© Getty Images/Westend61

Belgen snakken naar vakantie, maar kijken de kat uit de boom

Plusmagazine.be Onlineredactie

Het jaarlijkse vakantieonderzoek van reisbijstand Touring biedt een brede inkijk op onze vakantieplannen. Ook in 2021 mikt de Belg op meerdere vakanties per jaar. 65% wil op reis naar het buitenland, 45% wil in eigen land een vakantie doorbrengen. Maar wat opvalt is dat veel vakantiegangers nog even afwachten: meer dan 4 op de 10 reizigers laat zijn vakantieplannen afhangen van de vaccinaties.

Wat opvalt, is dat veel mensen de kat uit de boom kijken. Vorig jaar had 62% in mei zijn reis al vastgelegd, dit jaar nog maar de helft daarvan (31%). 65% zou graag naar het buitenland trekken, terwijl 45% een vakantie wil in eigen land. 19,7% blijft gewoon thuis, maar bij mensen die zich niet willen laten vaccineren of het nog niet weten, loopt dit cijfer fors op (tot 37%).

Als we vragen waarom mensen niet op reis willen gaan, antwoordt 43% dat ze zich niet veilig voelen en 30% dat het niet past binnen het gezinsbudget. Bij antivaxxers zien we net het tegenovergestelde: zij hebben het minste schrik voor covid-19 (4%) en de meeste budgettaire beperkingen (53%).

Geen quarantaine, niet te ver, met de wagen

Gezinnen met kinderen blijven logischerwijze kiezen voor de zomermaanden. Juli (46%) blijft de populairste maand, maar september (39%) wordt bijna even populair als het hoogseizoen, ten koste van de maand juni (17%). Veel mensen zien het niet zitten om bij thuiskomst eerst nog in quarantaine te moeten en daar vakantiedagen aan op te offeren en wachten daarom de evolutie van het virus en de toegankelijkheid van de bestemming af. Op de vraag of de vaccinatieplanning de vakantieplannen beïnvloedt, zijn de meningen verdeeld: 50% vindt van niet, 44% van wel.

De populairste bestemming blijft België (45%), op de voet gevolgd door Frankrijk (40%), dat aan terrein verliest. Op ruime afstand zien we dat Spanje (15%) en de andere mediterrane landen zich deels herstellen. Mensen snakken naar de zon, wellicht dat daarom de dalende trend naar Nederland (14%) zich doorzet. Verre oorden en exotische bestemmingen bengelen onderaan. Een rustige vakantie in de natuur (28%) en een strand/zwembadvakantie naar de zon (26%) blijven het populairst, terwijl kamperen (15%) in de lift zit en citytrips (16%) zware klappen krijgen.

Liefst 69% kiest voor de wagen als vervoermiddel. Het gebruik van de fiets en de mobilhome gaat er licht op vooruit, net als de trein. Maar het vliegtuig (32%) wordt nog altijd maar half zo vaak gekozen als voor de pandemie. Reizigers gaan dus, zowel in de keuze van hun bestemming als van hun vervoermiddel, duidelijk voor flexibiliteit, voor als er zich toch iets zou voordoen op de bestemming of op het thuisfront.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content