© getty images

Sparen voor je pensioen

Het gemiddelde wettelijke pensioen van de Belgen is bij de laagste van Europa. Gelukkig sparen we zelf wel een appeltje voor de dorst bijeen. Ziehier de winnende strategieën.

In België ligt de wettelijke pensioenleeftijd momenteel op 65 jaar. Op 1 februari 2025 zal die stijgen naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. Met een gemiddelde levensverwachting van 81,8 jaar (84 jaar voor vrouwen en 79,2 jaar voor mannen) is de schatting dat een Belg gemiddeld ongeveer 16,7 jaar van zijn pensioen kan genieten. Daarmee zitten we in de middenmoot in vergelijking met andere Europese landen. Niets opmerkelijks dus voor Belgische gepensioneerden.

In België zijn ouderen wel het meest afhankelijk van hun wettelijk pensioen (zie Aanvullend pensioen: rente of kapitaal?). En voor de generatie die momenteel pensioengerechtigd is, was de tweede en derde pensioenpijler niet altijd een vetpot. Met pijler 1 bedoelen we het pensioen dat de staat uitkeert. Onder pijler 2 vallen de pensioenplannen die werkgevers of beroepssectoren voor hun werknemers organiseren. Pijler 3 duidt dan op het individueel pensioensparen (bij de bank of bij een verzekeraar).

Het wettelijke pensioen valt voor Belgen dus vrij karig uit in vergelijking met andere Europeanen, maar de huidige gepensioneerden zijn er wel in geslaagd om op eigen houtje individueel te sparen (via een spaarrekening, aandelen/obligaties of levensverzekering) en onroerend goed te vergaren, wat kan worden beschouwd als de vierde en vijfde pijler van het pensioen.

Vastgoed wordt ook vaak gezien als een pensioenpijler. Een eigen huis bezitten betekent immers een meerwaarde als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, vooral als de hypotheek volledig is afbetaald. De uitgaven voor huisvesting van deze gepensioneerden liggen aanzienlijk lager. Volgens een onderzoek van de Nationale Bank van België (NBB) is 72% van de Belgische gezinnen eigenaar van hun woning.

Belgen mogen dan wel bekend staan om de baksteen in hun maag, tegelijk zijn we ook grote spaarders. Volgens een recente studie van CityIndex staan we wereldwijd op de negende plaats als het op sparen aankomt, met een jaarlijks gemiddelde van meer dan 2.500 euro per huishouden. België is dus een van de landen waar mensen liever hun vermogen opbouwen dan het uit te geven.

Lees verder:

7 x slim sparen

Aanvullend pensioen: rente of kapitaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content