Rijden onder invloed en geen gordel dragen binnenkort strenger bestraft
Er komen strengere straffen voor rijden onder invloed en voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.
De ministerraad heeft daartoe een wetsontwerp en een kb goedgekeurd, die het verkeersveiligheidsplan moeten uitvoeren dat staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) in april aankondigde.
Voor professionele bestuurders ligt de alcohollimiet in de toekomst op 0,2 promille. “Nultolerantie voor professionele chauffeurs”, stelde Wathelet na afloop van de ministerraad. Wie betrapt wordt met een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille, zal daarvoor 170 in plaats van 150 euro moeten ophoesten. De stijging van de boete moet meer controles financieren, aldus Wathelet.
Bovendien wordt de onmiddellijke inning uitgebreid tot 1,2 promille voor binnenlandse bestuurders en tot 1,5 promille voor buitenlandse bestuurders, naast het rijverbod. Wie geen gordel draagt, kan een boete van 100 euro in de bus krijgen. Op het niet correct vastmaken van een kind onder de twaalf jaar, komt een boete van 150 euro te staan.
Tegen recidive wordt in de toekomst eveneens strenger opgetreden, indien bestuurders tweemaal in drie jaar tijd worden veroordeeld voor eenzelfde soort inbreuk of bepaalde combinaties van inbreuken die een rijverbod mogelijk maken.
De verschillende maatregelen treden normaal gezien voor eind 2012 in voege. Bij de maatregelen voor het alcoholgehalte is dat pas begin volgend jaar het geval omwille van technische redenen. Het is ook de bedoeling dat informatie over recente wijzigingen of vernieuwingen in het verkeersreglement telkens aan de bestuurder wordt overgemaakt bij de vernieuwing van het rijbewijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier