You Tube: video op internet
Wie video op internet zegt, denkt meteen aan YouTube, de website waarop u meer dan 52 miljoen filmpjes vindt. Ook u kunt op deze site uw filmen opladen en delen met anderen.
Sedert zijn lancering in 2005 is YouTube ontegensprekelijk uitgegroeid tot de belangrijkste speler op het domein van video op het internet. YouTube werd oorspronkelijk opgericht door drie vroegere werknemers van PayPal. Een kleine twee jaar na de oprichting werd het overgenomen door Google.
YouTube is een gratis online service voor videostreaming, waarmee iedereen video’s kan bekijken en delen die door de YouTube-leden zijn geüpload. De videostreamingservice m.a.w. de service om videofilmpjes te bekijken op YouTube is volledig gratis. En ook om zelf filmen op te laden hoeft u niet te betalen. In dit laatste geval moet u zich wel registreren op de website. En dat dit een ongelooflijk succes is geworden bewijzen de tienduizenden filmpjes die er dagelijks op YouTube bijkomen.
Zich aanmelden op YouTube
Zoals gezegd hoeft u zich in feite niet te registreren indien u uitsluitend filmpjes wilt bekijken. Maar wilt u iets verder gaan en bijvoorbeeld uw favoriete filmpjes samenbrengen in een playlist, dan wordt u wel naar uw gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd.
Wie reeds een Google-account heeft, kan deze gebruikersnaam en dit wachtwoord meteen ingeven.
Om u aan te melden en bijgevolg gratis lid te worden van YouTube, gaat u naar de aanmeldpagina (http://nl.youtube.com/signup ), kiest u een gebruikersnaam en wachtwoord, en vult u uw gegevens in. U klik op de knop Aanmelden en u bent geregistreerd. Zo eenvoudig is dat!
Meteen na uw aanmelding ontvangt u een mailtje. In dit mailtje klikt u op de zin ‘Bevestig uw e-mailadres’ om uw account te activeren.
Filmpjes zoeken
Een bepaald filmpje zoeken kan heel eenvoudig door in de zoekbox een of meedere trefwoorden in te geven, net zoals u in google naar informatie zoekt.
Een andere manier om een filmpje te selecteren is door op het tabblad Video’s te klikken. De links aan de bovenkant geven u een idee van wat anderen op YouTube interessant vinden. U kunt dieper in elke link graven met behulp van de filters Tijd, Categorie en Taal aan de linkerkant om de lijst met video’s te verfijnen.
Of u kunt ook vanuit het tabblad Categorieën de site doorzoeken om video’s in een specifiek gebied te vinden (bijvoorbeeld Huisdieren of Humor), en de lijst van daaruit verfijnen met behulp van de zoekfunctie binnen de categorie.
Als u merkt dat filmpjes van welbepaalde leden u bevallen, dan kunt u zich op hen abonneren zodat u een bericht krijgt als deze personen nieuwe video’s uploaden. De nieuwste vier worden op de homepage getoond als u inlogt.
Filmpjes bekijken
Om video’s te bekijken op YouTube moet u beschikken over de volgende systeemvereisten:
- Macromedia Flash Player 7.0+ plug-in
- Windows 2000 of hoger met de nieuwste updates geïnstalleerd (voor PC)
- Mac OS X 10.3 of hoger (voor Mac-gebruikers)
- Firefox 1.1+, Internet Explorer 5.0+ of Safari 1.0+
- Breedbandverbinding met 500 kbps of meer
Beschikt u over dit alles dan kunt u de filmpjes eenvoudig bekijken door op de website gewoon het filmpje aan te klikken. Op het schermpje dat u te zien krijgt, kunt u rechtsonder bepalen in welk formaat u het filmpje wilt bekijken. dit kan zelfs over uw volledige scherm. Daarnaast zijn er ook knopjes om hetgeluid te regelen, de video te pauzeren, te herstarten enz.
U kunt een bekekenfilm toevoegen aan uw favorieten en zo heel gemakkelijk bij een volgende bezoek terugvinden. Of u kunt ook zeer eenvoudig afspeellijsten maken met uw favoriete filmpjes. Afspeellijsten zijn verzamelingen met video’s die u op YouTube kunt bekijken, met anderen kunt delen of die in websites of blogs kunnen worden ingesloten. U kunt zo veel afspeellijsten maken als u wilt.
Zelf video’s opladen
YouTube aanvaardt de verschillende videoformaten van de meeste digitale camera’s, camcorders en gsm’s: wmv, avi, mov en mpeg.
Voorwaarde om een filmpje zonder problemen op te laden is dat het korter is dan 10 minuten en kleiner is dan 100 MB. Is dat het geval dan kunt u beginnen opladen.
- Klik op Video’s uploaden in de rechterbovenhoek van een YouTube-pagina.
- Voer zoveel mogelijk informatie over uw video in. Geef hem een titel, voer een beschrijving in, kies eengepaste categorie en geef je filmp nog enkele zoektermen mee. Hoe meer gegevens u erbij zet, des te gemakkelijker de video wordt gevonden voor andere gebruikers. Leuke extra’s zijn bijvoorbeeld ook: aanduiden op een kaartje van Google Maps, waar de opname precies gemaakt werd.
- Bepaal of u uw video als Openbaar of Privé wilt markeren. Openbaar betekent dat elke bezoeker van YouTube uw filmpje kan bekijken. Kiest u voor Privé dan bepaalt u zelf een groep van maximaal 25 personen die u selecteert uit uw contacten met wie u de film wil delen.
- Klik op de knop Video uploaden.
- In het volgende venster klikt u op de knop Bladeren om naar het videobestand te zoeken. Selecteer het bestand dat u wilt uploaden.
- Klik op de knop Video uploaden.
Het kan enkele minuten tot een uur duren om uw video op te laden naar YouTube.
Eenmaal de video op YouTube
Zodra het opladen van de film beëindigd is wordt deze toegevoegd aan uw persoonlijke verzameling. Om die te bekijken klikt u op ‘Mijn account’ en vervolgens op ‘Mijn video’s’. Hier kunt u bijvoorbeeld beslissen om uw video weer weg te halen of u kunt de gegevens die u bij het opladen heeft ingevuld wijzigen.
In ‘Mijn account’ beheert u ook uw adresboek waarin u bijvoorbeeld de vrienden kiest waaraan u films die als ‘Privé’ gemerkt zijn toch wil tonen.
Het delen van een video is eenvoudig: klik op de knop Delen onder aan de videospeler en voer de e-mailadressen of YouTube-gebruikersnamen in van de personen naar wie u de video wilt versturen. Klik op de knop Versturen en de rest gaat vanzelf! Hebt u nog vragen of twijfels, klik dan zeker even op de link ‘Helpcentrum’ helemaal onderaan de webpagina in het midden. Daar vindt u het antwoord op tal van vragen waar andere YouTubegebruikers voor u mee geworsteld hebben. De antwoorden zijn kort en helder. Succes!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier