Beter beschermd op vakantie met de bus
Plant u deze zomer een langeafstandsreis met een autocar of een bus? Dan wordt u nu ook vergoed bij vertraging, overboeking en verlies van bagage.
Elk jaar reizen in de Europese unie zo’n 70 miljoen mensen met de bus of touringcar. Voor reizen met het vliegtuig, de trein of per boot was u als consument al goed beschermd, maar nu geldt dus eindelijk eenzelfde bescherming voor de busreizigers. Een nieuwe Europese verordening die sinds maart 2013 van kracht is, bepaalt dat u bij busreizen van meer dan 250 km compensatie moet krijgen als er iets fout gaat. En ongeacht de afstand komen er nieuwe basisrechten en regels die een grotere bescherming bieden voor mindervalide personen.
Overboeking, annulering, vertraging
– Geld terug Bij een overboeking, een annulering of een vertraging van het vertrek van meer dan twee uur is de busmaatschappij verplicht u de volledige ticketprijs terug te betalen of u een alternatieve route aan te bieden. U kunt zelf kiezen welke oplossing u wenst. Als u deze keuze niet krijgt, moet de maatschappij nog eens 50% bovenop het bedrag van het ticket terugbetalen.
– Bijstand Bij busreizen van meer dan drie uur moet er ook bijstand verleend worden. Stel dat u bij de plaats van vertrek te horen krijgt dat de reis is geannuleerd of dat u langer dan 1,5 uur moet wachten, dan moet de maatschappij eten en drank voorzien en indien nodig een plek om te overnachten vastleggen, net zoals een luchtvaartmaatschappij. De prijs van de overnachting kan wel beperkt worden tot ? 80 per nacht en de duur tot slechts twee nachten. Uitzondering zijn vertragingen of annuleringen omwille van veiligheidsredenen, zoals bij extreme weersomstandigheden of natuurrampen.
Ongeval
Als de passagiers een letsel oplopen of zelfs overlijden bij een ongeval, is er in schadevergoeding voorzien. Ook als omwille van een ongeval uw bagage verloren raakt of vernietigd wordt, zijn er vergoedingen te betalen. Ook hier moet de maatschappij overnachtingen regelen indien nodig.
Mindervaliden beter beschermd
Gehandicapten of personen met een beperkte mobiliteit die met de bus reizen krijgen extra bescherming, ook voor reizen van minder dan 250 kilometer. Maatschappijen mogen geen toeslag aanrekenen voor tickets en reservaties en mindervalide mensen zeker niet weigeren, tenzij bij veiligheidsproblemen. Ook bij verlies of beschadiging van hulpmiddelen zoals een rolstoel moet de busfirma schadevergoeding betalen en er tijdens de reis alles aan doen om die hulpmiddelen te vervangen. Voor reizen vanaf 250 km heeft de persoon met beperkte mobiliteit voor het vertrek en op de bus ook recht op gratis bijstand. Dit betekent dat een begeleider gratis moet kunnen meereizen.
Vergoedingen bij een ongeval
- Bij verlies of beschadiging van de bagage : de lidstaten bepalen zelf het maximumbedrag, maar de vergoeding bedraagt minimum ? 1200 per stuk bagage.
- Bij overlijden of letsels: minimum ? 220.000 per passagier
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier