Droomsteden in Italië
Italië, de historische parel op een boogscheut hiervandaan, telt een onuitputtelijke schat aan steden en dorpen die werkelijk àlles te bieden hebben wat u zich kunt wensen. Van Como en Trieste in het noorden tot Syracuse in het diepe zuiden. Cultuur en toerisme in één? Vertrek en ontdek!
COMO & CO – Speeltuin van de sterren
Al eeuwenlang zijn de oevers rond het prachtige Comomeer de speeltuin van contessa’s, lords en prinsen van divers pluimage. Vandaag hebben zij het gezelschap gekregen van de nieuwe rijken: Hollywoodsterren zoals hartenbreker George Clooney, modeontwerpers,... Dat heeft alles te maken met de (relatieve) rust die hier nog heerst. De stadjes en dorpen rond het meer hebben hun authenticiteit perfect kunnen bewaren. Ga maar eens kijken in het charmante Como zelf of in het schilderachtige Varenna. Zelfs in het mondaine Bellagio blijft het vrij rustig, hoewel de terrasjes hier in het weekend wél goed gevuld zijn.
De wegen die van dorp naar dorp slingeren zijn adembenemend, met schitterend panorama’s en afgeboord met heerlijke villa’s in botanische tuinen. De oudste gaan al terug tot de 16de eeuw zoals de Villa d’Este in Cernobbio, maar het mooist vindt u wellicht deze uit de 17de en 18de eeuw, zoals de Villa Carlotta in Tremezzo met zijn prachtige Italiaanse tuin. Ooit was ze eigendom van prinses Charlotte van Pruisen die ze als verlovingsgeschenk van haar moeder kreeg. Geef toe, het is eens iets anders dan een 16-delig servies!
Info: Toeristische Dienst Como, Piazza Cavour 17, tel. 00 39 31 26 97 12 en www.provincia.como.it, http://www.lakecomo.com
MATERA – Stad in de rotsen
De Zuid-Italiaanse regio Basilicata is een droge, heuvelachtige streek op de uitlopers van de Apennijnen, een gebied dat ooit deel uitmaakte van het Griekse rijk en dat nu tot de armste streken van Italië wordt gerekend. Van hieruit emigreerden Italianen in het begin van de vorige eeuw massaal naar de Verenigde Staten. In Basilicata ligt het merkwaardige Matera, een stad boven een diepe rotskloof, waarin sinds de prehistorische tijden holwoningen zijn gehouwen. Tijdens de middeleeuwen deden deze trogloditische Sassi (het Italiaans voor stenen) dienst als schuiloord voor priesters die uit Klein-Azië waren gevlucht en die soms prachtige Byzantijnse fresco’s op de muren hebben achtergelaten. Later werden de Sassi bewoond door straatarme boeren en hun families, dieren inbegrepen. Tijdens de jaren vijftig van de vorige eeuw verlieten ze de grotten, maar nu worden de Sassi langzaam maar zeker gerenoveerd en opnieuw bewoond. Ze behoren sinds 1993 tot Unesco’s Werelderfgoed en werden al vaak als decor gebruikt voor films, zoals voor Pasolini’s Het Evangelie volgens Mattheus en Mel Gibsons controversiële The Passion of Christ.
Het zicht op de Sassi vanop een afstand is ronduit spectaculair. Ze lijken een gigantische sculptuur te vormen die in de rotsen is gehouwen. Eens binnen-in komt u terecht in een labyrint van kleine straatjes met cafés, enkele restaurants en niet minder dan tien rotskerken. In het hele gebied langs de ravijn zijn er overigens... 150 rotskerken te bewonderen!
