Beverdammen en dassen hartje Ardennen
Tijdens de komende maanden kunt u in de vooravond een bijzondere ervaring beleven in een groot privé-bos in de buurt van Baraque de Fraiture: de observatie van dassen en beverdammen.
Twee jaar geleden berichtte Plus Magazine reeds over ‘dassensafari’s’ in de Ardennen. Op dezelfde locatie – een privé-bos in de omgeving van Baraque de Fraiture – zijn nu ook bevers actief. In mei, juni en september organiseert de vzw Landschap acht keer een geleide, avondlijke observatie van dassen en beverdammen. Het succes is zo groot dat drie avonden al volgeboekt zijn.
Zowel de das als de bever zijn terug in ons land en hun populatie neemt langzaam weer toe. Vorige week was een bever zelfs verdwaald in een Leuvense winkelstraat. Nog niet zo lang geleden was de das – met zijn typische wit-zwarte snuit – zo goed als uitgestorven. Omdat hij dezelfde habitat (en soms dezelfde burcht) deelde als de vos, leed hij mee onder de anti-hondsdolheidscampagnes tegen vossen.
Voor deze avondlijke observaties werkt de vzw Landschap samen met het Gidsenbureau, de organisatie van Olivier Rubbers die in het verleden al vaker vernieuwende initiatieven inzake natuurtoerisme heeft uitgewerkt.
Schuwe dieren
Eerst gaat de wandeling langs een snelstromende beek die beneden door het bos klatert. Al snel wordt de aanwezigheid van de bever duidelijk. Op bepaalde plaatsen is de beek overstroomd en zien we scherp afgeknaagde boomstammetjes langs de oever. Wat verder wachten een indrukwekkende beverdam en een beverburcht – een hoog opgetaste heuvel van takken en modder. De bevers bouwen ongelooflijk ingenieuze dammen om het waterpeil te laten stijgen en op deze manier een veilige, ondergrondse toegang tot hun burcht mogelijk te maken.
De kans dat u een bever zult zien, is echter zo goed als onbestaande. De dieren komen vooral in het donker naar buiten en zijn zo schuw dat ze al lang in hun burcht zijn gevlucht eer we in hun buurt komen. Ook de das is een avond- en nachtdier en heel schuw. Hij verlaat zijn burcht pas bij valavond. Toch bestaat er kans op een live ontmoeting met dit dier. Het Gidsenbureau heeft van de eigenaar van het bos de toestemming gekregen een observatiehut te bouwen in de buurt van een dassenburcht.
Stil blijven zitten en géén parfum
Na het bezoek aan de beverdammen is het een vrij steile klim naar de observatiehut. De gedragsregels in die hut zijn strikt: zo stil mogelijk blijven zitten op de houten banken (mét kussentjes), de gsm uitschakelen, géén opnamen met flitsers maken en liefst géén parfum dragen. En verder geduld oefenen.
Zelf hebben we in de schemering drie kwartier geruisloos zitten wachten tot er ineens beweging kwam tussen de varens en de bomen vóór ons. Een grotere en een kleinere das verschenen snuffelend in ons gezichtsveld, aangelokt door een bijzonder lokaas: pindakaas. De dieren schijnen er dol op te zijn en dus heeft de gids een paar uur van te voren stammetjes en stronken vóór de hut met deze lekkernij ingesmeerd. Op tien meter vóór ons zagen we de spitse snuiten met zwarte en witte strepen smullen van al dat lekkers.
Eén hoestje of een klik van een camera volstaat en de dieren schieten schichtig weer in hun burcht met tientallen meters onderaardse gangen. Maar niet getreurd: als u lang genoeg blijft zitten, komen de dassen terug om aan hun snoepgoed te likken. Met een beetje geluk krijgt u zelfs de hele dassenfamilie te zien. En proeft u het plezier een bijna uitgestorven soort in zijn natuurlijke habitat te spotten. Door het aantal observaties en het aantal deelnemers beperkt te houden maakt de organisatie zich sterk dat het leven van de dieren niet verstoord wordt en dat er geen pindakaasverslaving zal optreden.
Lynxen en wolven
De das wordt zeker niet de laatste terug-van-weggeweest-wildsoort die we in ons land kunnen observeren. In Voeren is voor het eerst na 150 jaar een wilde kat gefilmd. In het domein van de Grotten van Han hebben ze zopas het verblijf van de lynxen gevoelig uitgebreid, zodat u als bezoeker de indruk krijgt dat u vrij door hun territorium kunt wandelen.
En verder is het wachten op de eerste wolven...
Praktisch
- De volgende observaties “beverdammen & dassen gluren” van vzw Landschap hebben voorlopig plaats op 18 mei, 1 juni, 8 juni, 15 juni (vol), 22 juni (vol), 29 juni, 7 en 14 september.
- Per observatie worden maximaal 15 deelnemers toegelaten.
- Afspraak telkens om 18.30 uur op het parkeerterrein van frituur “Baraque Fraiture” vlakbij afrit 50 (afrit voor La Roche-Vielsalm) op de E25 Luik-Neufchâteau. Na 200 m richting Vielsalm aan de rechterkant nemen. Einde omstreeks 22.30 uur.
- Deelneming: ? 15 (? 12 voor leden van de vzw).
- Inschrijven verplicht via tel. 0495 32 53 30 of e-mail dassen@landschapvzw.be. Meer info op www.landschapvzw.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier