5x wintersport & wellness
Wist je dat veel wintersportbestemmingen in oorsprong kuuroorden waren? Wij selecteerden er vijf die tot op vandaag deze traditie verderzetten.
Het therapeutische effect van zuivere lucht, heilzaam water uit hooggelegen bronnen en een overvloed aan licht lokten van oudsher patiënten en toeristen naar de bergen. Later werden veel kuuroorden en sanatoria omgebouwd tot hotels, maar de link met welzijn en gezondheid is gebleven. Nu vaak onder de vorm van luxueuze wellnesscentra of publieke thermen.
1 Futuristische Aqua Dome in Längenfeld, Oostenrijk
In Längenfeld, midden in de Ötztal-vallei, bevindt zich de spectaculaire Aqua Dome. Dit futuristische kuuroord maakt gebruik van het helende water van bronnen die al in de 16de eeuw bekend stonden als de Längefelder Baden. Het bronwater borrelt op van meer dan 1.800 meter diep en heeft een temperatuur van 40°C. Er zit veel zwavel in en het stroomt van diep in de aarde recht in de acht thermale baden. Zwavelhoudend water werkt pijnstillend en heeft een genezend effect voor wie lijdt aan reuma, huidaandoeningen en ontstekingsziekten. Een bijzondere ervaring in Aqua Dome is het buiten zwemmen bij maanlicht, wat elke vrijdagavond kan. Längenfeld is een van de goedkopere gebieden in Ötztal, maar heeft geen eigen skipiste. Daarvoor moet je 20 minuten rijden tot Sölden.
www.aqua-dome.at, www.oetztal.com
2 Afslanken in Brides-les-Bains, Frankrijk
In de Savoie, aan de voet van wintersportgebied Les 3 Vallées ligt Brides-les-Bains. Al sinds de 19de eeuw komen gasten hier kuren. Het warme bronwater van Brides zou heilzaam werken tegen reuma en overgewicht en dat is ook waar Le Grand Spa Thermal, die in 2018 helemaal werd vernieuwd, in gespecialiseerd is. De thermen staan open voor hotelgasten en bezoekers. Brides-les-Bains ligt op 600 m hoogte en heeft zelf geen skipistes. Maar een kabellift brengt je snel naar de hogergelegen skistations Méribel, Courchevel en Val Thorens. Goed om weten: logeren in Brides-les-Bains is tot de helft goedkoper, vergeleken met het mondaine Courchevel betaal je zelfs 80% minder.
3 Eeuwenoude bedevaartbron Sankt Moritz, Zwitserland
Sankt Moritz is een van de oudste en meest bekende wintersportstations van Zwitserland. Maar ooit genoot het evenveel faam als kuuroord. Het werd 3.500 jaar geleden al bezocht omwille van zijn ijzerhoudend bronwater. De kerk bij de bron werd vanaf de 16de eeuw zelfs populair als bedevaartsoord. In de 19de en 20ste eeuw zakten koninklijke families vanuit heel Europa naar hier af voor een kuur bij de hoogstgelegen bronnen van Zwitserland. Vandaag vind je er het Ovaverva Complex. Een modern sport- en wellnesscentrum dat zich zowel op toeristen als de plaatselijke bevolking richt. Je kan er makkelijk een dag in doorbrengen met massages, peelings, sauna, fitness... Wie over een aanzienlijk budget beschikt kan kiezen voor het Carlton Hotel, een van de mooiste hotels met spa.
www.myswitzerland.com, carlton-stmoritz.ch, www.ovaverva.ch
4 Romeins baden in Bad Kleinkirchheim, Oostenrijk
Bad Kleinkirchheim is een skistation waar veel wedstrijden plaatsvinden. Zo ook de jaarlijkse Weltcup. Het ligt midden in het zonnige Karinthië en al in 1884 werden de eerste gasten aangetrokken door de geneeskrachtige werking van het thermaal water. Dat wordt intussen niet langer ingezet tegen kwalen, wel om bezoekers een fijne wellnesservaring te bezorgen. Er zijn twee thermen, waarvan Terme Römerbad – zoals de naam doet vermoeden in de stijl van Romeinse baden – het grootste is. Het werd in 2008 helemaal gerenoveerd en overal kijk je uit op de skipistes en de besneeuwde bergtoppen. Terme St. Kathrein is de kleinere en knussere versie.
5 Bergoase in Arosa, Zwitserland
Skigebied Arosa, in Graubünden, is omringd door imposante witte bergen en pistes zover het oog reikt. Hier bevond zich ooit het Berghilf Sanatorium, dat longpatiënten ontving tot de jaren ’20. Daarna werd het omgevormd tot het Tshuggen Grand Hotel voor wintersportgasten. In 2004 vroeg men de bekende Zwitserse architecten Mario Botta en Carlo Rampazzi een nieuw Tschuggen hotel met wellness te bouwen. Ze creëerden een bergoase die volledig in het lan dschap geïntegreerd is. Met glazen koepels die bomen symboliseren en een minimale impact hebben op de natuur. In de spa van 5.000 m2 en vier verdiepingen, met sauna’s, zwembaden, massage- en beautysalons, kan je dagen doorbrengen. De bergoase is bestemd voor hotelgasten, maar afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen ook anderen er terecht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier