Eenmaal, andermaal... cadeau!
Op zoek naar originele geschenkjes? Waarom zou u die niet in de veilingzaal vinden? Daar zijn leuke dingen tegen mooie prijzen. Het volstaat dat u de regels kent.
Er bestaan allerlei soorten veilingen, waarvan we sommige echt wel uitzonderlijk mogen noemen. Neem bijvoorbeeld de verkoop in Toulouse waar vorige herfst 835 onderdelen van de Concorde, het supersonische vliegtuig, onder de hamer gingen tegen prijzen van euro 20 tot euro 3000. Of de veiling waar een origineel exemplaar van Kuifje in het land van de Sovjets uit 1930 voor euro 15.500 (euro 18.600 inclusief kosten) van eigenaar veranderde.
Zowat alles kan geveild worden, maar de ene veiling is de andere niet:
- op boedelveilingen worden meubels, zilverwerk, diverse objecten en schilderijen aangeboden. Hier kunt u gouden zaakjes doen.
- op brocanteveilingen worden voornamelijk stukken vanaf de jaren vijftig aangeboden.
- gecatalogeerdeveilingen bieden kunstwerken en antiek aan die al geschat en in een catalogus opgenomen zijn. Voer voor kenners!
- het neusje van de zalm zijn de prestigeveilingen van kunstwerken die een internationaal publiek aanspreken.
Een vast scenario
Voor de veiling. Om verstandig te kopen, moet u het voorwerp dat u interesseert gezien hebben. Alleen zo kunt u controleren in welke staat het verkeert en u een idee vormen van zijn waarde. Daarom organiseert het veilinghuis een of meer tentoonstellingen op de ochtend en/of de dagen voor de veiling.
Tijdens de veiling. Een veiling staat open voor iedereen. Elk voorwerp wordt getoond en ingezet tegen een minimumprijs (vaak een derde of de helft van de geschatte waarde). U kunt nu bieden door een hogere prijs te zeggen of een teken te geven dat voor het begin van de veiling afgesproken is. De veilingmeester wijst het voorwerp toe aan de hoogste bieder. Als koper krijgt u een document dat als factuur dient. U moet uw aanschaf onmiddellijk betalen en meenemen. Als u niet betaalt, wordt het voorwerp opnieuw geveild, maar let op: als het tijdens die tweede ronde minder haalt dan uw bod, moet u het verschil bijpassen!
Wat betaalt u?
Het voorwerp wordt toegewezen tegen de prijs van het hoogste bod. Dat heet de hamerprijs. Maar u betaalt meer!
- Eerst trekt de veilingzaal een commissieloon voor rekening van de verkoper af. Meestal is dat ongeveer tien procent. Een voorbeeld: als een voorwerp voor 120 euro wordt toegewezen, zal de verkoper slechts 120 euro – (120 x 10%) = 108 euro krijgen.
- De koper moet de veilingzaal een commissieloon betalen, de zogenaamde kosten, meestal ongeveer twintig procent. In ons voorbeeld: 24 euro.
De winstmarge van de veilingzaal is het verschil tussen de prijs die ze van de koper ontvangt en het bedrag dat ze aan de verkoper betaalt. In ons voorbeeld is dat 30%, namelijk euro 36 (12 + 24) op een voorwerp dat voor euro 120 is toegewezen.
- Wanneer u een kunstwerk koopt, is het mogelijk dat u auteurskosten moet betalen die doorbetaald worden aan de kunstenaar of zijn rechthebbenden. Ze maken deel uit van de belastbare basis.
- U betaalt btw op de verkoopprijs. Voor veilingen geldt een bijzonder stelsel, met verschillende tarieven voor tweedehandse goederen, kunstvoorwerpen, verzamelstukken of antiek.
Hoe vindt u een veiling?
Veilingen worden aangekondigd in kranten, op affiches of met via de post verstuurde uitnodigingen. De handigste manier om u te informeren is echter het internet. Tik ‘Veilinghuizen’ in de zoekmachine en u vindt een massa websites met informatie over de veilingen, online catalogi inbegrepen: www.sprokkel.be bijvoorbeeld, antiek.startpagina.be, www.veilinghuizen.nl,...
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier