Zijn smartphones echt slimmer?
Smartphones, de nieuwste soort mobiele telefoons, zijn de laatste jaren sterk in opmars. Maar wat onderscheidt de smartphone eigenlijk van andere gsm’s? En waarom zou u er een kopen?
De term smartphone betekent letterlijk: slimme telefoon. Dat is op zich een goede benaming voor de opvolger van de alom bekende mobiele telefoon of gsm. Met slim wordt dan vooral bedoeld dat u met een smartphone veel meer kunt doen dan met een gewone gsm.
Het besturingssysteem
Het belangrijkste verschil tussen een smartphone en een mobiele telefoon is dat er op een smartphone een besturingssysteem draait, net als op een pc of een Mac. Moderne mobiele telefoons konden al meer dan alleen bellen. Er zaten bijvoorbeeld voorzieningen op om te internetten, een agenda bij te houden, foto’s te maken en simpele programma’s te draaien zoals games. De mogelijkheden waren echter wel beperkt en de telefoonfunctie bleef het belangrijkste onderdeel. Totdat de smartphones hun intrede deden.
En net zoals voor computers bestaan er meerdere besturingssystemen voor smartphones. Het meest gebruikte besturingssysteem op dit ogenblik is Androïd, het mobiele besturingssysteem van Google dat o.a. gebruikt wordt door bepaalde smartphones van Samsung, Acer, Sony-Ericsson, HTC,... Andere modellen van HTC, Samsung en LG Electronics (en binnenkort waarschijnlijk ook Nokia) draaien dan weer op Windows Phone 7. De iPhones werken met iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. En de BlackBerry’s tenslotte hebben hun eigen besturingssysteem BlackBerry.
De apps
Het besturingsysteem maakt het mogelijk flexibel met een smartphone te werken, net als bij een computer, en veel meer uitgebreide programma’s te installeren. Eigenlijk is een smartphone dan ook meer een kleine draagbare computer met een telefoonfunctie. Maar daar waar men bij een computer spreekt van software, heeft men het bij een smartphone over apps of applicaties. Die apps schaft u aan in onlinewinkels. Helaas zijn er geen overkoepelende winkels, maar moet u specifieke apps in welbepaale winkels aanschaffen in functie van het besturingssysteem van us smartphone. Voor de iPhone is dat de Appstore, voor Android-phones is dat Android Market, BlackBerry App World levert u de apps voor een BlackBerry, Ovi is de onlinewinkel van Nokia en MarketPlace tenslotte is de nieuwe Windows Phone webwinkel.
Smartphones kunnen via deze apps bijzondere mogelijkheden bieden die een gsm niet heeft:. Enkele voorbeelden: WiFi-finder van iPhone die u helpt om de draadloze hotspots te vinden in 140 landen, Gtasks, een taakbeheerder voor Android die u kunt synchroniseren met Google Tasks op uw homecomputer, Shazam en Wizup waarmee u uw smartphone voor een luidspreker kunt houde, waarna uw telefoontoestel u zegt welk liedje er gespeeld wordt enz.
Belangrijke onderdelen
Aangezien een smartphone een minicomputer is, lijkt hij wat betreft onderdelen sterk op een pc of Mac. Zo is er een intern geheugen, waarvan de grootte erg belangrijk is voor het goed draaien van allerlei toepassingen. Hoe meer geheugen, des te beter de software zal werken. Denk bijvoorbeeld aan het naadloos afspelen van video’s. Het intern geheugen kan in sommige gevallen uitgebreid worden met een geheugenkaart. Daarvoor moet dan een geheugenslot aanwezig zijn in de telefoon. Op zo’n geheugenkaart kunt u bijvoorbeeld muziekbestanden opslaan om de smartphone te gebruiken als mp3-speler.
Een ander belangrijk onderdeel is het scherm. Dit is bij smartphones een stuk groter dan bij gewone gsm’s. Behalve dat smartphones een groter scherm nodig hebben omdat ze veel meer kunnen tonen op het gebied van beeld, wordt het toestel ook bediend met behulp van dit scherm. Het gaat dan ook om een touchscreen: een scherm dat reageert op de druk en beweging van vingers of een speciaal pennetje. Bij bepaalde typen smartphones typt u tekst ook in met behulp van dit touchscreen, via een virtueel toetsenbord op het scherm. Bij andere smartphones is er een apart uitschuifbaar of uitklapbaar toetsenbord voorzien.
Smartphones hebben vaak meerdere aansluitingsmogelijkheden. De basisaansluiting is een mini-USBpoort, die met een kabel verbonden kan worden met een gewone USB-poort. Daarnaast zijn WiFi en Bluetooth standaard aanwezig als draadloze verbindingsmogelijkheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier