Nieuwe regels voor de btw op e-commerce
Vanaf 1 januari 2015 zal de btw op elektronische diensten geïnd worden in het land van de consument. Ook op elektronische diensten (muziek, film, online spelletjes, elektronische boeken) moet btw betaald worden.
Momenteel is het zo dat een Belgisch bedrijf dat diensten levert aan een buitenlandse consument, de Belgische btw aanrekent.
Vanaf 1 januari 2015 verandert dat. Het feit dat de btw op elektronische diensten nu geïnd zal worden in het land van de consument is een gevolg van een Europese richtlijn (2008/8/CE) die bepaalt dat vanaf 1 januari 2015 “diensten voor telecommunicatie, radio en televisie en diensten via elektronische weg door bedrijven uit de ene lidstaat voor een consument in de andere lidstaat, belast zullen worden in de lidstaat van degene die beroep doet op de dienst”. Het heeft daarbij geen belang dat de consument een bedrijf (onderworpen aan btw) of particulier (niet onderworpen aan btw) is.
Europa heeft deze wijziging opgelegd om een einde te maken aan de fiscale concurrentie tussen de lidstaten. Veel online bedrijven zoals eBay, Amazon, iTunes, Skype, Netflix, enz. hebben zich in Luxemburg gevestigd omdat de btw daar maar 15% bedraagt en geen 21% zoals in België. Zo genieten ze een gunstiger regime en was ons land ook heel wat btw-inkomsten kwijt.
Collateral dammage
Het feit dat voortaan de btw van het land van de consument zal toegepast worden, heeft een direct gevolg voor de Belgische consument: vermits het percentage van 15 naar 21 zal stijgen voor de meeste sites die e-commerce doen, zullen de meeste van deze online bedrijven de verhoogde btw doorrekenen aan hun klanten. Een voorbeeld: in België betaal je 6% btw op een boek. Maar boeken in elektronische versie (e-books) worden niet beschouwd als boeken maar als een elektronische dienst, met een percentage van 21% btw tot gevolg. Tegenover 3% in Luxemburg voor diezelfde e-books!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier