Insecten in het Koninklijk Paleis
Traditiegetrouw gooit het Koninklijk Paleis na de nationale feestdag zijn deuren anderhalve maand lang open voor het publiek. Dit jaar geeft het paleis ook ruimte aan twee tijdelijke tentoonstellingen met als thema ‘insecten’. Koning Filip en koningin Mathilde wandelden het parcours vanochtend in.
Het Koninklijk Paleis in hartje Brussel is natuurlijk een bezienswaardigheid op zich. En het heeft al lang iets met insecten, want kunstenaar Jan Fabre bracht er 13 jaar geleden anderhalf miljoen juweelkevers aan. Nu kan je er alles ontdekken over insecten in wetenschap en in kunst.
Laat eens een insect vliegen
Insecten in de wetenschap, dat is een kolfje naar de hand van Technopolis uit Mechelen. Al voor het 10dekeer op rij mag het Vlaamse wetenschaps-en technologiecentrum er een tentoonstelling opstellen. In de Spiegelzaal waar Fabres kevers het plafond sieren, leer je onder andere hoe een mug op haar prooi afgaat of kan je in het hoofd van een reuzenvlieg kruipen en door zijn facetogen kijken. Insecten onder de loep is dan ook interactief en bijzonder geschikt voor kinderen. Zij kunnen hun eigen insect knutselen en een poging doen het te laten vliegen.
Juweeltjes van insecten
Insecten hebben door de eeuwen heen ook altijd een inspiratiebron gevormd voor kunstenaars. Vooral tijdens de art nouveauperiode waren ze erg populair. Libellen, kevers, wespen ... ze werden rond 1900 veelvuldig gebruikt als decoratie of verheven tot juweel. Zo zie je onder meer een prachtige halsketting van art nouveaukunstenaar Philippe Wolfers. De expo Insecta in de statige Troonzaal doekt het uit de doeken. Alle stukken zijn afkomstig uit de federale musea.
Kunst uit het familiearchief
En tenslotte loopt er nog een derde bijzondere tentoonstelling met het artistieke werk van leden van de koninklijke familie, meer bepaald dat van Marie de Flandre (1845-1912), de moeder van koningin Albert I. In de 19de eeuw was het gebruikelijk dat meisjes van goeden huize leerden tekenen en schilderen, dat maakte van hen een betere huwelijkskandidaat. Marie de Flandre had ook echt talent en creëerde portretten en bloemstillevens. Maar liefst van al schilderde ze landschappen, bij voorkeur in de Ardennen, waar de graven van Vlaanderen een buitenverblijf hadden. Ook haar dochter Henriette werd een begenadigd schilderes van bloemen en landschappen.
Nieuw dit jaar is dat je het paleis kan bezoeken met een gratis te downloaden app, die je over elk vertrek en over de tijdelijke expo’s een verhaal vertelt.
Koninklijk Paleis, Paleizenplein, 1000 Brussel. Open van 22/7 tot 6/9. Di-zo, 10-30u-16.30u. Gratis. www.monarchie.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier