Appelkoekjes in de kerstboom
07-12-2016, 10:30
Bijgewerkt op: 19-09-2023, 08:55
De Sint is terug naar Spanje, dus is het tijd om de kerstboom op te tuigen. Al die klassieke bollen en glitters een beetje moe? Waarom bakt u dit jaar dan niet uw eigen kerstversiering?
Het Italiaanse appelmerk Marlene bedacht kerstversiering die u zelf maakt en die nog lekker is bovendien: zanddeegkoekjes bedekt met chocolade over een romig hart van appel.
Ingrediënten
Voor de vulling
- 1 kg vruchtvlees van Red Delicious Marlene® appels
- 400 gram geraffineerde suiker
- 20 gram citroensap
- 20 gram vruchtenpectine
Voor het zanddeeg
- 500 gram bloem 00
- 250 gram poedersuiker
- 250 gram zachte boter
- 200 gram hele eieren
- 2 gram zout
Bereiding
Voor de vulling
- Snijd het vruchtvlees van de Red Delicious Marlene® appels in kleine blokjes en doe ze in een grote schaal.
- Strooi de suiker er overheen en besprenkel ze met het citroensap.
- Bedek de schaal met plasticfolie en zet hem ten minste twee uur in de koelkast.
- Eenmaal gemarineerd giet je het vruchtvlees in een grote koekenpan, voeg je de pectine toe en breng je het op een hoge vlam aan de kook.
- Voor een perfecte dikte moet je het vruchtvlees opwarmen tot een temperatuur van 103/104°C.
- Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor het zanddeeg
- Klop de zachte boter met de poedersuiker in een keukenmachine op tot een zachte crème.
- Voeg het zout, geleidelijk de eieren, en tot slot de bloem toe.
- Als het mengsel zijdezacht is doe je het in een spuitzak en maak je schijfjes in de gewenste vorm en grootte.
- Plaats in het midden van de schijfjes een kleine hoeveelheid van de eerder bereide Red Delicious Marlene® appelconfituur en dek dit af met een tweede laagje zanddeeg.
- Met siliconenvormen voor koekjes zal dit werk gemakkelijker en het resultaat perfect zijn.
- Laat de koekjes ten minste een half uur in de koelkast staan.
- Boor met een rietje een gaatje in de koekjes voor je ze in de oven stopt.
- Bak ze ongeveer 10/12 minuten lang in een op 180°C voorverwarmde oven.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
- Je kunt de koekjes versieren door pure chocolade au bain marie te smelten en de koekjes er tot de helft in te dopen.
- Leg ze op ovenpapier en laat ze ongeveer een uur lang op een droge plaats drogen.
- Nadat de koekjes zijn afgekoeld haal je er een rood lintje doorheen om de appelkoekjes om te toveren tot originele kerstdecoratie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier