© GETTY IMAGES

Tijd om van contract te veranderen!

Onze energierekening daalt niet zo snel als de marktprijzen. Kan je daar als consument iets aan veranderen? Een variabel contract is 600 euro goedkoper.

Op de groothandelsmarkten is de prijs van gas en elektriciteit vandaag ongeveer acht keer goedkoper dan op het hoogtepunt van de energiecrisis. Helaas volgen de prijzen voor de consument niet. Die betaalt ongeveer vijf keer minder.

Hoe kan dit? Je elektriciteitsfactuur bevat verschillende componenten: de kosten van de energie zelf, maar ook distributiekosten en belastingen. Daalt het aandeel van energie in de totale factuur, dan neigt het deel transportkosten en belastingen evenredig toe te nemen. Op dit moment bedragen de energiekosten amper 45%. Het maakt niet uit hoeveel gas of elektriciteit je gebruikt, er loopt altijd een leiding of een kabel naar je woning. Dus betaal je deze vaste kosten.

De consument is machteloos, maar … kan opnieuw onderhandelen, want vaste contracten kosten tussen de 600 en 700 euro meer dan variabele contracten. En volgens Maxime Sonkes, CEO van Wikipower (een prijsvergelijker voor energie), is er momenteel geen goede reden om voor een vast contract te kiezen.

Ter opfrissing. Bij een variabel tarief neemt de leverancier geen financieel risico. Hij factureert je voor de energie tegen de inkoopprijs, voegt daar eigen kosten aan toe en neemt een winstmarge. Met een vast tarief neemt de leverancier een bepaald risico. Je blijft dan dezelfde prijs betalen, zelfs als de inkoopkosten van de leverancier stijgen. Om dit vaste tarief te bepalen, anticipeert de leverancier op toekomstige prijsschommelingen en voegt er een ‘risicopremie’ aan toe om zich in te dekken.

Waarom is de situatie veranderd? Ondanks de aanhoudende geopolitieke spanningen zijn de elektriciteits- en gasprijzen gedaald. Noorwegen, een stabiel land, is nu Europa’s belangrijkste leverancier van aardgas. De reserves zijn aangevuld en er wordt een aanzienlijk volume vloeibaar aardgas geleverd door LNG-tankers, uit verschillende delen van de wereld. De voorzichtige consument zal aanvoeren dat er nog nieuwe crisissen kunnen volgen, dat is waar. Maar volgens Sonkes is het zeer onwaarschijnlijk dat een contract in korte tijd 600 euro duurder wordt.

Wanneer verander je best van contract? Je vergelijkt best de verschillende tariefaanbiedingen op het moment dat je je contract verlengt.

En hoe verander je van leverancier? De procedure is meestal vrij eenvoudig. Maak je gebruik van een online prijsvergelijker, dan word je meteen door alle nodige stappen geleid. Kies je ervoor om rechtstreeks contact op te nemen met de nieuwe leverancier, dan zorgen zij voor de formaliteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content