Geraniums zorgen voor een moeiteloze bloemenpracht
Met geraniums op balkon of terras ben je verzekerd van zo’n 5 à 6 maanden bloemen. Het voorjaar is het moment om ze buiten te zetten. De Pelargonium, zoals de zomerbloeier officieel heet, is sterk en er zijn tegenwoordig veel soorten die goed bestand zijn tegen periodes van droogte. Dat is voor planten die in potten staan extra prettig.
Wil je extra zomersfeer op je balkon of terras of in de tuin, zet dan verschillende geraniumsoorten in terracotta potten bij elkaar of combineer ze met andere zomerbloeiers of groene hangplanten.
Diversiteit
Geraniums kun je in vier groepen indelen: Franse geranium (Pelargonium grandiflorum), hanggeraniums (P. peltatum), zogenoemde ‘staande’ soorten (P. zonale) en geurgeraniums (P. graevolens). Die laatstgenoemde bloeien niet of nauwelijks maar verspreiden een heerlijk parfum dat varieert van citroen- tot appelgeur. De bloeiende soorten, geuren iets minder sterk, maar hebben daarentegen prachtige bloemen in een breed scala aan kleuren, variërend van helder rood en roze tot zacht lila en wit. Ook de bloemvormen verschillen per soort.
Combineren
De verschillende geraniumsoorten kun je moeiteloos met elkaar in een pot zetten, maar je kunt ze ook combineren met andere zomerbloeiers. Vul een grote mand eens met geranium, lavendel en een sierlijke hangplant als Dichondra. Of wat dacht je van een combinatie van rode geraniums met blauwe Verbena en Salvia. De verschillende bloem- en bladvormen zorgen voor een mediterrane uitstraling. Ga je verticaal tuinieren? Kies dan voor hanggeraniums en combineer ze met klimop. Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot balkon of terras. Geraniums kun je ook in de border planten. Daar groeien ze in no-time uit tot bloemrijke ministruiken.
Het grote voordeel van geraniums: je hoeft geen expert te zijn om je geraniums tevreden te houden.
Geraniums mogen alleen worden geplant wanneer de nachten consequent vorstvrij zijn en de dagtemperaturen regelmatig boven de 10°C liggen. Als je écht niet kunt wachten, wees dan bereid om je geraniums indien nodig tegen de kou te beschermen. s Nachts kan dat bijvoorbeeld met tuinzeil, bubbeltjesplastic of een laken.
De afstand tussen de planten moet minstens 20 cm zijn en de hoogte van de pot mag niet minder dan 18 cm zijn. Bij het planten, gebruik je bij voorkeur hoogwaardige, voorbemeste compost. Vergeet niet een drainagelaag toe te voegen (bijvoorbeeld hydrokorrels) en zorg ervoor dat overtollig water te allen tijde kan weglopen. Bij aanhoudende regen raden experts aan om uitlekschotels of potten waarin water kan blijven staan, te vermijden, omdat geraniums niet graag natte voeten hebben.
Geraniums kunnen veel vocht in hun bladeren en stengels opslaan, dus een paar dagen zonder water vormen geen probleem. Ze hebben echter regelmatig water nodig om uitbundig te kunnen bloeien. Op zeer warme zomerdagen is het slim om ze ’s ochtends en ’s avonds water te geven.
Geraniums zijn lichtgevoelige planten. Hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe uitbundiger ze bloeien. Om snel van veel bloemen te kunnen genieten is het belangrijk om goed ontwikkelde planten met veel knoppen en dichte bladeren te kopen. Geraniums doen het het beste op een locatie met volle zon. Ze kunnen echter ook goed omgaan met gedeeltelijke schaduw. Geraniums houden niet van aanhoudende regen. Vooral soorten met grote of dubbele bloemen hebben op regenachtige dagen graag een dak boven hun hoofd.
Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen en bladeren, evenals dode stelen, houdt geraniums gezond en stimuleert de vorming van bloemen.
Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mijn-geranium.nl.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier