14 dagen bedenktijd bij een miskoop online
Een stofzuiger gekocht aan de deur, op een beurs of via het internet? Je hebt voortaan (bijna) altijd 14 dagen bedenktijd.
Wanneer heb je een bedenktijd?
Regel In principe kan je niet terugkomen op een koop. Gekocht is gekocht.
Uitzondering Bij aankopen buiten de onderneming (bijvoorbeeld op een beurs, aan de deur,...) en bij een verkoop op afstand (via internet, telefoon, per post) kan je de koop wél nog annuleren binnen een welbepaalde termijn. Maar let op, er gelden uitzonderingen op de uitzondering! Zo heb je bijvoorbeeld geen bedenktijd bij een verkoop aan de deur van goederen die snel bederven.
Hoelang kan je je bedenken?
- 14 dagen Het Wetboek Economisch Recht bepaalt dat je voortaan een bedenktijd hebt van 14 kalenderdagen (vroeger had je 7 werkdagen bij een verkoop aan de deur en 14 kalenderdagen bij en verkoop op afstand). Deze termijn begint voor dienstenovereenkomsten te lopen de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten. Bij verkoopovereenkomsten start de termijn meestal de dag waarop je de goederen geleverd krijgt. De termijn verstrijkt 14 dagen na die datum.
VOORBEELD Je kocht een kledingstuk via internet op 1 november 2014. Het wordt geleverd op 7 november 2014. Tot en met 21 november 2014 kan je de koop nog ‘annuleren’.
- 12 maanden Als de verkoper je niet duidelijk heeft geïnformeerd over jouw verzakingsrecht (het feit dat je een bedenktermijn van 14 dagen hebt), dan heb je een bijkomende bedenktijd tot 12 maanden (vroeger was dat 3 maanden) na het einde van de oorspronkelijke bedenktermijn.
Hoe herroep je de koop?
Voortaan moet de verkoper een standaardformulier ter beschikking stellen voor wie gebruik wil maken van het verzakingsrecht. Je kan ook zelf een verklaring opstellen. Zorg dan wel dat daaruit duidelijk blijkt dat je de overeenkomst wil herroepen.
Stuur deze verklaring op via een aangetekende brief aan de verkoper.
Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid de herroeping via elektronische weg (bv. via hun website) te doen. TIP Zorg er dan wel voor dat je binnen de bedenktijd een bevestiging ontvangt. Krijg je die niet op tijd, stuur de herroeping dan ook nog eens via aangetekende brief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier