De winterjasmijn: een prachtige muurbedekker
Plant een winterjasmijn tegen een muur of pergola en u zult uw ogen niet geloven!
Het mag vriezen dat het kraakt, tussen eind december en eind februari blijft de winterjasmijn koppig bloeien met een opvallende hoeveelheid gele bloempjes. Nu onze winters warmer worden, moeten we zelfs niet verwonderd zijn wanneer de bloei al vóór Kerstmis start. Nog wonderbaarlijker is het feit dat de bloemen aan de naakte takken verschijnen, dus nog vóór de allereerste bladknop. Dat verklaart meteen de Latijnse naam van deze heester: Jasminum nudiflorum (‘naaktbloeiend’). De bloemknoppen verschijnen hoofdzakelijk aan de jonge takken van één jaar oud, waardoor hun lichtgroene kleur mooi afsteekt tegen het donkergroen van de takken.
Wanneer een winterjasmijn vrij in de tuin staat, gaat hij nogal ordeloos naar alle kanten uitgroeien. Daarom is het beter hem als klimplant op te leiden tegen een muur, een schutting of een pergola. Uiteraard kiest u dan het best voor een muur die u vanuit de zithoek of de keuken kunt zien. Op die manier wordt de winter een feest voor het oog – zeker op die dagen dat de bloemen boven een sneeuwlaagje uit komen piepen. Om hun kleur nog beter te laten schitteren, kunt u de struik tegen een achtergrond van klimop laten opgroeien. De klimop lijkt dan in bloei te staan.
Snoeien in het voorjaar
Van oorsprong groeit de winterjasmijn op steile rotswanden in Chinese bergstreken. Hij stelt dus weinig eisen aan de bodem en kan tegen een stootje. Zo kunt u hem gerust laten opgroeien tegen een muur op het noorden of het oosten die een groot deel van de dag in de schaduw blijft. Dat heeft hij zelfs liever dan volle zon.
Het enige werk dat hij vraagt, is een goede snoei in het voorjaar. Knip vooral de geelbruine takken (de oudste) weg. De jonge, donkergroene twijgen laat u ongemoeid. Let er ook op dat de winterjasmijn niet hoger wordt dan 2 meter.
Zin in een nieuwjaarsboeket? Snijd dan enkele takken met bloemknoppen af en laat ze in een vaas in bloei komen. Dat lukt het best wanneer het al eens goed gevroren heeft. Jawel, vorst doet bloeien!
Nog meer winterbloeiers
- Gaultheria mucronata: deze groenblijvende heester draagt de hele winter grote witte bessen.
- Kerstroos (Helleborus): laagblijvende, vaste plant met witte bloemen aan knikkende trossen. Ideaal voor potten op het balkon of het terras.
- Longenkruid (Pulmonaria rubra): groenblijvend, laag vast plantje met mooie trechtervormige bloemen (zalmroze tot steenrood) op het einde van de winter.
- Meloenboom (Chimonanthus praecox Grandiflorus): deze struik bloeit ’s winters met geurende bloemen (diepgeel met roodbruine strepen) aan de kale takken. Vraagt een zonnige en beschutte standplaats.
- Stachyurus praecox: een aanrader! In de tweede helft van de winter krijgen de kale, roodpaarse twijgen van deze heester aren met geelgroene klokjesbloemen.
- Toverhazelaar (Hamamelis): struik met spinvormige gele tot bruinrode bloemen aan de kale takken.
- Winterheide (Erica carnea): struikje met roze tot donkerpaarse bloemen naar gelang van de variëteit. Ook geschikt als potplant.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier