© Getty Images/iStockphoto

5 veelgestelde vragen over dienstencheques

Dienstencheques bestaan intussen al 12 jaar en kennen heel wat succes. Sedert 1 januari van dit jaar hebben de gewesten de operationele uitvoering ervan overgenomen. Bent u een gebruiker van dienstencheques, dan stelt u zich misschien ook deze vragen?

Blijven je dienstencheques geldig in de drie gewesten?

Dienstencheques die je aangekocht hebt in 2015 blijven geldig en bruikbaar tot 8 maanden na de maand van uitgifte. Is dat tot in 2016, dan kan je ze nog in de drie gewesten gebruiken. Cheques die je aankoopt in 2016 moet je aanvragen in het gewest waar jij als gebruiker je hoofdverblijfplaats hebt (waar je ingeschreven bent in het rijksregister). Je mag ze dus niet in een ander gewest aankopen, ook al is jouw huishoudhulp aangesloten bij een onderneming uit dat andere gewest. Je mag met jouw dienstencheques wel deze huishoudhulp uit een andere gewest betalen, op voorwaarde dat de onderneming waar hij/zij bij aangesloten is, ook in jouw gewest erkend is. Had de onderneming al een erkenning voor 1 januari 2016, dan is ze automatisch in de drie gewesten erkend voor heel het jaar 2016.

Wat als je naar een ander gewest verhuist?

Verhuis je naar een ander gewest, geef dan je nieuwe adres door aan Sodexo. Je nieuwe verblijfplaats moet worden gevalideerd voor je cheques kan bestellen in je nieuwe gewest. Je kan de cheques van het gewest waar je voordien woonde laten terugbetalen, als ze nog geldig zijn.

Wat als je huishoudhulp een vaas breekt?

De erkende onderneming is aansprakelijk voor de schade die je poetshulp aanricht als gevolg van een fout. Het mag hier wel niet gaan om een zware fout, een intentionele fout of lichte fouten die zich herhaaldelijk voordoen. Contacteer bij schade de erkende onderneming van je poetshulp. Je kan ook je contract met de onderneming erbij nemen om te zien welke procedure je moet volgen.

Wat als je huishoudhulp gewond raakt?

Als jouw poetshulp gewond raakt in jouw huis, dan is dit voor hem/haar een arbeidsongeval. Ben je zelf thuis, dan kan je jouw dokter bellen. Maar sowieso moet je ook de erkende onderneming op de hoogte brengen. Ben je niet thuis op het moment dat dit gebeurt, dan moet jouw poetshulp zelf zijn/haar werkgever verwittigen. Een arts moet de letsels vaststellen en hij/zij moet ook het ziekenfonds verwittigen.

Wat als je huishoudhulp ziek wordt?

Als je huishoudhulp ziek wordt terwijl hij/zij aan het werk is bij jou thuis, dan moet hij/zij de werkgever verwittigen. In dat geval geef je hem/haar het aantal dienstencheques dat overeenkomt met het aantal gepresteerde uren. Je huishoudhulp moet dan zelf een medisch attest binnenbrengen bij de werkgever voor de niet-gepresteerde uren.

Lees ook het uitgebreide artikel: Dienstencheques nog atijd even interessant?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content