Duik in de wereld van Dali
In de exporuimte van het station loodst een route je langs de verschillende identiteiten van de exuberante Dali: hoe hij was als kind, de beroemde kunstenaar die hij werd in de 20ste eeuw en de excentrieke mediafiguur tot wie hij uitgroeide.
Drie identiteiten
De kleine Salvador wordt geboren op 11 mei 1904 in Figueras, negen maanden na de dood van zijn broer met dezelfde voornaam. Hij blijft zijn leven lang geobsedeerd door wat hij de ‘reïncarnatie’ noemt. Het eerste deel van de expo is aan deze prille periode gewijd. Je maakt aan de hand van beelden en brieven kennis met de terugkerende plaatsen uit zijn kindertijd, zijn familie, Freud en de psychoanalyse. “We evoceren hier vooral welke ontmoetingen zijn fobieën hebben veroorzaakt. Waarom zie je zo vaak mieren of sprinkhanen in zijn werk?”, zegt persattaché Philippe Lejeune.
Tot 1924 studeert Dali in Madrid. In 1926 trekt hij naar Parijs waar hij in contact komt met de surrealisten. Zijn artistieke evolutie tot één van de voornaamste surrealistische schilders vormt het tweede thema. Bijzondere aandacht gaat naar zijn muze en echtgenote Gala. Zij bleef voor hem een referentie tot het eind van zijn dagen, aldus Lejeune. “Ook al had hij enkele minaressen”. Van haar zijn er vooral foto’s, geen objecten die haar hebben toebehoord. In dit centrale gedeelte ontdek je ook zijn technieken, symbolen en terugkerende thema’s als de droom, seksualiteit, religie en politiek.
Dali was vooral ook een extravagant figuur. Zijn gewaxte snor, hooghartige houding, manische blik en wandelstok typeerden hem. Vooral in zijn late jaren leidde hij een erg mondain leven. Hij ontmoette vele beroemdheden en hield van geld. Een van de sterren die hem mateloos fascineerden was de Amerikaanse actrice Mae West. Aan haar wijdde hij diverse kunstwerken, waaronder de beroemde lip sofa.
Dali universum
150 authentieke werken, afkomstig uit de Stratton en Niezen-Quiévy Foundation en uit privé-collecties illustreren zijn verschillende identiteiten. Het gaat om schilderijen, beeldhouwwerken, manuscripten, juwelen en lithografieën. Enkele van de blikvangers: Sculpturen van de ‘Weke Uurwerken” uit de Stratton Collectie en de beroemde Mae West Lip Sofa. “De echte zit achter glas”, zegt Lejeune. “Maar we hebben het gezicht van Mae West ook gereconstrueerd in 3D en hier mogen de mensen op de bekende sofa gaan zitten voor een foto”.
Wat er zo bijzonder is aan deze expo? Het is geen saai overzicht. Je wordt helemaal ondergedompeld in de surrealistische belevingswereld van de Catalaan. De decorbouwers van Europa 50 (beroemd van de expo Ik was 20 in 45) reconstrueerden zijn universum, onder meer met gigantische sprinkhanen, mieren, een olifant op spinnenpoten, zuilen met grote ogen.... Het authentieke materiaal wordt daarin geïntegreerd. “Deze tentoonstelling is ook interessant omdat al het werk uit privé-collecties komt en niet uit musea. Veel ervan is dus maar zelden getoond”, aldus nog de persattaché.
Van Salvador tot Dali. Van 27/2 tot 31/8 in de exporuimte van het station Luik-Guillemins. Ma-di-woe-za: 10.30u-20.30u. Do-vrij-zo: 10.30u-19u. Basisprijs: €12. w uww.expodali.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier