeten zijn met een systeem als de Pro-Ject Spin Clean (± 110 euro) of de Thorens Cleaning Set (± 100 euro). Allebei maken ze je vinyl schoon zonder het te beschadigen. Maar neem er de tijd voor en werk zorgvuldig: dat is essentieel voor de uiteindelijke kwaliteit.
Analoog wordt digitaal
Heb je al je platen schoongemaakt? Dan gaat het richting draaitafel en computer. Het probleem is dat de eerste analoog werkt en de tweede enkel digitaal. Om de muziek over te brengen, heb je dus een omvormer nodig. Die heb je in verschillende soorten, met heel uiteenlopende prijskaartjes. Puristen gaan voor de uitstekende Joplin MKII van M2Tech (2.000 euro). Maar je bekomt al heel knappe resultaten met een voorversterker zoals de Rega Fono Mini A2D (150 euro, zonder kabels). Aan de ene kant sluit je je draaitafel aan, aan de andere je pc.
Vervolgens heb je software nodig om de bestanden op je computer op te slaan en te bewerken. Pure Vinyl 5 van Channel D Store, de Rolls van de sector, is er alleen voor Mac en kost 350 euro. Audacity (Windows en Mac OS) is wat minder gebruiksvriendelijk, maar klaart de klus... en is gratis. Je hebt nu alles bij de hand. Je kan dus starten, maar onthou dat je elke plaat moet afspelen om ze te digitaliseren. Duurt één kant 20 minuten, dan kost je dat... 20 minuten. Tel daar de tijd bij voor de verwerking van het bestand op de computer, en je begrijpt dat je niet in een handomdraai klaar zal zijn.
Ingebouwde USB is handig
Als je het zo eenvoudig mogelijk wil houden en geen superhoge eisen aan het eindresultaat stelt, kan je een platendraaier met USB-poort gebruiken. De goedkoopste kost ongeveer 100euro, maar het is geen slecht idee om in wat betere kwaliteit te investeren. De PS-HX500 van Sony, bijvoorbeeld, kost ongeveer 500 euro en is echt wel superieur. Zijn omvormer kan analoge opnamen naar hogeresolutiebestanden digitaliseren (DSD 5.6 MHz). Die klinken veel beter dan MP3. De wat goedkopere Audio Technica AT-LP 120-USB HC (± 320 euro) bezit die functie niet, maar heeft wel een ander voordeel: de draaitafel werkt niet alleen met 45- en 33 toeren, ze speelt ook oude 78-toerenplaten af!
Vaarwel of tot ziens?
Door je vinyl te digitaliseren, maak je het niet alleen onverwoestbaar, maar ook universeel. Voortaan kan je die muziek op je computer, tablet en smartphone beluisteren. Overal. Vandaag, morgen en overmorgen. Maar zal je het echt over je hart krijgen om je platenverzameling weg te doen? O
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier