Panasonic biedt eveneens oled-tv's aan, op basis van een LG-scherm.

Welk tv-scherm wordt het? Lcd, led, oled, qled...

De ene televisie oogt al trendyer dan de andere, maar allemaal zitten ze tjokvol technologie. Wat zijn de verschillen? En wat is de beste keuze?

Anno 2017 heeft het plasmascherm afgedaan. Merken als Pioneer en Panasonic hebben die technologie lang gepromoot, maar nu is ze helemaal uit de winkelrekken verdwenen. Niet omdat plasma niet deugt, wel omdat zo’n scherm duur is in aankoop en gebruik (verbruikt veel elektriciteit). Heeft de lcd-technologie het pleit dan gewonnen? Ongeveer toch, want vandaag hebben verkopers het eerder over led (light emittingdiode). Eigenlijk is een led-tv een lcd-televisie waarin de fluorescentielampen van de achtergrondverlichting vervangen zijn door een groot aantal piepkleine lichtgevende dioden. En dat heeft een heleboel voordelen: een sterker contrast, een dieper zwart en een opvallend lager elektriciteitsverbruik.

Edge led of full led?

Led-technologie kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij edge led-modellen bevinden de dioden zich onderaan het scherm of vormen ze een kader langs de randen. Bij full led, ook direct led genoemd, bedekken de dioden een oppervlakte zo groot als het scherm, zodat de achtergrondverlichting homogener is. Maar dat maakt full led-schermen wel dikker dan edge led-tv’s. In beide categorieën vind je bovendien modellen die gebruik maken van nog een aanvullende technologie: local dimming. Daarbij kan elke diode afzonderlijk worden in- en uitgeschakeld, in functie van het weer te geven beeld. Het resultaat is intenser en het zwart is bijna even diep als bij plasma.

Oled

Waarom is een televisie een statisch object? Waarom geen echt dun scherm, dat je kan oprollen als perkament? Op een dag komt dat er wel en dan zal wellicht een beroep worden gedaan op oled-technologie (organic light-emitting diode). Zowat alle specialisten zijn het erover eens dat deze technologie geweldig veel potentieel heeft. Maar ze blijft erg ingewikkeld om te beheersen en duur om te maken. En die enorme investeringen schrikt veel fabrikanten af. Het Zuid-Koreaanse LG is een van de weinige grote namen in de sector die de stap heeft aangedurfd. Het gebruikt oled niet enkel voor kleine schermen (smartwatches, smartphones) maar ook en vooral voor televisietoestellen. LG heeft hierdoor heel wat expertise opgebouwd, die zijn concurrenten hem benijden. Het verplicht hen ook hun oledschermen bij LG te kopen en die dan een eigen look te geven, om ze vervolgens onder hun eigen merknaam te verkopen.

Maar wat is oled precies? Deze technologie stapt af van het principe van de achtergrondverlichting – wat het scherm veel dunner maakt – en werkt met een systeem waarin elke pixel apart kan worden verlicht. Dat maakt een oled-tv niet alleen slank, het zorgt ook voor een spectaculair contrast, zeer intens zwart, een reactief gezichtsveld en een zuinig verbruik. Ronduit schitterend! Als hij niet zo duur was, zou je er één willen voor elke kamer.

Qled

Samsung, de wereldleider in de sector, produceert en verkoopt geen oled-televisies. Omdat het de technologie niet onder de knie heeft? Omdat zijn ingenieurs aan een andere, nog geheime oplossing werken? Omdat ze te duur zijn om te maken? De Zuid-Koreaanse fabrikant houdt de lippen stijf op elkaar. In dit stadium telt het antwoord vier letters: qled, wat staat voor quantum dots led tv. Samsung kiest namelijk voor led-tv’s met een bijzondere technologie van kristalstructuren: de quantum dots. Het gaat dus nog altijd om lcd-schermen met led-achtergrondverlichting, maar met een andere aanpak, die beelden met een nog grotere lichtsterkte en een nog scherper contrast oplevert.

Samsung blijft wellicht niet de enige: het zou ons niet verbazen dat bijvoorbeeld ook Philips dit najaar met deze technologie uitpakt. Qled heeft immers veel potentieel, vooral voor de weergave van HDR-content (High Dynamic Range), en kan net als oled in soepele schermen worden toegepast. Maar eerst zullen de ingenieurs de achtergrondverlichting overbodig moeten maken. En dat zal nog wel enkele jaartjes duren.

In dit stadium hebben we de indruk dat Samsung de term qled heeft gekozen om de consument in verwarring te brengen. Qledtv’s zijn weliswaar het topsegment met een superieure beeldkwaliteit, maar wie het neusje van de zalm wil, koopt een oled-tv. Die vind je vooral bij LG (55EG910V, 55EG9A7V, 55B6V, 55C7V, 55E7N, 65C6V enz.), maar ook Panasonic (Viera TX-EZ950, EZ1000), Sony (KD55A1B, KD65A1B) en Philips (55POS9002) hebben oled in hun aanbod. Die laatste fabrikant is de enige die oled combineert met ambilight, het systeem dat licht projecteert aan de zijkanten en achterkant van je tv en je het gevoel geeft in het beeld te worden meegezogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content