7 tips voor een origineel gazon
Een pad van Japanse stapstenen, spelen met maaihoogtes, een esthetisch ingeplant vierkante-meter-moestuintje... en nog meer ingrepen die je saaie gazon een twist geven.
1. Maai op verschillende hoogtes
Je gazon boetseren door met verschillende maaihoogtes te spelen, het is niet alleen trendy, het oogt ook mooi. Wil je een natuurlijke tuin waar biodiversiteit troef is, laat je gras dan groeien tot hooiweidehoogte. Maai enkel de zone vlak bij je huis – waar zich de tuinactiviteiten afspelen – en trek met je grasmaaier bucolische paadjes door het hoge gras. Zin om de hedendaagse kunstenaar in jezelf aan het werk te zetten? Doe dan net het tegenovergestelde: teken met je grasmaaier cirkels, vierkanten of andere vormen waarin je het gras wat hoger laat groeien en maai de zones ertussenin kort.
2. Plant een paar moestuintjes aan
Van houten planken, bakstenen, cement of gevlochten hout... Mooi afgewerkte moestuintjes, met liefde aangeplant, worden heuse ornamenten, die structuur geven aan je gazon.
3. Zet je boom in de bloemetjes
In Ierland en in Engeland is het een charmante traditie: bloemen planten aan de voet van een boom. Een tapijt van oosterse anemonen en narcissen rond een oude boomstronk is in de lente een lust voor het oog. Welke bloemen zich het best lenen? Bloembollen die openbloeien in de lente, wanneer de bomen nog geen bladeren hebben. Denk aan druifhyacinten, krokussen, narcissen, vroege tulpen, fritillaria, sneeuwklokjes, sneeuwroem of daslook... Maar ook bloemen met ondiepe wortels, die zich in de halfschaduw in hun nopjes voelen, zoals akelei, bernagie, damastbloemen, lupine, kaasjeskruid, vergeetmij-nietjes... Spit het terrein een beetje om (niet te diep!) en blijf ongeveer een meter van de stam weg om de wortels van je boom niet te beschadigen.
4. Speel met verlichting
Lichtfakkels en verlichtingsbollen op zonne-energie scheppen een aparte sfeer in de tuin. Verspreid ze druppelsgewijs over je gazon en laat de duisternis dan maar invallen. Deze verlichtingselementen zijn er in alle prijsklassen, vanaf € 9.
5. Zaai een bloemenweide
Zeg maar de bloemenversie van het vorige idee. Vierkanten, cirkels, rechthoeken, een zone ergens achter in je tuin... Laat je verbeelding de vrije loop. In de handel vind je tal van zaadmengsels voor bloemenweiden. Een overheersende kleur, bloemen van verschillende hoogte, bloemen die bijen aantrekken: je bepaalt het allemaal zelf. Een tip: teken de contouren van je bloemenperk uit met behulp van de tuinslang. Zorg dat de grond volledig schoon en kaal is voor je begint te zaaien (half april tot eind mei). En meng het zaad in een emmer met eenzelfde hoeveelheid zand voor je aan de slag gaat.
6. Breng decoratieve elementen aan
Tuinornamenten en -accessoires in cortenstaal, gekleurd metaal, hout, en zelfs plexiglas, zijn erg in trek. In mini- of maxiversie, solo of in groep? Maakt weinig uit, effect hebben ze sowieso. Op voorwaarde dat je niet overdrijft, dat je een formaat kiest dat rijmt met de grootte van je tuin, en dat je vervolgens op zoek gaat naar het ideale plekje.
7. Maak een pad met stapstenen
Rond, vierkant, rechthoekig of grillig van vorm... Kies de stenen die je het meeste aanspreken. Opteer voor stenen die iets groter zijn dan de voetafdruk van een volwassene en leg ze op ongeveer een kindervoetje afstand van mekaar. In een rechte lijn of kronkelend, in de richting die je zelf verkiest. Graaf de vorm van de steen 2 cm dieper uit dan ze dik zijn. Op die manier kan je je stenen op een zandbed plaatsen zonder dat ze boven je gazon uitsteken.
Nog meer ideetjes
Om uit te proberen in je tuin: een plantenmuur, een pergola van levende en gevlochten wilg, een schuilhut uit planten, een haag van siergras (miscanthus), een golvende buxushaag... Nog meer inspiratie nodig? Bezoek dan één van de vele privétuinen die deelnemen aan het open tuinen evenement. De kalender vind je op www.open-tuinen.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier