© Eric Vancleynenbreugel

Hoe duurzaam reizen de toekomst van toerisme bepaalt

De route naar het ecotoerisme leek geplaveid met hindernissen, maar dankzij het groeiende bewustzijn van reizigers maakt het nu toch een doorstart.

Toerisme is jaarlijks verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En het lijkt er niet op te beteren. Na de covidcrisis maakte de sector in 2023 en 2024 een inhaalbeweging en bereikt, of overstijgt hij zelfs in sommige landen, het niveau van voor de pandemie. De mondialisering en de digitalisering van het aanbod maken reizen veel toegankelijker. En we willen meer dan ooit profiteren van het leven, maar we vergeten daarbij het welzijn van de aarde niet. Volgens verschillende onderzoeken vinden 8 op de 10 reizigers dat duurzame reizen belangrijk zijn.

Maar wat wordt verstaan onder ‘duurzaam reizen’? De Wereldorganisatie voor Toerisme (UN Tourism) definieert duurzaam reizen als “volop rekening houdend met zijn huidige en toekomstige impact op economische en sociale systemen en het milieu, en tegemoetkomend aan de noden van reizigers, industrie, milieu en de plaatselijke bevolking”. Er is dus niet enkel het klimaat maar ook het respect voor het gastland en zijn inwoners.

Zorgeloos op vakantie

De intenties zijn goed, maar in de praktijk maakt duurzaam toerisme slechts een fractie uit van het toeristische landschap. Het is ergens logisch aangezien op vakantie zelfs mensen die gevoelig zijn voor sociale en klimaatkwesties zich even willen bevrijden van de mentale druk en hun overtuigingen (deels) overboord gooien. En er zijn ook de economische overwegingen. Reizen met de trein is nog steeds duurder dan het vliegtuig nemen. Rekening houden met milieu en omgeving is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar de geesten (en de initiatieven die daaruit voortvloeien) lijken er rijp voor. Volgens een rapport van Allied Market Research wordt het ecotoerisme de niche die het snelst zal groeien. Volgens de voorspellingen zal het ecotoerisme in 10 jaar tijd verviervoudigen van 210 miljard dollar vandaag naar 830 miljard in 2035. Het rapport wijst echter op een paradox: ook de middellange en lange afstandsvluchten zullen explosief toenemen. En net de verplaatsingen, in het bijzonder met het vliegtuig, maken 60 tot 80% uit van de CO2-uitstoot in de toeristische sector.

Kleine initiatieven, grote impact

Toch is elk initiatief om je impact te verkleinen nuttig. Je zal op de volgende pagina’s merken dat de oplossingen voor duurzaam reizen erg divers zijn. Al vragen ze soms wat opzoekwerk en een kritische blik. Zo kan je logeren in een duurzame accommodatie, zoals de journalist die Dublin bezocht. Maar dan moet je wel je weg vinden in de wirwar van ecolabels, waarvan het ene al geloofwaardiger is dan het andere. De meest bekende voor de hotelsector zijn wellicht Green Key en Green Globe.

Het ene hotel focust meer op zijn afvalbeleid en lokale producten, terwijl het andere resoluut gaat voor minder CO2-uitstoot. Wil je echt zeker zijn dat een hotel duurzame stappen zet, dan doe je best navraag naar het milieubeleid bij de accommodatie zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content