Info: Ufficio Informazione Apt Matera, Via De Viti De Marco 9, tel. 00 39 835 33 19 83, http://www.aptbasilicata.it
MANTUA – Middeleeuwse romantiek
Aldous Huxley, de auteur van o.m. Brave New World (1932), noemde Mantua de meest romantische stad ter wereld. U zult dat niet tegenspreken als u langs de prachtige pleinen, door de knusse tuinen en over de ronde keien van de middeleeuwse binnenstad wandelt. Deze oude Etruskische en Romeinse plaats in de Povlakte ligt inge-sloten tussen drie meren en lijkt de renaissance nooit te hebben losgelaten. Het was de familie Gonzaga die Mantua haar huidige uitzicht gaf. Ze liet prachtige monumenten bouwen en vulde haar paleizen met sublieme meubelen en kunst. Ze trok de grootste artiesten van de renaissance aan, zoals Mantegna en Giulio Romano, een leerling van Raphaël. Hier schreef Monteverdi ook de eerste opera uit de geschiedenis, Orfei (1607). Het centrale Piazza Sordello wordt geflankeerd door de barokke Dom en het Palazzo Ducale, een immens doolhof met 500 vertrekken. Binnenin zijn onder (veel) meer de befaamde fresco’s van Mantegna te bewonderen, een van de belangrijkste meesterwerken van de renaissance. Een andere must is het schilderachtige Piazza dell’ Erbe, met een dagelijks marktje en sfeervolle cafés en restaurants onder de arcades. En aan de rand van de stad ligt het even immense Palazzo Té, een gewezen lustslot dat versierd is met grote fresco’s van de hand van Giulio Romano, een van de bekendste specialisten van de trompe-l’oeiltechniek.
Info: Ufficio Informazione Apt Mantova, Piazza Mantegna 6, tel. 00 39 376 43 24 32, www.turismo.mantova.it, Gonzaga Point, Piazza Erbe 3, tel. 00 39 376 22 00 97
LECCE – Rariteitenkabinet
Helemaal in de hiel van de Italiaanse laars, tussen de Adriatische en de Ionische Zee, ligt Lecce, dat ook wel eens het Firenze van het zuiden wordt genoemd. In het centrum van de stad trekt het grote Romeinse amfitheater uit de de 2de eeuw de meeste aandacht, maar vergis u niet: Lecce is vooral bekend omwille van haar barokke pracht. In de buurt wordt een zachte kalksteen ontgonnen, duurzaam en toch makkelijk bewerkbaar. Een godsgeschenk voor kunstenaars want de steen leende zich perfect voor de weelderige ornamenten en tierelantijntjes van de barokkunst. Dat ziet u aan de prachtige Santa Crocekerk en de Dom uit de 16de eeuw. Een wandeling door de smalle straatjes van de stad is als een tocht door een rariteitenkabinet. Op de façades van de huizen ontdekt u een hele dierentuin met apen, draken, monsters, arenden en bloemen. Onderweg bieden artisanale winkeltjes heiligenfiguren en andere poppen in papier-maché aan, een traditie van Lecce.
De Piazza de Duomo lijkt een theaterdecor, omringd door monumentale gebouwen. Voor cafés en terrasjes moet u dan weer op de Piazza San Oronzo zijn, waar u een typische specialiteit van Lecce kunt drinken: caffé in ghiaccio, koffie met ijsblokjes! Verrassend verfrissend in de Zuid-Italiaanse hitte.
Info: Ufficio Turistico Apt Lecce, Via Vittorio Emmanuele 24, tel. 00 39 832 31 41 17, www.pugliaturismo.com
RAVENNA – Blik op het oosten
De regio Emilia Romagna wordt als de meest Italiaanse van het hele land beschouwd, zeker op culinair gebied, maar Ravenna heeft ook zijn oosterse kantjes. Deze stad niet ver van de Adriatische kust werd in 409 de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en bleef tot 751 de zetel van de Byzantijnse gouverneur. Dat ziet u nog steeds aan de vroegchristelijke kerken in Byzantijnse stijl, met prachtige mozaiëken waarin antieke en oosterse invloeden harmonisch samengaan. In de basiliek van San Vitale bevinden zich de wereldberoemde mozaïeken waardoor o.a. Gustav Klimt zich liet inspireren, maar het Mausoleo di Galla Placida moet zeker niet onderdoen. Dante stierf in Ravenna en zijn graf bevindt zich naast de 11de eeuwse San Francescobasiliek, waar nog regelmatig opvoeringen van zijn meersterwerk La Divina Commedia worden gespeeld.
Na al die historische cultuurpracht kunt u uitblazen in de geanimeerde stadskern rond de Piazza del Populo, een levendig plein met gezellige cafés onder een zuilengalerij. Daar zult u overigens vaststellen dat de mozaïekkunst ook vandaag nog altijd leeft in Ravenna. Spring maar eens binnen bij een van de vele lokale kunstenaars!
Info: Ufficio Turismo Ravenna: Via Salara 8, tel. 00 39 0544 357 55 en www.turismo.ravenna.it
URBINO – Eén met de natuur
Niet ver van de Toscaanse en Umbrische drukte, maar goed be-schermd in de bergen van de Marken ligt het trotse Urbino. Wie van het westen komt, ziet de stad bovenop een heuvel opdoemen, en wordt verwelkomd door twee sprookjesachtige torens. Maar eens binnen de stadsmuren wordt de verwondering pas helemaal compleet. Hier krijgt u een quasi intact gebleven middeleeuwse binnen-stad voorgeschoteld én wellicht het mooiste renaissancekasteel van Italië. De architect van al dit fraais was hertog Federico da Montefeltro. Hij bouwde hier in de 15de eeuw één van de meeste illustere hoven van Europa uit. In zijn Palazzo Ducale gingen de grootste kunstenaars van zijn tijd aan de slag en het gebouw herbergt nu de Galleria Nazionale delle Marche met veel meesterwerken van o.a. Piero della Francesca, Raphaël en Botticelli. Het huis waar Raphaël werd geboren is nu een klein maar heerlijk museum.
Boven in de stad hebt u een schitterend vergezicht over het omringende landschap, dat nog steeds even lieflijk aan uw voeten ligt als dat het geval was ten tijde van de hertogen van Urbino.
Info: Ufficio Informazione Turistiche Urbino, Rampa di Francesco di Giorgio, tel. 00 39 0722 26 31 en www.urbinoculturaturismo.it, www.turismo.pesarourbino.it
TRIESTE – On-Italiaanse metropool
Aan de grens met Slovenië ligt Trieste, een stad die vooral onder de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie floreerde. Ze groeide toen uit tot de kosmopolitische culturele hoofdstad van wat toen Midden-Europa heette. In het begin van de 20ste eeuw was Trieste een bruisende stad waar Duits de voertaal was. Dat merk je nog aan de opvallend veel Duitse namen, van koffie bijvoorbeeld, die overigens heerlijk Italiaans smaakt. Na de Eerste Wereldoorlog werd Trieste opnieuw bij Italië ingelijfd maar de stad ademt nog altijd de sfeer van het Hongaars-Oostenrijks imperium, met veel gebouwen in libertystijl en ook neoklassieke palazzo’s die bij de bourgeoisie populair waren.
Negentiende-eeuwse kastelen zoals dat van Miramare, gebouwd door Maximiliaan van Habsburg, zijn nog in al hun pracht te bewonderen. En aan het Castello di San Giusto, dat de haven domineert, begonnen de Venetianen al in de 14de eeuw te bouwen. Sinds het verdwijnen van het IJzeren Gordijn is de band met het oosten hersteld en lijkt de stad langzaam maar zeker aan te knopen met haar rijke verleden.
Info: Toeristische Dienst Trieste: Piazza Unita d’Italia 4, tel. 00 39 40 347 83 12, www.triestetourism.it
SYRACUSE – Archeologie aan het water
De stad Syracusa ligt aan de Ionische Zee en was in de Griekse tijd een grote rivaal van Athene en Carthago. Die gouden tijden zijn voorbij. Nu is het een kleine gezellige provinciestad, maar wel één die nog bulkt van de monumenten uit de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Maar vooral uit de barok want ze werd begin 18de eeuw na een grote aardbeving volledig heropgebouwd in een prachtige stijl, die ook in het nabijgelegen Noto te vinden is. Het is zalig wandelen door de rustige straten van het oude centrum op het schier-eiland Ortigia. Aan de Piazza del Duomo ziet u de schitterende Dom die bovenop een Griekse tempel werd gebouwd. Als u geluk hebt, botst u er op een processie ter ere van een of andere heilige, nog steeds een populair tijdverdrijf in Sicilië. De bekendste is die van Santa Lucia in december, waarin een zilveren beeld van de martelares door 60 dragers wordt meegezeuld.
In het archeologische park Neapolis ligt het spectaculaire Griekse theater, een van de beste bewaarde in de hele wereld en het ideale decor van een tweejaarlijks theaterfestival. Maar ook voor wie niet van acteurs houdt, zijn de zwoele Siciliaanse avonden perfect om te gaan flaneren langs de met bars gevulde Alfeo, de zeepromenade.
Info: Ufficio Turistiche Siracusa, Via S. Sebastiano 45, tel. 00 39 931 48 12 32 en www.apt-siracusa.it, www.siracusaturismo.it
Ook zin in een citytrip gekregen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier