© Getty Images/Westend61

5 tips voor het opstellen van je testament

Tussen het maken en het openvallen van een testament zit gemiddeld 15 jaar. Daar moet je je van bewust zijn als je een goed doel opneemt in je testament. Met deze tips ben je zeker dat je geld terechtkomt waar jij dat wil.


Je kan bij leven aan een goed doel schenken, maar je kan ook nalaten aan een goed doel via een testament. Naast de regels van het erfrecht (onder meer over de reservataire erfgenamen) waar je rekening mee moet houden, zijn er nog een aantal andere zaken die je in het oog moet houden opdat jouw testament zal worden uitgevoerd zoals jij het wil.

1. Vermeld de juiste naam én het ondernemingsnummer

Vermeld altijd het ondernemingsnummer van het goede doel. Dat is belangrijker dan het adres en zelfs de naam. Rond heel wat ziektes (kanker, alzheimer, parkinson ...) zijn verschillende organisaties actief met sterk gelijkende namen. Het is belangrijk dat de notaris de juiste organisatie contacteert. Dat kan alleen met het ondernemingsnummer. Geef je dit niet mee dan riskeer je dat je geld bij de verkeerde organisatie terechtkomt.

2. Een tweede goed doel

Neem een tweede goed doel op, zeker als het om een kleinere organisatie gaat. Doe je dat niet en bestaat je goede doel later niet meer, dan gaan je centen naar de staat, al was dat niet je wens. Tussen het opmaken en openvallen van je testament verlopen hopelijk heel wat jaren. In die tijd kan er veel veranderd zijn.

3. Geen té specifieke formulering

Om dezelfde reden formuleer je het goede doel dat jij wil steunen best niet té specifiek. Want stel dat jij bijvoorbeeld geld wil nalaten voor onderzoek naar een bepaalde ziekte en dat er tegen de tijd dat je testament openvalt al een oplossing voor die ziekte gevonden is, dan kan je legaat gebruikt worden voor ander onderzoek.

4. Huisdieren

Wil je dat het goede doel een goede thuis vindt voor je eventuele huisdieren? Vermeld dit dan gerust in je testament. Uit dankbaarheid voor je gulle legaat zal het goede doel deze last graag op zich nemen.

5. Stel geen onmogelijke eisen

Neem geen onmogelijke eisen op in je testament, zoals een huis nalaten met de eis dat dit een dierenasiel moet worden. Het is altijd jammer als de organisatie moet vaststellen dat ze jouw wens onmogelijk kan inwilligen. ●

Goed geregeld, goed gegeven

Dat is de titel van de brochure van testament.be, die je gratis kan bestellen via de website. Je vindt er alle juridische regels over schenken of nalaten aan een goed doel, evenals een overzicht van de goede doelen van testament.be.
Je vindt er ook modellen van legaten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naargelang je reservataire erfgenamen hebt (huwelijkspartner, kinderen, kleinkinderen).
Bij testament.be kan je ook terecht voor gratis juridisch advies. De organisatie geeft alle nodige informatie inzake testamenten, laagdrempelig en in mensentaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content