Cohousing: een kans voor starters
Als u het idee van cohousing (groepswonen met extra’s) ziet zitten, dan krijgt u nu de kans om een eerste stap te zetten. Het overkoepelende Cohousingplatform houdt negen info-avonden in heel Vlaanderen.
Cohousing staat de jongste jaren sterk in de belangstelling. Onder deze term verstaat men een vorm van groepswonen die verder gaat dan een woonerf. Het bestaat uit 8 tot 34 kleinere en grotere privé-wooneenheden, een gemeenschappelijk paviljoen en een gemeenschappelijke groene, verkeersvrije ruimte – en dit alles binnen één architecturaal geheel. Parkeerplaatsen worden ingepland aan de rand van het gebouwencomplex. Het gemeenschappelijke paviljoen omvat minimaal een keuken en een eetruimte.
Het is de bedoeling dat de bewoners een mix van generaties vormen. Ze combineren de voordelen van een privéwoning met de voordelen van groepswonen: besparingen op energieverbruik en verwarming, wederzijdse hulp, solidariteit, menselijke warmte en minder kosten door het delen van allerlei voorzieningen (regenwater, zonnepanelen, een cv-ketel met hoog rendement, een moestuin, dure toestellen en duur gereedschap, soms zelfs fietsen en auto’s...).
Tussen droom en daad....
Ondanks de sympathie en de interesse voor cohousing, is het aantal projecten in de realiteit nog steeds op één hand te tellen. Het meest bekende voorbeeld blijft La Grande Cense in Clabecq. In Vlaanderen is het cohousingproject in Vinderhoute zo goed als klaar (de eerste vijf bewoners wonen er). In Mechelen, Gent-Centrum en in het Waasland zijn projecten aan het opstarten. En daarmee zijn we voorlopig rond.
Cohousing vereist natuurlijk in de eerste plaats het vinden van een ruim stuk bouwgrond of van een te restaureren locatie zoals een oude herenhoeve of een vervallen industriepand. Verder moeten alle kandidaat-bewoners het eens geraken over de financiering, de juridische structuur en een hele lijst praktische beslissingen.
“Toch zijn dat niet de grootste hinderpalen tussen droom en daad”, zegt Federico Bisschop van het Cohousingplatform, een vzw die projecten ondersteunt, informatie verstrekt en kandidaten samenbrengt. “Vooral de diensten voor stedenbouw hebben het moeilijk met cohousing. Inzake privéwoningen zijn ze gewoon aan ééngezinswoningen of appartementen, maar niet aan alternatieve formules. Cohousing is, toegegeven, een complexe zaak waarbij veel komt kijken, maar soms werpt stedenbouw onnodige hindernissen op. Als initiatiefnemer moet je dan vaak op je tanden bijten!”
Hoe vinden kandidaten elkaar?
Gelukkig wordt het nu een stuk gemakkelijker voor kandidaat-cohousers om elkaar te vinden en de eerste stappen te zetten. Het Cohousingplatform heeft een overheidssubsidie gekregen om kandidaten te begeleiden. Daarom houdt de vereniging tussen begin februari en half april informatieavonden op negen locaties in Vlaanderen.
“Die avonden zijn heel praktisch gericht”, legt Federico Bisschop uit. “Eerst vertellen we wat cohousing is en geven we voorbeelden in binnen- en buitenland. Daarna proberen we die avond zelf nog met geïnteresseerden een lokaal initiatief op te zetten. Zo’n avond is dus het ideale moment om kandidaat-cohousers in je eigen omgeving te vinden. Met gemotiveerde kandidaten kunnen we dan verdere bijeenkomsten organiseren en de groep begeleiden vanuit de ervaring die we hebben opgebouwd met andere groepen.”
Waar en wanneer?
De informatieavonden van het Cohousingplatform hebben plaats in negen steden en gemeenten. De toegang is gratis.
? Aalst (ook voor de regio Pajottenland): op woensdag 1 februari om 20 uur in cc De Werf, Molenstraat 53 (vergaderlokaal 1).
? Brugge: op woensdag 8 februari om 20 uur in Hof Van Watervliet, Oude Burg 27 (zaal 4).
? Temse: op woensdag 15 februari om 20 uur in Molenhuis De Watermolen, Wilfordkaai 23.
? Mechelen: op donderdag 16 februari om 20 uur in Café De Melaan, Melaan 40.
? Regio Deerlijk/Waregem/Harelbeke: op woensdag 29 februari om 20 uur (plaats nog te bepalen).
? Gent: op woensdag 7 maart om 20 uur (plaats nog te bepalen).
? Antwerpen: op woensdag 14 maart om 20 uur in De Haringrokerij, Kronenburgstraat.
? Sint-Niklaas: op woensdag 21 maart en dinsdag 17 april, telkens om 20 uur (plaats nog te bepalen).
? Oostende: op woensdag 21 maart om 20 uur in Hotel Burlington, Kapellestraat 90.
Voor meer details contacteert u best rechtstreeks Cohousingplatform, tel. 09 335 91 99 en www.cohousingplatform.be
Meer lezen over groepswonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier