100 jaar Ronde van Vlaanderen: de leukste evenementen

We vieren dit jaar de 100ste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen. Op veel plaatsen worden tot in het najaar evenementen georganiseerd over onze passie voor het wielrennen. Gezellig genieten of zelf op de fiets kruipen: dit zijn onze aanraders.

Waar staan ze?

We hebben ze al gezien in “Vlaanderen Vakantieland”, de levensgrote reproducties die kunstenaar Erik Nagels maakte van de speelgoedwielrennertjes die indertijd in de trommels van waspoeders zaten. De bedoeling is dat dit peloton tot in juni op onverwachte – en publiek toegankelijke – plaatsen in heel Vlaanderen opduikt.

We gaan deze beelden zien langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen (31 maart) en van andere voorjaarskoersen. Maar we gaan ze ook zien varen op binnenwateren, klimmen op een toren en over zee naar het strand fietsen.

100 jaar Ronde van Vlaanderen: de leukste evenementen

Het leuke is dat vrijwel elk beeld een andere term of activiteit uit de wielrennerij uitbeeldt. Wieltjes zuigen, een waaier vormen, sprinten, demarreren, juichen op de meet....

Meer info: www.deontsnapping.be of volg De ontsnapping op Facebook.


In het wiel van Eddy Merckx

Vanaf april kunnen we in het Sportimonium in het Blosodomein van Hofstade een belevingsparcours rond ‘de kannibaal’ Eddy Merckx volgen. We krijgen een tablet in de hand en terwijl we rondgaan krijgen we filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten te zien en te horen.

Liever actiever? Probeer dan eens op een echte wielerbaan te fietsen. De piste Den Reggel in Elewijt zet hiervoor zijn deuren open. De bedoeling is dat u dat doet met uw eigen fiets, maar als u in groep komt kunt u ook een initiatie boeken met een echte pistefiets.

Voor meer info: tel. 015 61 82 22 (Sportimonium) of 03 886 22 66 (Toerisme Rupelstreek-Vaartland).

Spektakel aan de kapel

De Onze Lieve Vrouwkapel op de top van de muur van Geraardsbergen was bijna honderd jaar een mythische plek van de Ronde Van Vlaanderen, tot hij in 2012 uit het parcours verdween. Geraardsbergen neemt artistieke wraak. Op 23, 24 en 25 mei vindt aan de kapel een klank-en lichtspektakel plaats dat de mythe van deze koershelling verbindt met legendes over de bidplaats en riten van de Druïden. En dat uitgerekend op de échte 100ste verjaardag van de Ronde (de eerste editie werd gereden op 25 mei 2013.

De spektakels starten om 20.30 uur. Tickets kosten ? 25. Info: www.muurenmythe.be

Uitwaaien in de Vlaamse Ardennen

Na 31 maart keert de rust terug in de Vlaamse Ardennen. Vanaf begin april tot eind 2013 kunnen we dan ook een speciaal Ronde-arrangement boeken bij 16 hotels en bed&breakfasts. Het arrangement kan, behalve het verblijf en een Rondepas (kortingen), naar keuze een toffe activiteit in de heuvelstreek omvatten: zelf legendarische hellingen oprijden met een elektrische fiets of een elektrische scooter, een verkenning van streekproducten, een tocht met een 2pk’tje...

Voor info en boekingen: www.toerismevlaamseardennen.be

De koers van Bokrijk

Op 2 juni tovert het openluchtmuseum van Bokrijk zich om in het decor van een kermiskoers uit de jaren dertig. Een groep acteurs kruipt in de huid van Flandriens van toen en rijdt van 10 tot 18 uur door het museum alsof hun leven ervan afhangt. Diezelfde dag krijgen we hier ook de kans om tijdens workshops en demonstraties het koersen van vroeger te vergelijken met de hedendaagse wielersport.

De toegangsprijs voor het Openluchtmuseum bedraagt ? 10 (60+: ? 8,50). Parking: ? 5. Info: tel. 011 265 300 en www.bokrijk.be

Test uw Flandriengehalte

West-Vlaanderen is zowat de bakermat van de Ronde van Vlaanderen. Brugge is vrijwel altijd de startplaats geweest en Torhout is de geboortestad van stichter Karel Van Wijnendaele. Tot in september kunnen we op acht plaatsen in de provincie kijken naar een tentoonstelling rond één thema of figuur uit de Vlaamse wielergeschiedenis.

De grootste expo is te zien in het Wielermuseum (Wiemu) in Roeselare. Tot 29 september maken we hier kennis met de wielerlegende Eric Leman. We kunnen een ritje maken met een replica van zijn fiets en onze kennis over Eric Leman en Eddy Merckx testen. Er staat ook een “Flandrienmachine” waarmee we ons Flandriengehalte kunnen meten.

Wielermuseum Roeselare, Polenplein 15, 8800 Roeselare. Info: tel. 051 26 87 40 en www.wielermuseum.be

Op retrofietsen

Op 25 en 26 mei verandert Oudenaarde in een groot wielerevent. Onder het motto “De retroronde van Vlaanderen” kunnen we in en rond de stad een toertocht maken op oldtimerfietsen. Naar keuze 40, 70 of 100 km. Onderweg worden de deelnemers op mooie locaties bevoorraad met streekspecialiteiten. Wie liever niet fietst, kan op zaterdag 25 mei in het centrum van de stad terecht voor een wielerruilbeurs, een retro-criteriumrace en een retrobal.

Voor deelneming en info: www.retroronde.be

Vereeuwigd als Flandrien

Alle evenementen in het teken van 100 jaar Ronde van Vlaanderen kunt u in de komende weken volgen op www.iedereenflandrien.be. Hier vindt u ook een hall of fame waaraan u uzelf in het gepaste fietstenue kunt toevoegen. Daartoe gebruikt u de gratis fotoapplicatie ‘Iedereen Flandrien Cam’. Maak een unieke foto van een vriend of vriendin door te kiezen voor een iconisch truitje of een petje uit de lijst. Met de filter kan de gewenste fotostijl bereikt worden. Men kan de foto delen via sociale media zoals Facebook, Twitter, Instragram. De beelden kunnen ook doorgestuurd worden naar de hall of fame op www.iedereenflandrien.be. De app is beschikbaar voor zowel Android als Apple smartphones en kan gratis gedownload worden in de Google Play en iTunes Store.

Fietsen met de App ‘Iedereen Flandrien’

‘Iedereen Flandrien’ heeft ook een mobiele applicatie voor fietsers, gratis te downloaden in de iTunes Store of de Google Play Store. Een kaartje toont zes lussen en geeft (dankzij GPS tracking), meteen de dichtstbijzijnde startplaats aan. De app brengt de fietser van knooppunt naar knooppunt. Een belsignaal laat weten waar de interessante adressen zich bevinden (voor een hapje en een drankje). De bel signaleert ook de stopplaatsen met een belevingselement of een tentoonstelling. Daarnaast vertelt de app nog extra anekdotes en verhalen over de Flandriens. Hier en daar wordt de kennis van de fietser getest met een quiz of een mini-game.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content