Guy Legrand

Laat je portefeuille groener kleuren

Guy Legrand
Guy Legrand Freelance journalist

Je kan groen stemmen en groen consumeren, maar je kan ook groen beleggen. Bekommerd zijn om het milieu stopt niet bij de politiek of je manier van leven. Het is doorgedrongen tot in het bedrijfsleven en tot bij de beleggers.

Ook al is het een beetje een modeverschijnsel, toch getuigt het ook van een toenemende burgerzin, want in een paar jaar tijd heeft het fenomeen een enorme reikwijdte aangenomen. Daarom wijden de meeste beursgenoteerde bedrijven vandaag een deel van hun jaarrapport aan het uitleggen van hoe ze de planeet beschermen of toch minstens hun voetafdruk beperken. Daarom ook stellen zowat alle banken hun klanten fondsen voor met aandelen van bedrijven die begaan zijn met het milieu. Op dit niveau gaat het uiteraard niet langer om het beschermen van vogels, het promoten van lokale groenten of het aanleggen van fietspaden. Hier gaat het om groene energie, waterzuivering, het isoleren van gebouwen, openbaar vervoer, enz.

Groene obligaties bieden evenveel rendement als andere obligaties.

Ook beleggers die aandelen niet zien zitten omwille van de risico’s en daarom bij obligaties zweren, kunnen vlot de groene kaart trekken, via de green bonds die hen worden aangereikt. Deze groene obligaties beantwoorden aan strikte criteria die internationaal erkend zijn en die enigszins verschillen van die van aandelen: hier draait alles om het gebruik dat van het opgehaalde kapitaal zal worden gemaakt, niet om de identiteit van de emittent. Zo heeft de Franse groep EDF, wereldmarktleider in kernenergie, green bonds uitgegeven om in windturbines te investeren en daarna in de modernisering van haar vele stuwdammen die hydro-elektriciteit produceren.

Ook spoorwegbedrijven zijn belangrijke uitgevers van groene obligaties. Maar de belangrijkste emittent blijft de Europese Investeringsbank (EIB), pionier sinds 2007. Net als vergelijkbare organismen – de Wereldbank, bijvoorbeeld -, financiert ze verschillende internationale projecten, waaronder ook groene. In België werd de eerste green bond uitgegeven in 2015 door Aquafin, de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij. Een jaar later volgde vastgoedmaatschappij Cofinimmo. En ook in het Zomerakkoord van juli 2017 kaart de regering groene obligaties aan om de overstap naar groene energie te maken.

Green bonds hebben ongelooflijk veel succes. Wereldwijd gaat de uitgifte ervan dit jaar vlot over de 100 miljard euro, tegenover 3 miljard euro in 2012. Want ondanks de heel grote vraag, bieden groene obligaties een rendement dat vergelijkbaar is met obligaties die dat label niet hebben. Anders gezegd: de belegger wordt niet gestraft als zijn portefeuille groener kleurt. Dus waarom nog langer wachten?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content