Brussels stadhuis stelt zijn deuren vaker open
De buitenkant en het silhouet van het Brusselse stadhuis kent u allicht. Maar hebt u de gotische zaal al bezocht waar onze prinsen trouwen? Sinds 1 juni krijgen bezoekers twee dagen per week de gelegenheid om een rondleiding te maken.
Deze rondleidingen zijn niet nieuw, maar hun frequentie is nu opgetrokken. Sinds 1 juni kunt u het hele jaar door op zondag en op woensdag meegaan met een rondleiding binnen de muren van het Brusselse stadhuis.
Elke rondleiding duurt 45 minuten en brengt u in ruimtes als de raadzaal, de Eretrap, de Gotische zaal (bekend van de koninklijke en prinselijke huwelijken), de trouwzaal, de schepengang, de Grangégalerij en de antichambre van burgemeester Thielemans.
De bouw van het stadhuis startte in de vijftiende eeuw. De burgers en gilden van het opkomende Brussel begonnen toen aan een competitie met Leuven om het mooiste en grootste stadhuis. Met zijn spitse gotische toren en de gouden aarstengel Michaël erbovenop kwamen de Brusselaars als winnaars uit deze interbrabantse strijd.
Het Franse bombardement op Brussel van 1695 werd het gebouw echter fataal. Het werd zodanig beschadigd dat men rond 1860 besloot het monument opnieuw op te richten in neogotische stijl. Bij een rondleiding kunnen we goed zien hoe men toen geprobeerd heeft de 15de eeuw te doen herleven, maar dan vanuit de visies van negentiende-eeuwse politici. Feodaliteit en antiklerikaal liberalisme als het ware hand in hand. Met soms een onbedoeld anachronistische kant: vijftiende- en zestiende-eeuwse figuren dragen kapsels uit de tweede helft van de 19de eeuw.
In de antichambre van de burgemeester tonen schilderijen beelden van het centrum van Brussel vóór de Zenne overwelfd werd. Ze werden gemaakt op basis van de eerste foto’s en zijn dus zeer waarheidsgetrouw. Niet te geloven dat Brussel er ooit zo uitzag vóór de grote sloopwoede in naam van de modernisering begon.
Ook opvallend: de fresco’s in de Trouwzaal tonen Nederlandstalige opschriften van rond 1860. Met wijze spreuken als “Wint eensgezind” en “Trouwt en houdt”.
Jammer is alleen dat de beroemde toren van het stadhuis om veiligheidsredenen niet toegankelijk blijft.
Praktisch
- Op woensdag vinden de rondleidingen plaats om 13 uur (Nederlands), 14 uur (Frans) en 15 uur (Engels), op zondag om 10 uur (Engels), 11 uur (Nederlands), 12 uur (Frans), 14 uur (Engels), 15 uur (Frans) en 16 uur (Nederlands).
- Deelname: ? 5, inclusief een brochure over de geschiedenis van het gebouw (60+: ? 3). Tickets te koop bij het vertrek van de rondleiding in het onthaalkantoor van VisitBrussels (Grote Markt, rechts van de hoofdingang van het stadhuis).
- Info: tel. 02 513 89 40 en www.visitbrussels.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier